Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: Признаването на независима Украинска църква е провокация с подкрепата на Вашингтон

Руският президент Владимир Путин е обсъдил снощи с постоянните членове на Съвета за национална сигурност на Русия ситуацията около Руската православна църква в Украйна. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Междувременно външният министър Сергей Лавров нарече решението на вселенския патриарх провокация с пряката публична подкрепа на Вашингтон, съобщава кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.  

"Що се отнася до църковните въпроси, намесата в живота на църквата е забранена със закон в Украйна, в Русия, надявам се и във всяка друга нормална държава“, заяви Сергей Лавров в интервю за френския филиал на руската телевизия „Russia Today“, вестник „Фигаро“ и списание „Пари мач“.

Като примери за американска намеса в църковните дела на Украйна Лавров посочи откритата подкрепа за решението на патриарх Вартоломей, изразена от специалния представител на САЩ по въпросите на църковните отношения. Както и позицията по темата на специалният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър.

В момента в Украйна действат три православни църкви: смятаните за неканонични и разколнически от Москва Украинска православна църква на Киевския патриархат и Украинска автокефална църква и подчинената на руския патриарх Украинска православна църква на Московския патриархат.

Източник: http://glasove.com/categories/novini/news/lavrov-priznavaneto-na-nezavisima-ukrainska-cyrkva-e-provokaciya-s-podkrepata-na-vashington

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!