Следвайте "Буднаера" в Телеграм

2018 година – Обзор: Усилени глобални усилия за прекратяване на десетилетното преследване на Фалун Гонг

(Minghui.org) Фалун Дафа, известен още като Фалун Гонг, продължи да вдъхновява хората по света през 2018 г. с основните си принципи на Истина-Доброта-Търпение. Около 10 000 практикуващи Фалун Гонг присъстваха на конференция за обмен на опит в САЩ на 21 юни 2018 г. и споделиха как практиката трансформира живота им чрез подобряване на техния ум и тяло. Все повече и повече начинаещи от различни краища на света започнаха да се наслаждават на обучението по Фалун Гонг и да се впускат в духовно пътуване към здраве и щастие.

Докато хората извън Китай свободно практикуват Фалун Гонг, това е различна история в Китай. „Писмо от Масанджа ”, награден документален филм, вдигна завесата на тежката ситуация, пред която са изправени практикуващите Фалун Гонг в Китай, където комунистическият режим преследва практиката от юли 1999 г. През изминалата година повече от 40 практикуващи загубиха живота си, 931 бяха затворени и много повече арестувани за отстояване на вярата си в Фалун Гонг.

Практикуващите в и извън Китай продължиха усилията си за повишаване на осведомеността относно преследването. "Шен Юн", базираща се в Ню Йорк компания с нестопанска цел в областта на изпълнителските изкуства, с повечето си изпълнители, практикуващи Фалун Гонг, изтъкна, в пълните зали на представленията си, изпитанията пред които са поставени практикуващите Фалун Гонг в Китай . Голям митинг и марш във Вашингтон призоваха за прекратяване на преследването.

Благодарение на усилията на практикуващите Фалун Гонг получи все по-голямо признание и подкрепа от международната общност през 2018 г. , включително от правителствени органи и НПО. Много частни граждани и организации дойдоха да кажат "не" на комунизма, след като научиха за престъпленията, извършени от китайската комунистическа партия в преследването на мирната практика.

Полагат се и усилия да се потърси отговорност на високопоставени китайски служители, отговорни за преследването.

2018 година завърши с хиляди искрени поздравления изпратени от Фалун Гонг практикуващи и техните семейства, за да пожелаят на основателя на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, щастлива нова година и да му благодарят за представянето на практиката на света.

Тази година, 2019, се отбелязва 20-годишнината от преследването на Фалун Гонг. Надяваме се да видим нов Китай, където практикуващите Фалун Гонг могат свободно да практикуват вярата си, без да бъдат тормозени, арестувани, измъчвани или убити заради жизненоважните им органи. Очакваме с нетърпение повече хора да се присъединят към усилията за прекратяване на преследването през новата година.

10,000 посетиха годишната конференция за споделяне на опит

С нарастващата популярност на Фалун Гонг по света и все повечето хора, които се присъединяват към практиката всяка година, годишната конференция за споделяне на опит от култивирането се разраства през годините.

Конференцията за 2018 г. се проведе в столичната Арена 1 във Вашингтон на 21 юни 2018 година. Присъстваха почти 10 000 практикуващи от 56 страни и области.

Г-н Ли Хонгджъ изнесе час и 45 минути лекция, включително сесия за въпроси и отговори. Участниците горещо аплодираха, за да приветстват почитания Учител.

Конференцията за обмяна на опит в областта на култивирането във Фалун Дафа през 2018 г. се проведе в столичната Арена 1 във Вашингтон на 21 юни 2018 година.

Един от шестнайсете говорители, Бенджамин Малоуни, от Ню Йорк, сподели как практикуването на Фалун Гонг му е помогнало да прекъсне пристрастяването към алкохол и наркотици. Някогашният труден тинейджър, завършва класа си в престижен колеж по либерални изкуства и работи в компания на Fortune Global 500. Бен е благодарен за дисциплината на Фалун Гонг в превръщането на изгубена млада душа в полезен възрастен, който прави своите родители и себе си горди.

