Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гражданският щурм срещу цитаделата ”Фандъкова” е щурм срещу корупцията и лъжите

.
Каската ще й трябва все по-често...Източник: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова не е това, което изглежда. Нито е това, което чувате да се лее от устата й. Скромното, дори семпло поведение, е параван. Зад тази добре конструирана фасада боботи огромен механизъм, захранващ мащабни финансови интереси.

Мирише на пари и корупция - много пари и много корупция... 

Бюджетът на София е 1,433 млд лева. Със 105 милиона повече от предходната година и с над 200 милиона по-голям от този на МВР. Общината е теглила и 64 млн евро кредит от Европейската банка за развитие за инсталация за горене на преработен битов отпадък (RDF) в ТЕЦ "София". Инсталацията струва157 млн. евро, като 60% от сумата ще дойде от оперативна програмата "Околна среда". Парите ще се връщат 19 години от общинското дружество "Топлофикация София". Това ни гарантира по-високи сметки за парно. Тайна е обаче кой ще харчи парите и кой ще контролира процеса.  Други 90 млн евро общината е теглила за метрото. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) харчи в момента 81 млн. лева заем, с който се погасяват стари задължения. Кой е натрупал тези задължения, къде са отишли парите – още една тайна. Нула прозрачност. 

Ако сравним бюджета на столицата, на глава от населението, с бюджетите на останалите градове, ще предизвикаме цунами като онова в Индонезия но от недоволство. 

Целият финансов ресурс на София е в ръцете на Йорданка Фандъкова. Кметицата. От нея зависят хиляди работни места, бизнеси, предприятия, социални програми, средства за култура, спорт и пр. Това е единия лост на нейната власт. Другият са обществените поръчки. Печелят се предимно от Джи Пи Груп, ПСТ груп, Главбулгарстрой, „Трейс“ и подразделения на Геотехмин. Неофициално Джи Пи Груп се свързва с шефа на Лукойл – България Валентин Златев. ПСТ груп пък се приписва на олигарха-депутат от ДПС Делян Пеевски. (Преди това тя бе свързвана с хазартния бос Васил Божков.) И Златев, и Пеевски отричат да имат нещо общо с фирмите. И наистина имената им не фигурират в Търговския регистър.

Но пък и никой не е очаквал да регистрират на свое име фирми, които инкасират гражданско недоволство и гняв. А може наистина да нямат нищо общо, щом казват. Вервайте им. Фандъкова обаче е наясно кой кой е в тези фирми. Те подкрепят нея, за да „текат“ поръчките и милионите, тя гледа да е добре с тях, заради влиянието им в задкулисието и политическата върхушка. Заедно са силни. 

Цитаделата Столична община  

Кои са защитниците на тази финансова твърдина? Преди всичко кръгът обвързани с бизнес и политика лица около Фандъкова. Това са шефове по партийна линия, на Общинския съвет и комисии, на общински фирми и пр. Те имат нужда от хранителна среда и тя им дава да държат части от нея. Морков срещу вярност. Да вземем Центъра за градска мобилност. Ето какво разказа пред Фрог нюз служител в структурата. Според него само няколко човека, начело с Фандъкова знаят в действителност докъде се простират „зелената“ и „синята“ зони за паркиране. Само те знаят реално колко са местата за паркиране. Гражданите нямат достъп до тази информация или им се пробутват фалшиви цифри. Пак само тези хора знаят колко коли на ден паркират в зоните и какви са дневните приходи от есемеси и талони. Официалните данни, според нашия източник, се занижават драстично. Освен това системата може да бъде манипулирана по електронен път и чрез проникване в софтуера. По този начин се отклоняват милиони всеки месец. Къде отиват тези пари? Столичани дори не знаят за какво се използват, кой носи отговорност за това и пред кого се отчита. Ако се съди по количеството и качеството на ремонтите, оставаме с впечатление, че доста средства се отклоняват. Затова центурионите, свързани с ЦГМ ще бранят самоотвержено Фандъкова.

Златоносните схеми обхващат общински имоти, строителство, саниране, ремонт на улици, болници, училища, обществени сгради, театри, магазини, търговски вериги, търгове, разрешителни, хазарт и пр. Колко ли струва затварянето на очите пред безконтролната продажба на талони за хазарт до училища и болници? Това са все защитници на Фандъковите софийски редути. 

Политически гръб 

Фандъкова разчита на мощни лобита – икономически и политически. Взаимният интерес прави връзката им доста здрава. Известни притеснения тя изпитва единствено от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Двете страни не изпитват любовни чувства, но не заради идейни или философски разминавания – точно пък те, - а защото Цветанов се опитва да „окупира“ част от империята на Фандъкова. Фандъкова обаче не пуска фъндък, както се казва. Сили за съпротива и дава подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. Въпреки това Цветанов е успял да пробие чрез Георги Самуилов, собственик на Инса ойл, и да овладее Общинска банка. Поне такива са коментарите в различни среди. 

Фандъкова няма основание да се страхува и от опозицията в Общинския съвет. Представители на други партии пълнят „хоботчета“ в немалко печеливши начинания и фирми, което ги превръща в безопасни игли.   

Обсадата 

Остават гражданите пред портите. Само те са истинска заплаха за модела „Фандъкова“. Затова срещу тях се прилага специален план. Пробутват се обещания за светли хоризонти за столичните квартали и зони. Пробутват се манипулирани данни и дезинформация. Разкрасените статистики и „подходящи“ анкети със столичани рисуват прекрасна картина на живота в София. Формално действията на общината по чувствителни теми като ремонти, обществени поръчки и др. са съобразени със закона. Точно тази формалност обаче е ахилесовата пета на управлението. Гражданите са все по-недоволни и това няма нищо общо с политиката. Хората пътуват по света и имат с какво да сравняват. А сравненията не са в полза на Фандъкова и нейния екип, членове на който се държат арогантно и нагло с гражданите. Не помагат вече и организираните мероприятия в подкрепа на благотворителни каузи, концерти, кръгли маси, фестивали и пр. под патронажа на Фандъкова. А и всичко се плаща с парите на данъкоплатците, нали? Хората са все по-недоволни от незачитането на тяхното мнение и очевидното обслужване на частни, нерядко съмнителни интереси. За тях Фандъкова вече не е онзи честен, загрижен и некорумпиран управник, за какъвто се представя. Вече е обратното. Изграденият с много средства "правилен" профил на кметицата се пропуква сериозно. Медийният балон губи височина и хелий… А ако наглеците в екипа й продължат в същия дух – крахът й е гарантиран. Корупцията също подкопава основите на непрестъпната доскоро цитадела. Без преувеличение.

По-подробен анализ би разкрил още много детайли за модела на управление на София. Грозни детайли. Недоволството от модела расте лавинообразно. Съпротивата все още е епизодична и емоционална. Но това съвсем скоро ще се промени. Историята на гражданските недоволства сочат, че в един момент те се канализират, намират и своите водачи. Сблъсъкът между кръжоците по интереси край Фандъкова и гражданите предстои. Гражданите вече се превръщат в могъща структура. Цитаделата се клати и скоро ще рухне. 

Борис Петков

Източник: https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/shansovete-grajdanskiia-shturm-sreshtu-krepostta-fandakova.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!