Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Василев: Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява

"Никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява". 

Това заяви журналистът Васил Василев, водещ на предаването "Не се страхувай" по тв Евроком, в понеделник вечерта.
За първи път предаването беше подготвило за излъчване две версии. Една, ако правителството падне до вечерта поради случая Симеонов. Втора, ако кабинетът поеме позора на вицепремиера и остане на власт.

Спечели втората версия. Тя включваше заключението, че никой, който презира собствения си народ, не може да претендира да го управлява. Само един краен мизантроп, абсолютно разлигавен от властта управник може да си позволи оценки като “кресливи майки на уж болни деца”, добави Васил Василев.

Общинският съветник от Варна и лидер на “Възраждане“ Костадин Костадинов потвърди в ефир, че е поискал от варненски съд да спре далаверата с Гергов и Дупката. Жалбата била внесена в 14.00 часа, два часа по-късно (рекорд за съдебна скорост) съдът я разглежда и след 30 минути я отхвърля. Общинският съветник нямал правен интерес от спиране на сделката. Такъв не можело да има и никой друг, освен областния управител, който пък нямал политически интерес да го прави.

България разби разузнаването и контраразузнаването си и разруши агентурната си мрежа. Чехия, Полша, Унгария и дори Румъния не направиха тази грешка. Това е причина да изостанем толкова и от тях, отбеляза Василев. Разградена бе имунната система на нашата държава. В свят, в който побеждава този, който има информация, ние се отказахме от носителите й. Да унищожиш източниците си на информация и способностите си за анализ, означава да се самоубиеш. Ние забихме ножа до дъно, каза той. Затова и изглеждаме толкова безпомощни пред външни и вътрешни предизвикателства.

Красимир Кумчев, фермер, заяви, че 80 % от консумацията ни на плодове, зеленчуци и месо е внос. Субсидираният внос от Европа и дъмпинговите цени убиват българските производители, подчерта той и даде пример с Полша. Тя изнасяла по 1 милион тона ябълки за Русия. Санкциите пресекли износа и за компенсация овощарите получили за килограм ябълки по 30 евроцента европейска субсидия плюс още толкова национална. Българските производители получават по 3-4 стотинки. Поляците си внасят ябълките у нас, плащат 10 стотинки за транспорт, толкова за амбалаж, продават ги за 50 стотинки и нашето производство загива, посочи фермерът.

Може ли някой да каже какво ни е донесла русофобията, запита Василев по повод на завършила конференция на български атлантици. Само загуби и презрение срещу потупване по рамото. Когато малка и бедна страна излъчва омраза към по-силна и голяма, тя винаги плаща сметката, каза той и припомни как България някога е обявила символична война на Англия и САЩ, а те реално са разрушили София. А на конференцията са се чули призиви за пълна цензура на руските медии, за прекратяване на диалога с Русия, за изгонване на дипломати, дерусификация и премахване на руски имена. Значи да няма Александър Невски, Цар Освободител, граф Игнатиев, бул. Дондуков, бул. Скобелев, ул. Достоевски, Аксаков, Гурко, Толстой ли, попита Василев.

Ние не можем да си позволим да мразим нито руснаци, нито американци, нито турци, нито евреи, добави той. Никого. Това е против интересите на страната. И когато политически трупове като Плевнелиев и Сие държат подобен език, държавата е длъжна публично да се разграничи. Тя трябва да осъжда оскверняването на паметници, както на Съветската армия, така и на Рейгън. България, за да си стъпи на краката, трябва да живее в хармония със света, а от недоброжелателите си трябва да се пази дискретно и дипломатично. 

Източник: http://epicenter.bg/article/Vasil-Vasilev--Nikoy--koyto-prezira-sobstveniya-si-narod--ne-mozhe-da-pretendira-da-go-upravlyava/166478/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!