Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Грандиозен скандал е на път да взриви Хитрино: ГЕРБ общинари с лукс къщи, построени с пари за пострадали

Грандиозен скандал e на път да взриви Хитрино, ако се потвърдят съмненията, че зам.- кмет в общината, началници на отдели и общински съветник са се уредили с луксозни къщи, построени с 5-те милиона лева, отпуснати за пострадалите от железопътната катастрофа, разкриха запознати с машинациите.


Нов дом с всички екстри и обзавеждане обитавал и бащата на председателката на Обществения съвет (ОС) Светла Димитрова. Именно този съвет има задача да разпределя отпуснатите от държавата и частните дарители публични средства.

Репортер видя спретната къща, която се намира в непосредствена близост до непостроеното жилище на един от най-пострадалите от адския взрив на 10 декември – пенсионера Николай Цачев.

“Имаме всички основания да протестираме защо роднините на общински началници бяха включени в първа група на най-пострадалите, а действително нуждаещите се, които се грижат за инвалиди, още мизерстват в полусъборените си домове, сякаш изоставени от Бог и Аллах. Има ли справедливост?”, питат недоволните. И определят като героиня Байсе Хюсеин, която се грижи за близките си с увреждания – 25-годишната си дъщеря, която от години е в инвалидна количка, и 45-годишния си брат, също инвалид.

“Ветровете влизат в къщата, въпреки че съм запушила прозорците с одеяла” – сподели Байсе Хюсеин. – “Котките късат найлоните, ползвани също за преграда. Не мога да изкъпя дъщеря ми, болна от церебрална парализа. Живеем в ад. Като гледам, краят му не се вижда.”

Заради съмнения за изразходването на въпросната сума, но не по предназначение омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК проф. Христо Григоров вече сезираха главния прокурор и поискаха пълна проверка.

“Не може да допуснем да има сянка съмнение и върху стотинката, която в знак на солидарност са дали хората, всеки според своите възможности”, заяви Манолова преди срещата с обвинител номер 1. Тя открои като сериозен проблем липсата на публичност и прозрачност за взетите решения от ОС относно похарчените до момента пари, вложени в новото строителство и в ремонтните дейности. Другият проблем за търсене на съдействие от главния прокурор е, че хората не разполагали с договори нито за извършените ремонти, нито с количественостойностни сметки3 и разчет колко пари са похарчени за всяка ремонтирана къща.

Тъй като кметът на Хитрино Нуридин Басри е отказал исканата от омбудсмана информация по 60 жалби на граждани, чиито имоти са пострадали при експлозията през декември 2016 година, омбудсманът го дава на съд с искане за налагане на санкция, става ясно от изявление на обществения защитник по време на изнесената приемна в пострадалото село.

Хората се жалвали, че 2 години след инцидента къщите им все още са в груб строеж, не са ремонтирани независимо, че държавата е отпуснала огромни средства.

Пред Би Ти Ви Манолова не спести скандални подробности – 1 кв.метър при новото строителство струвал 2000 лв.

“Това е невъзможно за Хитрино“, категорична бе тя. Местни хора също потвърдиха, че това е самата истина. Те са направили проверка в агенция за недвижими имоти в Шумен. Оттам отговорили, че кв. метър в областния град струва 900 лв. А по Черноморието цената е 1800 лв.

“Бях обявен за шпионин пред 50 души по време на приемната на омбудсмана – заяви експертът в община Хитрино и представител на БЧК Неждет Мурад. – Манолова изпълнява политическа поръчка, за да бъдат задействани всички държавни институции и най-вече главният прокурор срещу кмета, да бъде смазан, за да не се кандидатира за пореден мандат.”

Той отрече обвиненията на Манолова, че хората нямат договори за направените ремонти.

“Напротив, имат, но някои трябва да бъдат подписани от контролни институции, които имат отношение към строителните дейности”, категоричен бе експертът.

Мурад съобщи, че разполагал със снимков материал как активисти на ДПС са попълвали жалбите на хората. Материалите ще бъдат предоставени като веществено доказателство в съда.

Партийни източници на “168 часа” уточниха, че като бивш директор на “Социално подпомагане” в Шумен някогашната председателка на ДПС-Хитрино Севджан Акиф е помагала на хората в попълването на жалбите. И в това няма нищо скандално и нередно.

Потърсен за коментар, че общински шефове имат нови къщи, изградени с пари от Социалния фонд, кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви: “Пострадали са и е редно да имат обновени жилища – и мой заместник, и главната счетоводителка, и други длъжностни лица в общината. Имат сключени договори с БЧК, въз основа на които са извършени строителните дейности.

В Окръжна прокуратура-Шумен, също тече разследване за изразходване на публични средства след трагедията. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. От нападките и обвиненията на омбудсмана не съм изобщо притеснен. Готов съм, когато се прибера от Турция, да отговарям на зададените от нея въпроси и обвинения”.

Източник: http://www.informiran.net/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D1%85/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!