Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цяла България на бунт! МВР на крак, варди властта от любовта на народа

пловдив-бунт

Ден на протестите се очертава днес, 18 ноември, в София. Планирани са четири демонстрации.
Паралелно с тази на майките на деца с увреждания, ще се проведат още две с искане за оставката на правителството и една за свобода на вероизповеданията, срещу поправките в закона за религиите.

Припомняме, че майките на деца с увреждания заявиха, че протестите им продължават, докато оставката на вицепремиера Валери Симеонов не бъде приета от Народното събрание.
Очаква се демонстрациите да затруднят движението в центъра на града.

Заради протестите се забранява паркирането на пл. “Княз Александър І” и около храма “Свети Александър Невски”, а около 15.00 часа движението по бул. “Цар Освободител” между пл. “Независимост” и ул. “Г. С. Раковски” ще бъде спряно.

Вълната от недоволство продължава и в десетки други градове в страната, съобщи БНР.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се събират в 8 часа, за да потеглят половин час след това  в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната. Той включва булевардите “България”, “Васил Априлов”, “Шести септември”, “Източен” и “Христо Ботев”. Очаква се след това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя  шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала “Тракия”.

За днес е предвиден пореден протест и в Пазарджик. Протестиращите  ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк „Стадиона“. Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, обяви организаторът Веселин Енчев. Недоволството е срещу бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на Пазарджик, протестиращите ще потеглят към София.

Бургас – срещу цените на горивата

В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали.

 
Росинка Бъчварова, която е сред хората повели недоволството, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията. Тя допълни, че протестът в Бургас е на целия народ и няма нужда от организатори, а надсловът му трябва да е “Социалното убиване на българина”.
“Около 20 стотинки паднаха цените на горивата. Това не е заради световния пазар, а защото (властите) с това нещо се опитват да потушат народа”, смята Бъчварова.

В Ямбол и Сливен планират блокиране на Тракия

Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към Граничен пункт Лесово до село Тенево около 11,30 часа. Другото автошествие ще се отправи към автомагистрала „Тракия”. В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12,30 часа.

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР – паркинга на „Дамарски мост“, след което от 11.00 часа е предвидено протестно автомобилно шествие. След автошествието в града протестиращите отново ще се отправят към автомагистрала „Тракия“ и ще се опитат да я блокират, така както успяха миналата неделя. Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи: “След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта.

Миналата седмица полицията спря при село Крушаре колоната от протестиращи и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. За днес не е ясно, какви ще бъдат действията на полицията и как ще отреагират на намеренията за блокади от страна на протестиращите.

В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната. Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард „България“. Жители на Троян се събират на па мирен протест в 12.00 ч. на пътя Ловеч – Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно протестът им ще продължи с шествие по основните улици в Троян.

За втора поредна неделя протест ше има и на пътя София – Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.
Не се предвижда блокиране на пътища в районите на заявените протести.

От Хасково потеглят към Свиленград

Протестът в Хасково ще започне в 8 часа. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград. Организаторите Пламен Пейчев и Николина Гьошева обясниха:
“Събираме се в 8 на паркинга на “21-ви век”. Правим кратко шествие из града. След това се отправяме към село Крепост.” Там протестиращите от Хасково трябва да се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно да потегли към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград плануват да затворят движението през граничния пункт “Капитан Петко Войвода”.
Не е ясно колко полицаи ще охраняват протестите в Хасковско, но от полицията обявиха, че ще вземат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността.

Благоевградчани имат намерение да блокират Е-79, петричани искат да затворят “Кулата”
В 12 часа е началото на протеста в Разлог. Организаторите заявиха, че той е обявен като мирен, но не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки , жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града. Към този момент няма нагласи за блокиране на пътя към границата с Гърция.
Петрич и Сандански се обединяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болницата в Петрич към ГКПП “Кулата”. Въпреки информацията за концентрация на полицейски части в района, хората са категорични, че ще спрат движението към и от Гърция.

Организаторите на протестите в Благоевград също заявиха готовност да се организират и да блокират международния път Е-79 още днес, без да отменят официално обявената дата на протеста- 19, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане.

МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията.

От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия.

Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие.
От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.

Епицентър

Източник: http://onovini.com/2018/11/%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82-%D0%BC%D0%B2%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!