Обучение на Фалун Гонг Упражнения

Малайзийските практикуващи Фалун Дафа направиха презентация на здравен форум на 31 юли, организиран от PUSPANITA, женска асоциация на държавни служители и членове на семействата на служители. Докато петима практикуващи демонстрираха упражненията на Фалун Гонг на сцената много от присъстващите се изправиха за да следват движенията. Няколко болнични управители се обърнаха към практикуващите след това за повече информация и за организиране на последващи дейности.

Над 100 участници в форума научават упражненията на Фалун Гонг по време на събитие, спонсорирано от Държавния отдел "Здраве на Джохор" и Фондацията за борба с рака на Джахор Тунку Лакшамана.

Отвъд океана в Калифорния, около 40 души присъстваха на семинар на Фалун Дафа на 31 юли в обществена библиотека във Фримонт. След семинар на Фалун Дафа, проведен в началото на юли, много повече хора попитаха как биха могли да научат упражненията и тази сесия беше добавена, за да се отговори на нуждата.

Повече от 40 жители на Фримонт, Калифорния, посещават семинар на Фалун Гонг на 31 юли в обществена библиотека.

На 12 август в Кагуа, Венецуела, се проведе клас с упражнения по Фалун Гонг. Около 50 души присъстваха на семинара. Изправени пред влошаващата се финансова криза на страната, много от участниците заявиха, че чувстват вътрешен мир, докато правят упражненията. Те казаха, че ще продължат практиката у дома и ще споделят с приятелите си и семействата си наученото за Фалун Дафа.

От Ню Йорк до Сеул книжарницата Тианти, която е специализирана в ученията на Фалун Дафа, продължава да бъде приветствана от местните жители и посетители. По време на неотдавнашните дискусии в Сеул, Юан Жънси, който се зае с практиката след драматичното възстановяване на здравето на приятел, сподели: „Най-голямата промяна е подобрението в съня ми. Обикновено спях добре най-много по два часа. Но тези дни това се удвои."

Друг нов практикуващ, Ким Баошен, се съгласи. - Обикновено се чувствах неприятно сутрин и не исках да ставам. Но тези дни неудобното чувство изчезна. Ставането вече не е трудно. Това е невероятно - добави тя.

“Писмо от Масанджа” вдига похлупака на преследването в Китай

„Това, което започва като необичайна история на "послание в бутилка", се превръща в мощна история за човешкото страдание, състрадание и постоянство“, пише Кевин Кръст от Los Angeles Times в своя преглед на документалния филм „ Писмо от Масанджа“.

На базата на истинска история, SOS писмото, намерено в кутия с декорации за Хелоуин "Произведено в Китай" в Орегон Kmart, скоро отключи верига от събития, които в крайна сметка доведоха до закриването на цялата трудова лагерна система в Китай.

Авторът на писмото е практикуващият Фалун Гонг Сун Йи затворен заради вярата си в известния трудов лагер Масанджа. Обучавайки се на техниката за снимане от режисьора на филма през Skype, Сун тайно заснема мъчителни кадри от ежедневието си в стремежа си да разкрие ужасяващите жестокости в Китай.

Сун Йи с писмото, което е написал в трудовия лагер Масанджа (Flying Cloud Productions)

Филмът печели повече от дузина награди през 2018 г., включително на Международния филмов фестивал в Калгари, Атланта DocuFest и наградите на Международния филмов фестивал в Милано. Също така е претендент в категорията Документален филм на 91-те Academy Awards.

„Трябва да имаме открит диалог с Китай по тези проблеми. Един от проблемите е и продължава да е (принудителното) събиране на органи. Не можем да спрем откритите си диалози. Не можем да кажем, че този проблем не съществува ”, каза Томас Здеховски, член на Европейския парламент от Чешката република, след прожекцията на филма в Европейския парламентна 4 декември 2018 година.

