Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин въвежда санкции срещу Украйна

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за въвеждането на санкции срещу Украйна, предаде БНР. Предстои правителството да определи специални икономически мерки и да изготви списък с физическите и юридическите лица, спрямо които мерките да бъдат приложени. 

В указа се посочва, че решението за санкциите е в отговор на „неприятелските и противоречащи на международното право действия на Украйна, свързани с въвеждането на ограничителни мерки спрямо граждани и юридически лица от Руската федерация“. Обявената от Москва цел е „защита на националните интереси“. 

В края на септември Украйна въведе поредната порция санкции срещу руски транспортни фирми заради сътрудничеството им със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. 

Освен това украинският президент Петро Порошенко призова за засилване на антируските санкции заради ситуацията в Азовско море. По думите му, след построяването на Кримския мост Русия възпрепятства навигацията в района на украинските и международните плавателни съдове. 

Указът на Путин влиза в сила в деня на подписването му и подлежи на отменяне при отмяна на ограничителните мерки, наложени от Украйна на руски физически и юридически лица. 

От 2014 г., когато започна конфликта на Киев с проруските бунтовници в Донбас, Украйна въведе санкции срещу над 1200 физически и над 450 юридически лица, сред които руски чиновници, политици, шефове на компании, журналисти, компании, като оръжейния концерн „Алмаз-Антей“, „Газпромбанк“, „Аэрофлот“, фирми в сферата на интернет и медиите.

Източник: http://epicenter.bg/article/Putin-vavezhda-sanktsii-sreshtu-Ukrayna/166387/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!