Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Писмо от затвор стига до веригата Уол-март, изобличава робски труд в Китай

писмо от затвор трудов лагер Китай
(Туитър)

Писмо от затворник в китайски трудов лагер откри американка в стока, закупена във веригата Уол-март, писа медията Епок Таймс на 15 октомври 2018 г.

Уол-март е най-голямата верига магазини за търговия на дребно в света.

В резултат на случилото се и след като репортер на онлайн медията Vox посети затвора, откъдето идва писмото, от Уол-март решиха да преразгледат списъка с доставчиците си.

През март 2017 г., Кристел Уолъс от Аризона открива сгънат къс хартия на дъното на кафява дамска чанта, закупена месец по-рано от местния Уол-март.

Писмото е написано на китайски език и в превод гласи: "Затворниците в затвора Иншан в провинция Гуанси, Китай, работят по 14 часа на ден и не им се разрешава обедна почивка. Работим извънредно до полунощ. Хората биват бити, ако не завършат работата си. В храната няма сол и олио. Началникът плаща на затворниците по 2 000 юана (500 лв.) на месец. Надзирателите изяждат цялата храна в затвора. Нуждаещите се от лекарства затворници получават по-малко заплащане. Да си затворник в Китай не може да се сравни с това да си кон, крава, коза, прасе или куче в Америка."

Лора, снахата на Уолъс, публикува снимка на писмото във Фейсбук месец по-късно и събра стотици харесвания, споделяния и коментари. Местни медии също проявиха интерес.

Говорителят на Уол-март заяви пред KVOA, местен клон на телевизия NBC, че компанията не може да коментира, тъй като "няма възможност да потвърди произхода на писмото".

Журналистката Розалин А. Уорън пътува до Китай, за да потърси въпросния затвор.

Разследване на Vox

Уорън се отправя към град Гуейлин, провинция Гуанси, южен Китай.

Когато пристига на адреса, Уорън открива учреждението затворено. Живеещи наблизо потвърждават, че затворът е съществувал и че затворниците са били принуждавани да произвеждат различни стоки.

Много от местните жители са работили в затвора или имат роднини, работили там.

Жена с псевдоним Джънджу споделя, че съпругът ѝ бил нает като строителен работник по време на строежа на затвора и по-късно за поддръжка и допълнителни строителни дейности.

Камиони от провинция Гуандун често внасяли и изнасяли платове от затвора, разказвал съпругът.

Когато Уорън се свързва с Уол-март относно затворническото писмо, я информират, че са започнали вътрешно разследване. Установили, че дамската чанта с писмото не покрива стандартите на Уол-март за условия на труд.

"Открихме, че фабриката на доставчика ни е поръчвала производство на чанти в други фабрики, за което не сме били информирани. Доставчикът не е следвал нашите изисквания, затова прекратихме договора с него. Приемаме подобни случаи сериозно и правим всичко възможно за отговорна и прозрачна верига за доставки", каза представител на Уолмарт пред Vox.

От Уол-март отказаха да разкрият дали доставчикът е имал договорни отношения със затвора Иншан.

Писма от затвора

Подобен случай със затворническо писмо имаше през 2012 г. и той стана тема на документалния филм "Писмо от Масандзя".

Джули Кейт от американския щат Орегон отваря пакет с украса за Хелоуин, закупен от местен магазин на веригата Кеймарт, и открива ръчно написана бележка на китайски и английски език. Бележката описва ужасните условия в трудовия лагер Масандзя, институция печално известна с жестокото отношение към затворници, основно последователи на духовната практика Фалун Гонг.

Случаят привлече вниманието на международната общност и през 2013 г. принуди китайския режим да обяви, че затваря известната с името лаогай система от трудови лагери за "превъзпитание чрез труд" на политически дисиденти.

Но вместо да бъдат освободени, много от държаните в бившите трудови лагери са прехвърлени в други учреждения, където злоупотребите с тях продължават.

Верига за доставки

Инцидентът в затвора Иншан и други подобни показват, че веригите за доставки в Китай са често непрозрачни и трудни за проследяване. Случаят разкрива също как западни компании стават неволни участници в използващата робски труд китайска икономика.

В някои случаи, китайски производители открито рекламират използването на труд от затворници, според доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG). Организацията е документирала множество случаи на последователи на духовната медитативна практика Фалун Гонг (жестоко преследвана от властите в Пекин от 1999 г. насам), които са осъждани на принудителен труд в лагери и затвори, и са принуждавани да произвеждат там стоки за износ.

Източник: https://www.theepochtimes.com/chinese-prison-letter-found-in-walmart-handbag-highlights-manufacturing-supply-chain-problem-in-china_2687985.html

https://www.falun-bg.info/news/world/931-pismo-zatvor-wal-mart-robski-trud-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!