Над 40 практикуващи са починали като пряк резултат от преследване

Преследването на Фалун Дафа от Китайската комунистическа партия, което вече е в 19-тата си година, остава непроменено в много региони в Китай. Уебсайтът на Минхуей все още получава всеки ден преписки от Китай, включително за произволни арести, задържания, изтезания, присъди, както и смъртни случаи.

Повече от 40 практикуващи Фалун Дафа са загинали през 2018 г. в резултат на изтезания в полицейски арест.

Г-жа Сю Юпан, от провинция Хенан, беше хвърлена в затвора заради своята вяра и освободена на медицинска основа след диагноза рак. Тя се възстановява, като прави упражненията на Фалун Гонг у дома си, но започва често да бъде тормозена от полицията. Нейното здраве се влошава, и тя почина на 70-годишна възраст в деня на традиционния китайски празник посветен на почитта към възрастните хора.

Г-н Уанг Юелай от провинция Хунан беше в критично състояние след три месеца задържане в затвора Уанглинг. Въпреки многократните молби за медицинско освобождаване на семейството си, властите отказаха да го освободят и наредиха на охраната и лишените от свобода да го наблюдават денонощно. Състоянието му продължава да се влошава, докато лекарите не издават трето писмено известие за критично състояние. Той почина в затвора на 31 август 2018 година. Г-н Уанг Юелай беше на 56 години.

56-годишният Уанг Юелай умира в затвора Уанглинг, след като исканията на семейството му за медицинско освобождаване са отхвърлени.

В някои случаи събирането на органи се свързва с тези смъртни случаи. 64-годишната Ма Гуйлан е арестувана на 4 юли 2018 г., заради разговори с хората за Фалун Гонг и бива отведена в центъра за задържане в град Цинхуандао в провинция Хъбей. На 17 септември се разчу новината, че един ден около 6:00 сутринта тя внезапно се разболява. Ма Гуйлан умира около 8:00 сутринта часове след като е била отведена в полицейската болница Цинхуандао.

Според вътрешни лица няколко неидентифицирали се правителствени агенти дошли в болницата, отворили корема й и отстранили вътрешните й органи за някакви предполагаеми изследвания. Не става ясно къде са били отнесени нейните органи.

Един месец преди загадъчната смърт на г-жа Ма още двама задържани (които бяха потвърдени като непрактикуващи Фалун Гонг) също загинаха при подозрителни обстоятелства. Някои местни практикуващи Фалун Гонг подозират, че трите съмнителни смъртни случая може да са имали нещо общо с държавно-разрешеното събиране на органи в Китай, особено с органите на г-жа Ма, за които е потвърдено, че са били отстранени.

931 затворен за вярата си през 2018 година

Според събраната до момента информация, 931 практикуващи Фалун Гонг са били осъдени на затвор за отстояване на вярата си през 2018 г. със среден срок от 3,2 години.

Деветдесет и пет от практикуващите са на възраст 65 или повече години. Десет практикуващи в 70-те си години получиха тежка присъда от 7 години, а четирима практикуващи в 80-те си години получиха 4 години.

На 25 декември 2018 г. г-н Уанг Ксиангхуи, жител на провинция Хъбей, бе осъден на 21 месеца лишаване от свобода, след като през 2002 и 2013 г. беше излежал 11 години затвор за пресичане на телевизионни сигнали за разпространение на информация за преследването.

Освен г-н Уанг, 9 практикуващи, които бяха осъдени на 20 години през 2002 г. за прихващане на телевизионни сигнали за предаване на информация за преследването, продължават да излежават присъди и днес.

76-годишният Хуанг Мин, професор по електронно инженерство в университета Джиамуси в провинция Хейлунцзян, претърпя инсулт през 2017 г. поради дълготрайни изтезания. Въпреки това властите все още отказват да го освободят.

