Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Деца медитират по Фалун Дафа всяка седмица в Пещера

деца медитация Пещера България

(ntd.tv)

От Росица Йорданова, кореспондент на ИЦФДБ

Жители на родопското ни градче Пещера с нетърпение очакват седмичната медитация по Фалун Дафа, която се провежда всяка събота от 11:00 часа в централния градски парк, до Костницата.

Сред тях през последните месеци са и група деца на възраст между 9 и 12 години.

Всичко започва от 12-годишния Иван, който през лятната ваканция посещава мястото за практика с майка си. Скоро момчето довежда свои приятели, а те други, и така групата с деца в Пещера прогресивно се увеличава.

След няколко месеца медитация, децата споделят за осезаема промяна у себе си: някои са подобрили отношенията с братята и сестрите си, а други по-лесно общуват със съученици и учители. Почти всички деца с изненада съобщават, че по-бързо подготвят уроците си, тъй като се концентрират по-добре по време на часовете и с лекота запаметяват учебния материал.

Фалун Дафа е метод за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Включва пет медитативни упражнения, четири от които се изпълняват в изправен стоеж, а петото е същинската медитация и се изпълнява в поза лотос. Движенията спомагат за отваряне на енергийните канали и пречистване на тялото от заболявания. В сърцевината на философията на Фалун Дафа са принципите Истинност, Доброта, Търпение, и следването им води до подобряване на характера, издигане на морала и духовно просветление.

Подход към децата

Калина Костова, освен последовател на метода Фалун Дафа и една от водещите на медитацията в Пещера, е детски психолог по професия.

"Понякога изпълняваме само две или три упражнения, а след това сгъваме лотоси-оригами, говорим си за принципите или изписваме с бои китайските йероглифи за Истинност, Доброта, Търпение (Джън, Шан, Жен)", казва Костова.

Младата психоложка разказва, че на децата много им харесва китайският език и се стремят да запомнят повече думи. В групата също изучават българския превод на книгата "Джуан Фалун", която включва цялостната философия на системата.

"Проявих Истинност"

Децата с готовност се отзовават на предложението на Костова да си направят дневник, в който вечер да записват дали са успели през деня да спазят принципите и дали е имало ситуация, в която са се затруднили с някой от тях.

Ето една от историите в дневника на Иван, която публикуваме с негово позволение.

"Днес имах конфликт с баба, която искаше да изключа телевизора, защото вече бях гледал определеното от нея време. Аз я помолих да догледам епизода и ѝ обещах, че веднага след това ще го изключа. И спазих обещанието си, като по този начин проявих Истинност."

Иван споделя още за ефектите от практикуването на Фалун Дафа.

"Преди имах големи проблеми със съня, но откакто практикувам, спрях да сънувам кошмари. Вече се наспивам пълноценно и се събуждам жизнен. Разбирам се по-добре с учителите и съучениците."

Еми, 9 г., която също е част от групата, разказва: "Днес ми хрумна да взема пари от касичката на сестра си. Преди да го направя, нещо ме спря. Помислих си, че не е хубаво, затова не го направих, а след това ѝ признах какво съм мислила."

Децата в групата са запознати и с фактите за продължаващото близо 20 години преследване на Фалун Дафа от китайската комунистическа партия. От 1999 г. насам, милионите последователи на практиката в Китай са затваряни в трудови лагери и центрове за превъзпитание, където са подлагани на жестоки репресии. Целта на партията е да ги принуди да се откажат от духовните принципи и традиционни морални ценности, и да се подчинят на атеистичните комунистически норми.

Децата са единодушни, че толкова добра практика като Фалун Дафа трябва да се практикува свободно и всички в Китай трябва да забравят, че са преследвали последователите или са имали лоши намерения към тях.

Фалун Дафа се практикува в 114 държави по цял свят и има милиони последователи. У нас места за групово изпълнение на медитативните упражнения има в редица градове.

В Пещера, Фалун Дафа може да практикувате всяка събота, 11:00 часа в централния градски парк, до Костницата. Всички дейности на Фалун Дафа са напълно безплатни.

За контакт: Калина Костова, тел. 0895 626 246

Източник: https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/939-deca-meditacia-falun-dafa-peshtera.html

SENSITIVE

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!