Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Менций: Човек благоденства в нещастия и гине в удобство

Древният китайски философ Менций учел, че човек благоденства при бедствия и трудности и погубва себе си, когато живее спокойно и удобно.

В днешно време обаче, хората са склонни към бездейност и мързел. Те търсят удоволствия и се опитват да избегнат страдания, и така водят живот, лишен от смисъл.

Менций, познат още като Мъндзъ и считан за втори след Конфуций, живял през 300 г. пр.н.е.

Според древния мъдрец, ако Небето иска да възложи някому велика мисия, той първо трябва да научи какво е страдание и да премине материални изпитания: да гладува, да живее в бедност и да преживее несгоди в живота си. По този начин съзнанието му ще се закали, характерът му ще се подсили, и той ще развие потенциала, необходим за изпълняване на тази мисия.

Хората правят грешки. Но Менций вярвал, че те могат да се поправят, като се поучат от минали уроци. Само сред страдание и объркване, човек може да се издигне и да постигне велики неща.

Когато хората видят, чуят за или преживеят трудност, те могат да получат ново разбиране и да се издигнат до нови висоти. Изпитанията и бедите спомагат за развиването на велики способности и умения, докато удобството и охолството имат обратния ефект.

Хората днес са свикнали да избягват трудностите в живота и се стремят към материални облаги от ранна възраст. Случаят е особено такъв в съвременен Китай, където семействата имат право на само едно дете. Заобиколени от прекомерни грижи, тези деца постепенно развиват егоизъм и желание да властват над другите. Те растат, неспособни да понесат дори дребни страдания, тъй като от малки са свикнали да получават каквото искат, без да полагат усилия.

За много хора преследването на удобства и щастие е смисълът на човешкия живот. Те искат само да получават, без да дават. Търсят бърз успех и прекомерно охолство. Много млади хора не желаят да работят усърдно и се оплакват от съдбата си. Негодуват срещу най-малката несгода, отказват да се подобряват в работата си и се оплакват, че са използвани от другите.

Трудностите не са нещо лошо, тъй като каляват волята, подсилват характера и помагат за постигане на успехи. Всъщност, повечето полезни за хората неща не са приятни. Типичен пример са сутрешните упражнения и спорт, които от една страна са изморителни, но от друга укрепват здравето и поддържат формата. Друг пример са лекарствата: макар горчиви на вкус, те помагат в лечението. Когато началник е стриктен към подчинените си, на тях това може да не им харесва, но им помага да развият отговорност и да бъдат ефективни в работата. Често критиката е неприятна за слушане, но тя позволява на човек да открие пропуските си и да се подобри.

Хората имат карма, която води до нещастия. Кармата се натрупва от грехове и злодеяния, извършени в миналото. Страданието може да елиминира и намали тази карма. Ако човек живее само в удобство и избягва трудностите, тежестта на греховете може да придобие размери, които човек не би могъл да изплати и понесе.

Затова, ако има болест, тя трябва да се лекува от рано; ако има страдание или беда, те трябва да се понесат по-скоро. И това е хубаво нещо.

Източник: http://ru.minghui.org/html/articles/2018/2/13/1143406.html

От Ru.Minghui.org

Източник: https://www.falun-bg.info/news/beyond-science/911-mencius-kitai-filosof-stradanie-udobstvo.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!