Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Да се откажеш от България, за да оживееш...

Вчера в правителствена болница е починал перничанинът Адриан Петков – момчето от Перник, което се бореше за всяка глътка въздух.

Ади дишаше с кислородна маска след тежко заболяване на белия дроб.

В последната една година държавата лъжеше болния Ади и неговото семейство, че във всеки момент той ще отиде в клиника в Европа и ще му бъде трансплантиран бял дроб.

В последните дни се разбра, че чиновническото безхаберие е довело дотам, Ади да няма никакъв шанс за живот, защото държавата е скъсала договора за трансплантации с Виена, по наша вина, в която вече са били извършвани успешни трансплантации на българи.

Да се откажеш от България, за да оживееш. Болни българи са принудени не само да търсят лечение в чужбина, но и да сменят гражданството си, за да могат да си го осигурят.

Днес чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена. Такова е имало, но допреди година.

Оттогава насам болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство.

Адриан бе на 29 години. Когато е на 5 му откриват заболяване на белия дроб – муковисцидоза. Болестта затруднява дихателните пътища и с годините се влошава.

„Бях стигнал във фазата да изпадна в кома. Терапии всеки месец, по няколко вида антибиотици на ден. На кислородна бутилка съм, имам едно кабелче 15 метра и на тези 15 метра се отдалечавам“, разказва Ади пред Нова Телевизия през март т.г..

„Стигнах на този етап, в който съм за трансплантация на бял дроб. Ще избягам от държавата, за да мога да живея, да дишам и да съм пълноценен гражданин“, споделя още той.

Е, съдбата друго бе решила.

Отиде си едно младо пернишко момче, което само искаше да диша.

Поклон!

За Перник

 https://zapernik.com/2018/10/13/60338/

Източник: http://onovini.com/2018/10/%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%BB/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!