Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инвалиди по душа и документи работят в чужбина

Инвалиди по документи работят в чужбина

/КРОСС/ Инвалиди, но само по документи. Това показаха в свое разследване в Ямбол от БТВ. Как хората, които получават пенсия заради тежки увреждания, всъщност работят в строителството или са избягали на гурбет.

В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК. Екипът на БТВ тръгна по адресите и потърси болни хора, с висока степен на инвалидност. Една от тях е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно. В коментар пред екипа на телевизията, тя заяви, че тя никога не е преживявала подобни заболявания и си е абсолютно здрава. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

Екипът на БТВ потърси и друга жена, която според документи от ТЕЛК е 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди една година.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж, който според документи освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95 % инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му обаче разказва пред екипа на БТВ, че мъжът й работи строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията-болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов,чиито подпис стои под спорните документи. На въпрос на телевизията, как хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по строежите или в чужбина, докторът отговори, че те може и да са се възстановили месеци след направените от комисията изследвания.

Според потърсеното обаче мнение на невролога извън системата на ТЕЛК, доктор Димитър Брънков - чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно. И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител ...Тук пише първа група,как ще работи, след като пише тежка парализа , посочва лекарят.

Източник/ци: http://www.cross.bg/telk-raboti-dokymenti-1595691.html#.XFlT9lwzZnI

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!