Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Авторитетна американска медия: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА НАЙ-СЕТНЕ ДА ОГРАНИЧИ ПРОБЛЕМА С КОРУПЦИЯТА!

Докато премиерът се разхожда из САЩ, солидни американски медии “злословят” по адрес на България.

Със заглавието “България трябва най-сетне да ограничи проблема с корупцията” солидна статия ни отдели издаваното във Вашингтон “Diplomatic courier”.

Тя е посветена на корупцията у нас и бягството на чуждия капитал от страната.

Давам избрани цитати:


“В един месец, в който 200 000 българи внезапно загубиха задължителната им автомобилна застраховка, след като кипърското дружество “Olimpic” се срина, след като Търговският регистър също се срина в продължение на дни и смъртоносна автомобилна катастрофа доведе до оставката на трима министри и на фона на призивите за нови избори, премиерът Бойко Борисов не можеше да си позволи по-лоши новини. И все пак краят на август донесе още по-обезпокоителни новини, чиито последици можеха да затъмнят всички кризи, с които се занимава София: обемът на преките чуждестранни инвестиции в страната бързо спада.”

“Българските бизнесмени коментираха, че сега влизат повече пари от преводи на българи, живеещи в чужбина, отколкото от чуждестранни компании, които правят бизнес в страната. София просто не може да си позволи да рухнат преките чуждестранни инвестиции. Повече от десетилетие след присъединяването на България към Европейския съюз тя има най-ниският БВП на глава от населението в блока. Почти всеки четвърти българин живее в бедност, а изтичането на мозъци е довело до там, че населението се свива по-бързо от която и да е друга държава на планетата”

“Напатилият се премиер Бойко Борисов държи с желязна ръка управлението през последното десетилетие, но ако не може да убеди чуждестранните фирми да се завърнат, той рискува да остави наследство от икономическо и политическо разрушение. Разпадането на СССР остави вакуум в България, препълнен от бивши съветски тайни агенти и криминални “дебели вратове”. Влизането на България в Европейския съюз трябваше да изкорени този проблем, но вместо това ситуацията се влоши.”

“… изглежда, че Борисов и неговият режим са основният проблем. Премиерът е обвиняван, че поддържа връзки със стария съветски елит и отказва да преследва корумпираните и престъпниците. Анализатори дори твърдят, че България на Борисов е “автокрация, в която публичните ресурси и институции се използват, за да обслужват личните интереси на управляващите”, а тези, които не се поддават на тази култура, са преследвани по обвинения. При управлението на Бойко Борисов България е с репутацията си като най-корумпираната страна в Европа, като приблизително 22% от нейния БВП се губи всяка година.”

Освен системата от “мрежи на стари момчета” (бел. моя – бившата ком.номенклатура), чрез която българското правителство предоставя благоприятни условия на определени компании в замяна на рушвети, чуждестранните компании трябва да се борят и с двустепенна система, която означава, че западните компании са изправени пред произволни и неоправдани пречки.

“Дори България да осигури на своите чуждестранни инвеститори равни условия, много от тях ще бъдат разтревожени от извънредно ненадеждната съдебна система на страната. Правната система на страната е затрупана от многобройни проблеми – от прекомерната централизация на прокуратурата до независимостта на съдебната система, която позволява на съдиите да се присъединят към корупционните механизми, без да се страхуват от санкции.”

И т.н., и т.н.
Статията освен това обстойно се спира на зависимостите от Русия особено в енергийната сфера и флиртът на София с Москва.

Финалът е ударен за премиера:
“лятото му на срам може да се превърне в години на позор.”

Източник: The Diplomatic Courier
Превод: Григор Лилов

Цялата статия на адрес: //www.diplomaticourier.com/2018/09/27/as-foreign-firms-flee-bulgaria-must-finally-curb-its-corruption-problem/

Източник: http://www.informiran.net/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!