Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво говори акнето за здравето ви?

Мястото на пъпките по лицето издава други болести

Акнето по лицето се дължи не само на запушени пори и хормонални промени. Мястото, на което излизат пъпките, може да ви насочи към това какви здравословни проблеми имате или от кои навици да се откажете незабавно. Стрес, проблеми с бъбреците, похапване на прекалено сладко или мазно, пиенето на недостатъчно вода, неправилно бръснене, се отразяват негативно върху кожата.

Ако имате по-сериозно акне, първото нещо, което трябва да направите, е да посетите дерматолог. Но при по-дребни проблеми може да се обърнете към така наречената карта на лицето. Тя се използва широко в китайската и аюрведична медицина. По нея се диагностицират различни заболявания.

Ето какво причинява пъпките по различни части от лицето:

1. Акне в Т-зоната

Когато често се появяват пъпки в областта на челото и носа, то най-вероятно сте подложени на прекалено голям стрес, който влошава състоянието на кожата. Друга възможна причина е да има свръхпроизводство на себум в кожата. Едно проучване, обхващащо 250 студенти по медицина, доказва това. При 67% от тях, има акне в Т-зоната, предизвикано от стреса в университета.

Акнето в областта на челото може да се дължи на редица проблеми, като например лошото хранене и твърде много токсини в порите, дошли от различни козметични продукти за коса.

2. Акне по линията на косата

Много продукти за коса са с по-мазна основа. Например лак или серум. Когато ги нанасяте по косата, може да замърсите кожата на лицето, която е непосредствено до нея. Освен това шампоанът, който използвате, също може да причини раздразнение, съответно възпаление и пъпки.

Ако често имате акне по лицевата линия, точно до косата, замислете се по каква козметика използвате и дали някои нейни съставки не са комедогенни. Също така, ако пръскате лак по косата, бъдете внимателни и пазете кожата.

3. Акне в областта на веждите

Тези пъпчици се появяват заради възпаление в космените фоликули. То се дължи най-вече на гримовете, с които се оформят веждите или някои продукти за коса, които попадат върху косъмчетата.

4. Пъпки по бузите

Колко често сменяте и как перете калъфките за възглавниците? Замърсената повърхност, върху която опирате лицето си всяка вечер е един от основните фактори за акне по бузите. Екранът на мобилния телефон е втората. Смята се, че по него полепват микроби (много хора го носят къде ли не), които са по-опасни от тези по тоалетната чиния. Затова почиствайте добре екрана и гърба на мобилния със специална дезинфектираща кърпичка, за да намалите риска от заразяване на кожата по бузите с бактерии.

5. Акне по брадичката

Хората, които имат хормонални проблеми, винаги имат пъпки в тази област на лицето. С други думи, акне по брадичката и челюстта е свързано с работата на ендокринната система, която регулира производството на хормони. Обикновено, когато в тялото има излишък на андроген, мастните жлези стават свръхактивни. Също така, производството на хормони се увеличава по време на менструалния цикъл или когато хората с понижена или повишена щитовидна жлеза приемат конкретни лекарства.

Източник/ци: https://www.tialoto.bg/a/6-krasota/64604-kakvo-govori-akneto-za-zdraveto-vi/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!