Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Испания, Франция и Германия назоваха условията за признаване на президента на Гуайдо

/Поглед.инфо/ Властите на Испания, Франция и Германия са готови да признаят лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен ръководител на Венецуела, ако сегашният президент Николас Мадуро не обяви провеждането на избори в рамките на осем дни.

"Ако в рамките на осем дни няма да има обявяване на избори, Испания признава Гуайдо за [временен] президент на Венецуела,”, цитиран е испанският премиер Педро Санчес.

Той смята, че страната трябва да бъде водена от Гуайдо през преходния период.

Той добави, че Испания не се стреми да „поставя или сваля правителства“, но иска демокрация и свободни избори във Венецуела.

Френският президент Емануел Макрон обяви същото условие за признаване на Гуайдо.

„ Венецуелският народ трябва да може свободно да определя бъдещето си. Ако изборите не бъдат обявени в рамките на осем дни, ще бъдем готови да признаем Гуайдо за „временен президент", за да започне политическият процес”, пише той в „Туитър”.

Подобна е позицията на германските власти.

„Ако в рамките на осем дни не бъдат обявени изборите, ние ще бъдем готови да признаем временния президент на Хуан Гуайдо", - пише представителят на кабинета на Германия Мартин Фиц в „Туитър”.

Представителите на трите страни съобщиха, че работят с европейските си партньори за разработване на обща позиция по ситуацията.

По-рано в събота Гуайдо заяви, че предсрочните избори във Венецуела трябва да се проведат след шест до девет месеца или по-рано.

Също така стана известно, че преди да се обяви за президент на Венецуела, Хуан Гуайдо тайно е посетил САЩ, Колумбия и Бразилия.

Източник/ци: http://pogled.info/svetoven/ispaniya-frantsiya-i-germaniya-nazovaha-usloviyata-za-priznavane-na-prezidenta-na-guaido.100643

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!