Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандален ЗАПИС със скрита камера в БДЖ: 10% от горивото в автобусите е за ДПС

дпс-горивоphpcpwxgx_800x

Докато ДПС подкрепя управлението, нови влакове за БДЖ няма да има, а пътниците ще се насочват към автобусните фирми, които се отчитат на партийната каса. Това се обяснява в третата и най-скандална част от записа със скрита камера, на който говори Евгени Димитров, инспектор по вътрешна сигурност в БДЖ-Пътнически превози.

Според него уж опозиционното движение има решаващата роля да няма реформи в националния жп превозвач, тъй като има схема за финансирането на партията с карти за зареждане на гориво от бензиностанциите. Твърди и че това е причината в компанията да се извършват фиктивни ремонти на подвижния състав.

Записът със скритата камера е направен от друг участник в същия разговор – вече бившия служител Петър Бръснаров, експерт “Вътрешен контрол”. Пред OFFNews той потвърждава, че всичко, което се чува, наистина е изречено.

Първите две части от разговора можете да видите ТУК и ТУК.

“Честно казано общо взето няма полза от нашите влакчета. Щото като вкараме нови вагончета, автогарата ще се опразни”, казва инспекторът по вътрешна сигурност в БДЖ.

След това словоохотливият Димитров обяснява схемата:

“Нашите машинисти нямат такива карти (б. ред. – показва карта за зареждане с гориво). На тях пише Национален съюз на превозвачите. Отиват и бумкират (б. ред. – зареждат) 500 литра в автобусите и 10 процента – за ДПС. Точно така е. Сигурен съм. Това е председателят на комисията по транспорт, едно момченце младо от Стара Загора (б. ред. – председател на парламентарната комисия по транспорт е депутатът от ДПС Халил Летифов, избран от 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора). Ей това им е. Щото имат мандат до 2020 година. След това обещаха нови машинки, вагончета. А до 2020-а ще си караме с тия барачки. Фиктивни ремонти, нагоре-надолу, колкото може…”

На записа се чува въпрос от трет присъстващ в стаята: А къде се дават фиктивните ремонти?”

“На Цветелин Колев що не му дават ремонтите? База разкошна има в Русе, раз-кош-на”, обяснява инспекторът по вътрешна сигурност на БДЖ.

В случая той говори за жп завода “Експрес Сервиз”, в който се ремонтират локомотивите на голяма част от частните товарни жп превозвачи от България и Румъния, но не и тези на БДЖ. Доскоро министърът в оставка Ивайло Московски и шефът на БДЖ Владимир Владимиров обясняваха, че няма такъв завод.

След това на записа инспекторът обяснява как два дни след ремонт на локомотив от серия 52 отново влиза за поправка заради некачествено свършена работа. Разказва и как по Нова година в депо Надежда е изгорял локомотив, тъй като никой не е бил изчистил натрупаните масло и смазки по него.

“Викам му на Бойко Стоилов (б. ред. – това е същият жп началник, който заплаши служител, разкрил далавери в БДЖ, с думите “Ти си мъртъв”): Бойко, на тия колко пъти им казвам под двигателя, че има ей толкова масло и нафта, що не го изчистят? Той вика “има парцали и да чистят”, ама никой не чисти. Стари са машинките – течат, всичко е в масло и смазки. Ама да ги поддържат, да няма течове… Като се запали, да не гори цялата”, казва Евгени Димитров.

След това повтаря, че скоро в железниците няма да има положителна промяна, явно визирайки отново ДПС:

“До 2020 трябва да изкараме с тия бараки. 2020! Те нямат приходи от това нещо. Ние само искаме. А “Ивкони” им дават пари, “Етап Адрес” дават, “Биомет” дават пари, “Метро” (б. ред. – превозвач) дават милиони на турчина. Това са пари, приходи. Всичко е “Лукойл”. Политически е така”, обяснява още инспекторът по сигурността.

Ето и скандалния запис от скритата камера:

Офнюз

https://offnews.bg/razsledvane/skandalen-zapis-sas-skrita-kamera-v-bdzh-10-ot-gorivoto-v-avtobusite-688279.html


Източник: http://onovini.com/2018/09/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D0%B4/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!