Освен тези, осъдени на затвор, хиляди други практикуващи бяха арестувани и тормозени през 2018 г. В град Вейфан, провинция Шандонг, 163 практикуващи бяха арестувани преди срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се проведе в Кингдао на 9-10 юни 2018 г.

В Харбин и Дацин, провинция Хейлунцзян, на 9 ноември 2018 г. са арестувани 119 практикуващи . Съобщава се, че властите са наблюдавали мобилните телефони на практикуващите и / или дейностите на социалните медии в месеците преди арестите. На полицията бяха дадени списъци с имената на тези, които да арестуват.

През 2017 г. властите тормозеха практикуващите по кампанията „Чукане на врати”, която обхвана Китай. От юли 2018 г. властите са се насочили към практикуващите в друга „анти-банда кампания“, в която полицията се насочва към практикуващите Фалун Дафа, за да изпълнят квотите си за арестуване на членове на банди.

По време на кампанията „анти-банда“ в провинция Дзилин най-малко 48 практикуващи бяха арестувани и двама бяха тормозени в град Чанчун през октомври 2018 г., включително близо 20 практикуващи и членове на техните семейства, арестувани в един ден на 12 октомври.

Голям митинг и марш във Вашингтон призова за прекратяване на преследването

Във връзка с годишната конференция за споделяне на опит, повече от 6 000 практикуващи Фалун Гонг от цял свят проведоха митинг пред Капитолия във Вашингтон на 20 юни 2018 г., призовавайки за прекратяване на 19-годишното преследване на Фалун Гонг. в Китай.

Митинг на Западната поляна на Капитолия в Вашингтон на 20 юни 2018 г.Практикуващите държаха плакати, призоваващи за прекратяване на преследването и за осъзнаване на опасностите от комунизма.

Американски депутати, активисти за правата на човека и представители на неправителствени организации също взеха участие в митинга и изразиха подкрепата си за мирната съпротива на Фалун Дафа срещу преследването.

Говорителите осъдиха одобреното от държавата принудителното събиране на органи от страна на китайския режим от затворници на съвестта в Китай, похвалиха универсалните ценности на Истина-Доброта-Търпение и призоваха обществеността да признае порочния характер на Комунистическата партия.

Конгресменът Дана Рорабахер (Калифорния) се обърна към практикуващите с прочувствен коментар. Той каза, че ще бъде дългогодишен поддръжник на Фалун Гонг не само въз основа на правата на хората да изразяват мнението си, а по-скоро, че той се идентифицира с основните принципи на Фалун Дафа. - Горд съм да стоя с вас и винаги съм бил - отбеляза той.

След митинга от Капитолийския хълм тръгна грандиозен марш, който пое по протежение на Пенсилвания авеню, Конституция авеню и завърши пред паметника на Вашингтон.Практикуващите по време на марша носеха портрети на тези, които загубиха живота си по време на преследването в Китай, докато други носеха плакати, призоваващи обществеността да признае бруталността, извършена от комунистическата партия. Посланието на практикуващите беше горещо отекна сред зрители и минувачи.

Хиляди практикуващи Фалун Дафа присъстват на бдение със свещи пред монумента на Вашингтон на 22 юни 2018 година.

На 22 юни 2018 г. във Вашингтонския монумент се проведе бдение на свещина третия ден от мащабните мероприятия на практикуващите Фалун Дафа във Вашингтон. "Моля, седнете до мен. Нека притворим очи в знак на спокойствие. Гласът звучи дълбоко в сърцата ни: прекратете изтезанията, сложете край на убийствата и край на потискането. Нашето състрадание и постоянство ще надделее”, каза домакинът.

Изкуството на Шен Юн разчуства публиката с неподправена красота и историята на Фалун Гонг

Шен Юн, компания за сценични изкуства в Ню Йорк с мисията да съживи традиционната китайска култура от 5000 години, завърши 12-та си годишна обиколка през 2018 г. с близо 600 представления в 151 града в 19 страни.

