Да издигнем паметник на Ахил! Първият българин, за който има записана история?

Инициатива за издигане на паметник на Ахил в София се появи току що във Фейсбук.
Идеята е, че славният боец от Троянската война, очевидно е бил българин, и е водил български войски. С това той е фактически най-древният наш сънародник, за който има писана история.
Това не е измислица, а се опира на обективни исторически данни, при това дори от ГРЪЦКИ хронисти, които както знаем, недолюбват българите.
Според летописците Йоан Малала и Йоан Цеца, ай-прочутите бойци в Троянската война са били именно българи.
Нихилистичната ни държава, обаче отказва да използва този факт. А самите гърци, с далеч по-малко доказателства, са обсебили цялата Троянска война, в която реално воюват основно траки! Но траки днес няма, няма кой да се защити. Вероятно трябва да сме ние - българите, защото траките са се влели основно в нашата кръв.
Но в случая говорим за истински (пра)българи.
Ето какво пише в „Хронография“ на византийския летописец Йоан Малала (той е грък): „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“.

А друг гръцки хронист - Йоан Цеца пише съвсем същото, само че говори за 2500 човека:
„и тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин“.
Това сведение е много важно, защото връзката на хуните с българите е доказана от многобройни други източници. Абсолютно не подлежи на съмнение, че българите са били елитна военна част във войските на хунския вожд Атила. Той дори в някои източници е посочван като "български хан".
Т.е. връзката "хуни-българи" е безспорна. Добавянето на "мирмидонци", по безспорен начин връзва българите с хората на Ахил.
Съществува и трети източник, но той не е гръцки, а е български. Сведението за връзка на българи и мирмидонци, е отразено в старобългарския превод на „Илиада“, направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа.
С далеч по-малко доказателства,  и буквално по слухове, гърците градят бутафорна история, в която никога не са участвали.
А ние - нямаме гордост да покажем Истината!
Нека издигнем паметник (например в Борисовата градина), на най-древния българин, вписан в историята.

Добри Божилов (в статията са ползвани цитати от Уикипедия и други публикации в Интернет)
Картина: Диана Славчева

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/09/blog-post_45.html

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни