Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10 древни забележителности в Египет, които трябва да посетите

Всеки поне веднъж в живота си трябва да посети мястото, откъдето започва всичко

През студения и зимен януари се пренасяме заедно в една загадъчна, гореща, древна и екзотична страна, известна с развитата си цивилизация, богата култура и ненадминати архитектурни шедьоври - Египет. И до днес тайнствеността на живота на фараоните, величественият строеж на пирамидите, необикновените божества и прикрити традиции на този народ предизвикват безкраен интерес сред многобройните посетители. Едно е сигурно - всеки поне веднъж в живота си трябва да посети мястото, откъдето започва всичко. 


Пирамидите в Гиза

Освен че внушителните и мистериозни пирамиди в Гиза са най-популярните египетски пирамиди, те са също единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят. Те са и част от списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Намират се само на 25 км от Кайро и включват трите най-големи пирамиди – Хеопсова пирамида, пирамида на Хефрен и пирамида на Микерин. Те са посветени на великите фараони и са построени с 2300 каменни блока, всеки от които тежи по 3 тона. Установено е, че са подредени в ред спрямо местоположението на най-известните звезди от съзвездието Орион. За създаването на Хеопсовата пирамида са били необходими над 20 000 работници. Сред пирамидите се извисява и уникалният по рода си Сфинкс – гигантска статуя на лъв с човешка глава, символизираща фараона на Египет, с ширина 6 м., датираща от 2500 г. пр. н. е.


Долината на царете

Долината на царете в Египет, някога част от древния град Тива, включва 63 гробници, принадлежащи на почти всички фараони от Новото Царство – 18-та, 20-та и 21-ва династии. Намира се в Горен Египет и е създадена за да бъдат запазени гробниците от плячкосване. Мястото нашумява с откриването на невероятната непокътната гробница на Тутанкамон, в която той е поставен в златен саркофаг, покрит с богато инкрустирани ковчези, един от които е изработен от масивно злато. Сред най-внушителните погребални храмове е този на Хатшепсут – единствената жена фараон, управлявала Египет в продължение на 21 години. Грандиозно издигнат през периода 1478 – 1458 г. пр. н. е., този архитектурен шедьовър надминава всички съществуващи до момента египетски структури, но за жалост по времето на Тутмос III е силно повреден.


Храмът в Карнак 

Храмът в Карнак е най-големият религиозен комплекс в Египет, а откритият музей към него е второто най-посещавано антично място след пирамидите. Намира се на 2,5 км от Луксор и на около 500 км от Кайро. Многобройните паметници към него, разделени в три групи, се строят в продължение на повече от 2000 години, тъй като по времето на управлението на всеки фараон е добавяна нова част от конструкцията. Древните египтяни го наричат „Ипет – Сут“, което значи „най-почитаното място“ на Земята. Той е свързан с брега на канал, захранван от водите на р. Нил чрез алея, по дължината на която са разположени сфинксове с овнешки глави. Сред най-известните храмове в него е този с площ от 250 000 кв.м., принадлежащ на бога слънце Амон Ра. В него се намира небезизвестната Хипостилна зала, съставена от 134 колони с височина над 13 м.


Луксор 

Луксор, някога носещ името Тива, бил столица на Египет в периода 1500 – 1000 г. пр. н. е. Населението на града днес е 507 000 жители, живеещи на площ от 417 кв. км. Сред паметниците на културата му има голям брой храмове и дворци, строени от гранит, благодарение на който запазени и до днес, включително и мемориалният храм, издигнат от Рамзес II. Наричан е „най-големият музей под открито небе“ и мащабни проекти за развитието на туризма в него работят именно в посока той да бъде точно такъв. В този план влиза възстановяването на храмове, изграждането на нови пътища, 5-звездни хотели, бляскави магазини, кино и други. Недалеч от града се намират древноегипетски каменни статуи, известни като Колосите на Мемнон. Сред впечатляващите забележителности на града са археологическият музей и музеят на папируса. 


Александрия

Александрия е най-голямото морско пристанище на Средиземно море и вторият по големина град в Египет, основан от Александър Велики през 332 г. пр. н. е. Днес населението на града е 4,1, млн. жители. Той е важен икономически и индустриален център, а от края на 18-ти век е основен център на международната корабна индустрия и развива доходна търговия с египетски памук. Сред символите, свързани с града са някогашният Александрийски фар на остров Фарос, смятан за едно от Седемте чудеса на света, както и Александрийската  библиотека, пазела близо 700 000 тома книги в златния си период. При посещението си на Александрия не пропускайте двореца „Монтаза“ с музей, невероятни градини и изглед към плажа. Сред най-интересните забележителности попада и цитаделата - най-силната отбранителна крепост на Средиземно море през 15 век, която от 1952 г. действа като морски музей.


Египетският музей в Кайро

Египетският музей в Кайро е построен през 1901 г. в неокласически стил и е най-голямото в света хранилище на древни египетски артефакти с обширна колекция от 120 000 експонати от всички исторически епохи в Древен Египет. В същото време той е сравнително малък с площ от само 15 000 кв. м. В него можете да разгледате прелестни украшения на царици, над 17 мумии на фараони, саркофази, папируси, монети, както и прекрасни находки от множество гробници. Музеят съхранява 1700 предмети и съкровища, намерени в гробницата на Тутанкамон, които са представени в така нареченатa „Златна стая“. Най-известният експонат в целия музей е неговата световноизвестна смъртна маска, направена през 1323 г. п. н. е. от 11 кг. чисто злато, за която се вярвало, че ще служи на фараона в задгробния му живот. Сградата на музея е разположена в центъра на града на площад „Тахрир“. 


Абу Симбел

Абу Симбел е древноегипетски комплекс, състоящ се от два масивни скални храма, който се намира на 230 км от Асуан, в близост до границата със Судан. Впечатляващите храмове близнаци са създадени през 13 в. п. н. е. по повод победата в битката при Кадеш и са посветени на фараона Рамзес II и съпругата му Нефертари. Мястото, на което е първоначално издигнат комплексът, се оказва застрашено от наводнение от новосъздадения язовир Насър. Вследствие на това Абу Симбел е разглобен и преместен на плато, 64 метра по-високо от оригиналното му местоположение. Неговата фасада е сред най-забележителните му характеристики, тъй като е украсена с четири колоса, издялани в самата скала, напомнящи на Рамзес и високи 20 м., което ги прави видими от далечно разстояние. В краката им има и по-малки статуи на членове на семейството му - майка му, съпругата му и децата му.



Асуан

Асуан, някога южно гранично селище на древен Египет, днес е превърнат в значим търговски град и туристически център с население от 300 000 жители. Към неговата площ се включва и близкият остров Елефантин. В миналото градът е популярен с добива на магмени скали като гранит и сиенит, използвани за построяването на много древни египетски паметници. Нил е широка близо 650 м. в района на Асуан, а дължината на реката от това място до северния край на Египет е повече от 1200 км. Поради многото непредсказуеми и опасни наводнения на реката, до града през 20-ти век са изградени стени на два язовира, което гарантира водните му запаси и производството на електричество. Сред забележителностите на Асуан е храмът на Изида, първоначално построен на остров Филае, а по-късно преместен на остров Агилика благодарение на спасителна операция на ЮНЕСКО.


Паметникът на Хор

Хор (богът със соколова глава, син на Изида и Озирис), е един от най-добре запазените древноегипетски паметници, строен по време на Птолемеите между 237 г. и 56 г. п. н. е. Намира се на западния бряг на река Нил, в района на градчето Едфу, което има 60 000 жители. Дълги векове храмът е заровен под 12 метра пясъци, а по-късно и построени сгради, които го пазят от опустошителните природни стихии. През 1798 г. храмът е открит от френски археолози. Той е вторият по големина храм в Египет, а фасадата му се отличава с гигантски стълбове на входа с височина 36 метра. Надписи отвън и отвътре свидетелстват за езика, религията и митологията през гръко-римския период на древен Египет, както и за етапите на строеж на храма и вражеските отношения между боговете Хор и Сет.


Храмът в Ком Омбо

Храмът в Ком Омбо се намира на около 50 км от Асуан и е построен в периода 180 - 47 г. п. н. е. Представлява храмов комплекс, южната част на който е посветна на божествата Собек (бог на крокодилите и плодородието, създател на света), Хонсо и Хатор. Смята се, че наистина на това място, тъй като е в близост до завой на река Нил, някога имало големи крокодили, които застрашавали местното население. Северната му страна е посветена на боговете Хор (бог на соколите), Тефнет и Пантави. Необикновена е перфектната симетрия на конструкцията от всички страни на главната ос. Храмът е бил разрушен от наводнения на река Нил, земетресения, строителни дейности, изнасяне на материали, както и по времето на използването му като църква. През 1893 г. е цялостно реставриран. 

Източник/ци: https://www.economic.bg/bg/news/10/drevni-zabelezhitelnosti-v-egipet-koito-tryabva-da-posetite.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!