Фамилията Ротшилд продава и последните си имоти в Австрия

Банкерите ще се разделят с около 7000 хектара гори

Семейство Ротшилд, навремето финансисти на империята на Хабсбургите, продава и последното си парче земя в Австрия, прекратявайки 200-годишна история, включваща бум, катастрофи и войни.

Семейният клон, представен от наследника Бетина Бур, се е съгласил да продаде два тръста, които притежават около 7000 хектара гори в района на Долна Австрия, на базираната във Виена опаковъчна фирма Prinzhorn Holding GmbH. Това твърдят три анонимни източника, запознати със сделката, която все още не е вписана в поземления регистър, съобщава Блумбърг.

Гората - около 20 пъти по-голяма от Сентрал парк в Ню Йорк - е част от имот, закупен през 1875 г. от барон Алберт фон Ротшилд. Нацистите завладяват земята, след като Германия окупира Австрия през 1938 г., а после тя е частично върната на семейството след Втората световна война. Наследникът на Ротшилд Бетина Луръм се завръща, за да живее там до смъртта си през 2012 г. Два клона на семейството разделят имуществото и сега те ще бъдат продадени на Prinzhorn Holding, която е купила и съседна гора преди година.

Историята

Саломон Ротшилд започва да прави бизнес във Виена около 1815 г. Семейството бързо става най-големият финансист на империята на Хабсбургите, инвестира в железници и в желязо и се превръща в най-големия собственик на земя в продължение на десетилетия. Внукът на Саломон - Алберт, се счита за най-богатият човек в Европа през 1910 година.

Състоянието на семейството се стопява по време на световната икономическа криза от 30-те години на миналия век, когато фамилната банка Creditanstalt се срива и трябвало да бъде поета от държавата. По-тежкият удар идва, когато нацистите окупират Австрия и отнемат собствеността на семейството.

Централата на банка Creditanstalt беше продадена от UniCredit Bank Austria AG през 2014 г. и в момента се превръща в супермаркет от висок клас. Бур, дъщерята на Луръм, през 2015 г. дари на Бостънския музей на изящните изкуства произведения, които са били разграбени от нацистите и после върнати на семейството.

Плановете на новия собственик на гората

Купувачът на втората собственост на Ротшилд, Корд Принцхорн, ще обедини двете семейни гори. Миналата година той купи по-малката част с размери от 5 400 хектара за 92 млн. евро (105 млн. долара). Цената на втората част на гората е малко по-висока от първата, според двама от източниците.

Принцхорн започва с малка хартиена фабрика в Питен, на около час на юг от Виена, през 1853 г. Бащата на Корд Принцхорн превръща компанията в европейски играч, след като през 70-те години я разширява из континента и стъпва и в държави като Турция.

Гората, която Prinzhorn купува, е пълна с исторически хижи, построени преди около 120 години, и се намира в един от най-популярните туристически, риболовни и природни райони около Виена. 

Prinzhorn казва, че вижда горите като дългосрочен актив и като възобновяем източник на суровина, и също така иска да запази историческите сгради и да поддържа земите като пространство за животни, а хората да се разхождат, да ловят риба или просто да се наслаждават на почивка на открито.

Източник/ци:

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...