"Шен Юн" изнася представление пред пълна зала в Линкълн центъра в Ню Йорк на 11 януари 2018 година.

Артистите на Шен Юн, предимно практикуващи Фалун Гонг, следват благородната традиция на духовна практика и медитация в ежедневния си живот, за да могат да поднесат най-красивото изпълнение пред публиката на сцената.

Докато мнозина от членовете на публиката бяха смаяни от ослепителните костюми на Шен Юн, елегантния танц и уникалния оркестър от китайски и западни инструменти, дори още повече бяха докоснати от самодисциплината и вътрешната красота на артистите.

Артър Уолдрон, професор по история със специализация Китай в Университета на Пенсилвания, сподели, че се е наслаждавал на сценичните изкуства на Шен Юн в театър Мериам във Филаделфия на 10 март 2018 година.

„Аз изучавам Китай от 40 години. Това ми напомни защо направих този избор - каза Валдрон. "Защото това е автентичното съкровище, което китайската цивилизация съдържа, и докато гледам тези танцьори и слушам музиката, мисля, че това е невероятно хубаво и добро - това е от световен стандарт, тези хора могат да направят всичко."

"Огромният успех, който този Шен Юн има по целия свят показва, че в битката между деспотизма, фалшивата култура, липсата на морал и добродетелното управление, изучаването на доброто, самоусъвършенстването, няма съмнение кой ще спечели."

Професор Уолдрон също похвали „Шен Юн” за осветляването на страданията на практикуващите Фалун Гонг чрез представяне на техните истории в шоуто.

Той каза: „Ако мислите за тежкото положение на практикуващите в Китай - които са измъчвани, използвани по сатанински начин като източници на трансплантации на органи и всичко останало - това е отвратително престъпление. И човек никога не чува за това, въпреки че имаме всички доказателства - имаме касети, имаме снимки, имаме всичко. Кой би си помислил, че след това целият свят ще бъде покрит с тези [артистично-изпълнителски] трупи. Това в известен смисъл показва единството на вселената и единството на истината."

Подкрепа от международната общност

В отговор на груби нарушения на правата на човека в Китай, особено на подкрепяните от държавата убийства на практикуващи Фалун Гонг за органи, международната общност надигна силен глас, за да осъди злоупотребите и да призове комунистическия режим да сложи край на преследването.

Сенатът на щат Джорджиящат Мисуриконгреса на Аризона и канадският сенат приеха резолюции или законодателство, които да осъдят принудителното събиране на органи в Китай.

В годишния доклад, публикуван от Американската комисия за международна религиозна свобода (USCIRF), Китай е включен като една от страните, които предизвикват особено безпокойство, заедно с Северна Корея, Иран и Виетнам.

"Докато са задържани, практикуващите Фалун Гонг са подлагани на страдание в резултат на психиатрични и други медицински експерименти, ненужни медицински тестове, сексуално насилие, насилие, изтезания и събиране на органи, често като усилия да ги принудят да се откажат от вярата си", се казва в доклада.

Американският сенатор Марко Рубио (вдясно) и американският представител Крис Смит (вляво), председател и съпредседател на Конгресната-изпълнителната комисия за Китай (CECC), представиха годишния доклад на CECC за 2018 г. на 10 октомври 2018 г.

Крис Смит, съпредседател на Конгресната-изпълнителна комисия за Китай (CECC), нарече комунистическия режим "дръзко репресивен" на пресконференция от 10 октомври за публикуването на годишния доклад за човешките права на ЦКЕС от 2018 година .

Освен това, с отбелязването през 2018-та на 26-годишнината от публичното представяне на Фалун Гонг, правителствени институции на различни нива в САЩ също издадоха три резолюции, 44 прокламации и 27 поздравителни писма в знак на признание за Фалун Гонг и приноса на практикуващите към обществото .

