Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цацаров: Беше задействан "сценарий", според който в България се убиват журналисти

Главният прокурор призна, че много хора имали основание "да гледат с недоверие" на правоохранителните органи, но поне в този случай гарантирал, че МВР си свършило работата.

ЕКСКЛУЗИВНО! Заловилият Чикатило: Виктория не е убита от пиян и paзгонен цuraнuн, видял съм стотици убийства и нито една такава глупост

"Работи се основно по версията за спонтанно нападение. Събраните дотук доказателства не сочат към предварително поръчано убийство". 

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на Нова телевизия относно убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Главният прокурор заяви и, че бил задействан предварително "преднамерен и непреднамерен сценарий", според който в България се убиват журналисти заради политически причини. Е, този сценарий не успя, истината възтържествува, каза Цацаров, макар съдебно решение по случая да няма, и призна, че много хора имали основание "да гледат с недоверие" на правоохранителните органи, но поне в този случай гарантирал, че МВР си свършило работата.

"Сценарият, който се опитаха да разиграят, че убийството е свързано с професията на жертвата не издържа. Това се направи по политически причини. Политически рейтинг не се прави върху трупове", категоричен е Цацаров. 

Заподозреният за убийството на Виктория Маринова ще е в България в сряда. Цацаров призна, че обвиняемият Северин Красимиров отрича да е изнасилил Маринова – при разпита пред германските власти, но събраните доказателства сочели друго – имало биологични следи, които напълно съвпадат с ДНК профила на Северин. На този етап няма данни за някакво заболяване на Северин, добави пред Нова телевизия главният прокурор. При всички случаи обаче щяло да бъде назначена съдебна експертиза. За евентуален съучастник може да се говори, ако има доказателства за това. За следене дни преди това не може да става и дума. Немалка част от действията по разследванията предстоят, когато Северин бъде върнат. Никой не е затворил нито една страница по нито една версия от разследванията, подчерта Цацаров. 

Той говори и за психопрофила на Северин, изготвен още когато се търсеше "неизвестен извършител". Профилът отразил "на 90%" личността на Северин.

Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид извършването в светлата част на денонощието е съществувала голяма възможност да бъде видян и заловен.

Той е до 30-годишен, несемеен, с проблемни отношения с противоположния пол, ниско интелигентен... Примитивно създание, примитивен нагон, изключителна бруталност. Жестокост, която личи, както във физическото посегателство спрямо жертвата, така и в сексуалните посегателства спрямо нея. Бих казал, на моменти необяснима жестокост и перверзност.

Човешкото съзнание ражда необясними жестокости", каза още Цацаров.

Той нарече събраните доказателства "повече от безспорни", като напомни, че в дома на извършителя са иззети негови лични вещи – бельо и панталон, по които има "не просто следи, а кървави и други следи", чийто ДНК профил съвпада напълно с ДНК профила на Виктория. И обратното - по тялото на жертвата има биологични следи, които дават ДНК профил, който напълно съвпада с неговия ДНК профил. 

По думите му основният разпит ще се проведе след предявяване на обвинението, което ще стане след предаването му в България. „Не бих казал, че има поведение на жертвата, което да сочи за предизвикването на конфликт. Северин е признал за това, че предният ден е употребявал алкохол и евентуално наркотично вещество. Но това е казал при разпита пред германските власти, за нас е важно какво ще каже при разпита тук. Няма данни за психическо разстройство на този етап и не може да се говори за каквито и да е дефицити на умственото му състояние, но ще бъде назначена експертиза и за това“, коментира главният прокурор. 

Цацаров обясни, че когато е отишъл за първи път на мястото на престъплението заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и когато една малка част от доказателствата се още не са били събрани, там ги е чакал изготвен психо профил. 

"Когато отидохме в Русе, там ни чакаше изготвен психопрофил на извършителя. Той много точно, бих казал на 90%, отговаря на личността на Северин и говори за една доста добре свършена работа", обяснява той. 

"Човешкото съзнание е много трудно за обяснение. Понякога то ражда необясними жестокости. Няма данни да я е следил. В дома на извършителя за иззети негови лични вещи - по които може да се намери ДНК - кръв. По тялото на жертвата има биологични следи - те съвпадат с ДНК-то на Северин.", казва главният прокурор. 

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", и за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка, заяви главният прокурор. 

"Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми", каза още Цацаров. От фирмата обявиха, че нямат запорирани никакви средства. "Запор има на свързани с нас компании". От компанията увериха, че оказват пълно съдействие на разследващите. Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият - тунелът "Железница" на магистрала "Струма". 

Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари. Вчера "Джи Пи Груп" съобщи, че се оттегля и от голяма поръчка в София - тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5.

Източник: http://epicenter.bg/article/Tsatsarov-/165878/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!