Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството се клати, за Борисов са изгодни предсрочни избори, но краят му е неизбежен

Премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова тв. Снимка: от екрана
http://e-vestnik.bg/29089/pravitelstvoto-se-klati-za-borisov-sa-izgodni-predsrochni-izbori-no-krayat-mu-e-neizbezhen/

Иван Бакалов

Ще има предсрочни избори, заяви тези дни Йордан Цонев от ДПС и не остана съмнение, че ще стане точно така. По-рано и Доган се изказа, макар и не толкова директно, че това правителство се е изчерпало.

Година назад нямаше шанс някой да бутне правителството. Сега ситуацията е друга. Цонев посочи вицепремиера Симеонов като една от причините. Той е само панделка на фона на останалите скандали.

Най-напред правителството започна да го клати Волен Сидеров, без някаква сериозна причина, с обвинения към Симеонов, които завършиха с това, че директно му поиска оставката. Последващото изказване на Симеонов против майките допълни картината и направи проблема обществен, а не вътрешнопартиен.
Сидеров клатеше малката коалиция с ясната идея, че може да бутне голямата.

След това избухна скандалът с търговията с български паспорти. Дали някой нарочно го предизвика точно сега или е по стечение на обстоятелството, не е важно.

Търговията с български паспорти върви от години,
и преди това правителство. Просто всеки чиновник някъде по веригата иска рушвет, дори от българи зад граница, които имат всички основания да получат паспорт. Но сега това го пришиват на ревера на вицепремиера министър Каракачанов.

Положението на коалицията и правителството стават все по-трудни. Това е добре за Борисов. Той остава целият в бяло. Това оставя съмнение, че провокира скандалите. По изгодно му е да има предсрочни избори сега, отколкото след пълен мандат. Дори тази зима с увеличените цени за отопление и др. ще му се отрази зле. Най-вероятно той ще нагласи изборите заедно с местните, за да получи едно рамо от местните гербаджийски общини.

Поредица от събития показват, че Борисов дърпа конците за предсрочни избори. Арестите на т. нар. олигарси и пропагандните снимки и репортажи на МВР от домовете им говорят за предизборна акция.

Същевременно в най-голямата опозиционна сила БСП силно клатят шефката си Корнелия Нинова. На нейния враг Гергов правителството му даде 43 млн. за една дупка във Варна (от парите на данъкоплатеца), като подкрепа за вътрешнопартийната борба срещу Нинова. И още неколцина там са издигнали лозунга „Или Нинова, или БСП”. Точно навреме. Нямат лидер, нямат физиономия, не са алтернатива.

Не се очертава до месеци да се създаде нова политическа сила, която да отстрани ГЕРБ.
Целта е четвърти кабинет „Борисов” с широка коалиция. И ДПС, които сега са уж непримирими, утре ще седнат с него на трапезата.

В следващия парламент няма голям шанс насипното дясно, партЕотите ще бъдат с намален брой депутати, с БСП Борисов няма да иска да прави коалиция. Освен ако е изправен пред невъзможност. Тогава ще обясни на народа как жертва партийните си интереси в името на България, страната е в трудно положение, че и Меркел така направила коалиция…

До изборите догодина се очаква още поредица от акции с прокуратура, скандали, афери. Само едно не може да предвиди Борисов – той вече е изчерпан, тъпче на едно място, повтаря едни и същи демагогии за предишните, за успехите си.

Впрочем и досегашните му три кабинета без услужлива подкрепа нямаше да бъдат възможни. 

Никога не е имал достатъчно депутати, за да управлява:

Избори 2009 г. – 117 мандата ГЕРБ. Правителство на Борисов с подкрепа от ДСБ, СДС, „Атака”.

Избори 2013 – 97 мандата ГЕРБ. Коалиционно правителство на Орешарски (БСП с 84 депутата и ДПС с 36 депутата, „Атака” участва само с присъствие за кворум, ГЕРБ напуска парламента).

Избори 2014 г. – 84 мандата ГЕРБ. Коалиционно правителство на Борисов с Реформаторски блок (ДСБ, СДС, насипно дясно) и АБВ (на Първанов и Калфин).

Избори 2017 – 95 мандата ГЕРБ. Коалиционно правителство на Борисов с Обединени патриоти („Атака”, НФСБ, ВМРО)

Така изглежда подкрепата за Борисов в брой гласове:

Избори 2009 г. – 1 млн. 678 хил. гласа

Избори 2013 г. – 1 млн. 72 хил. гласа.

Избори 2014 г. – 1 млн. 82 хил. гласа

Избори 2017 г. – 1 млн. 147 хил. гласа

Броят гласове за Борисов/ГЕРБ е сравнително постоянен в последните 5 години, при всичките уговорки за манипулации на изборите, психологически натиск чрез медиите и контролът на общинските власти в малките населени места.

В зависимост от избирателната активност на следващите избори с брой гласове около 1 млн. ГЕРБ може да вземе между 75 и 90 мандата в парламента. При повишена избирателна активност, мандатите за ГЕРБ ще са по-малко. Възможно е да загуби изборите от БСП. При евентуална поява на нова партия, тя ще отнеме повече гласове от ГЕРБ, отколкото от БСП и Борисов със сигурност губи изборите.

Последните два кабинета можеше и да не бъдат с Борисов начело, а с неутрален премиер, ако останалите политически партии в парламента не го подпряха като патерица и не го използваха да се качат чрез него във властта. Насипното дясно дори излъга преди изборите 2014 г., че не го иска за премиер.

Източник: http://e-vestnik.bg/29089/pravitelstvoto-se-klati-za-borisov-sa-izgodni-predsrochni-izbori-no-krayat-mu-e-neizbezhen/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!