Прокламациите, издадени от служители на щата Ню Йорк, приветстваха положителното въздействие, което практиката за самоусъвършенстване носи на обществото, и особено отбелязаха основните принципи на Фалун Гонг за Истина, Доброта и Търпение. Длъжностните лица също така осъдиха 19-годишното преследване на Фалун Гонг в Китай.

Казвайки Не на комунизма

Глобалният сервизен център за напускане на китайската комунистическа партия (Tuidang) в Нюйоркски парад, празнуващ китайската Нова година на 17 февруари 2018 година.

Тъй като все повече хора научават за престъпленията, извършени от китайската комунистическа партия в преследването на Фалун Гонг, те се присъединиха към движението на Туиданг, за да прекъснат връзките си с режима. До края на 2018 г. около 300 милиона китайци обявиха оттеглянето от членството си в ККП и нейните младежки организации.

Във Филаделфия служители на ККП под прикритието на учени, опитаха да оклеветят Фалун Гонг на международна конференция. Те обаче бяха посрещнати със силен протест от местните общности. Техните клеветнически плакати бяха отстранени от форума и вместо тях организаторът покани местните практикуващи Фалун Гонг да кажат на присъстващите за практиката и преследването.

По подобен начин, изложението на пластинирани човешки тела в Сидни бе затворено по-рано на 16 септември 2018 г., след като изложбата предизвика обществен протест по отношение на текущи етични и правни опасения, че тези тела може да са тленни останки от насилствени жертви на събиране на органи.

Жителите на Австралия, г-н и г-жа Грейс, пътуваха от Аделаида до Сидни в деня, когато експозицията отвори врати и разпространиха флаери в близките жилищни райони.

Г-н и г-жа Грейс (втора и първа отляво) протестират на изложбата „Истинските тела“.

Г-н Грейс каза, че изложбата на трупове е обида за човечеството. Той разговаря с много хора, които бяха посетили изложбата. Някои от тях не можаха да спрат да плачат, когато излязоха; те казаха, че не са знаели, че изложбата съдържа такива материали на каквито са станали свидетели.

Усилията да се подведат под отговорност ключовите извършители

Наред с подкрепата на международната общност, бе постигнат по-голям напредък, за подвеждане под отговорност на ключовите извършители за техните престъпления.

Независим трибунал, съставен от адвокати, учени, етици, медицински специалисти, изследователи и защитници на човешките права, проведе тридневни публични изслушвания през декември 2018 г. в Лондон. Повече от 30 жертви на преследване, медицински експерти и следователи представиха доказателства и дадоха показания.

„Ние, членовете на трибунала, сме сигурни, единодушни, извън разумно съмнение, че в Китай принудително събиране на органи от затворници на съвестта се практикува в продължение на значителен период от време, включващо много значителен брой жертви… от държавно организирани или одобрени организации или физически лица ”, заяви председателят на трибунала, сър Джефри Ница, QC, който беше и главният прокурор на Слободан Милошевич в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

В Канада 14-членният списък на китайските комунистически служители,отговорни за груби нарушения на човешките права, бе предаден на министъра на външните работи от канадската Фалун Дафа асоциация по време на форум за отбелязване на 70-ата годишнина от Международния ден на правата на човека на 12 декември 2018 г. ,

Писмо, придружаващо списъка, призова канадското правителство да санкционира тези нарушители на правата на човека по Закона за жертвите на корумпирани чужди длъжностни лица, наричан още Закон за Магнитски.

Висши служители, участващи в преследването на Фалун Гонг, също видяха как пътуванията им в чужбина са разглеждани критично от хостинг организациите. Донг Йяйонг, изпълнителен президент на болницата "Цинхуа Чангунг" в Пекин и бивш ръководител на общата болница на Китайската народна освободителна армия, бе освободен от седмата среща на върха за високотехнологични инвестиции между Израел и Китай през ноември, след жалби за предполагаемо участие в принудително събиране на органи от китайски затворници на съвестта.

Източник/ци: http://en.minghui.org/html/articles/2019/1/10/174580.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!