Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Специален кораб на руския флот ще разкрие тайните на удара на САЩ по Сирия

/Поглед.инфо/ Вниманието на целия свят е приковано към прехвърлянето на САЩ в Средиземно море на кораби, въоръжени с крилати ракети „Томахоук“ и нарастването на групировката на руския военноморски флот край бреговете на Сирия. Но за мнозина остава незабелязано пристигането в региона на неголемия разузнавателен руски кораб „Юрий Иванов“. А то има принципно значение.

В края на седмицата в Средиземно море приключват ученията на руския ВМФ. Дори и да се допусне, че тези маневри нямат никакво отношение към ситуацията около сирийската провинция Идлиб, едно нещо е очевидно: става дума за най-големите в най-новата история на Русия учения, които флотът и ВКС провеждат далеч от териториалните води на РФ.

В тази акватория е струпана най-сериозната групировка от 2015 г. Задействани са около 30 кораба на Черноморския, Балтийския и Северния флот, а също на Каспийската флотилия. Флагман е ракетният крайцер „Маршал Устинов“. Привлечени са повече от 30 самолета и хеликоптера. Сред тях има стратегически ракетоносци Ту-160, както и самолети за борба срещу подводници Ту-142 и Ил-38.

Особено си струва да се открои съобщението в ученията на самолетите на Морската авиация Су-30 и Су-33, които се базират на летище Североморск-3 и трябва да действат в това число от палубата на единствения руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“. Изпращането на „Кузнецов“ край бреговете на Сирия в момента е невъзможно, корабът се намира на ремонт и модернизация, но за въздушната група опитът от участие в подобни учения е наистина безценен.

Както вече бе отбелязано, такова струпване на сили в региона е свързано с показателната активност на американците в средиземно море. Пред дни ударната многоцелева атомна подводница „Нюпорт Нюз“ клас „Лос Анджелис“, снабдена с 12 крилати ракети „Томахоук“ пое курс от Гибралтар към Източното Средиземноморие, ставайки вече третата американска подводница с подобно въоръжение. В състава на американската групировка също така присъстват въоръжените с „томахавки“ ескадрени миноносци клас „Арли Бърк“ – „Карни“ и „Рос“ и още един, „Уинстън Чърчил“ в момента приближава бреговете на Сирия. Общо тази групировка е способна да пренася около 200 крилати ракети.

Тази активност не е случайна. Подготовката за похода на флота изисква големи усилия и време и решението за изпращането ѝ може да е било прието много по-отрано, преди месеци. След своя априлски удар по Сирия американците неведнъж говореха, че са готови да нанесат, ако сметнат за нужно, още един. А в последно време Доналд Тръмп не се уморява да предупреждава да не се допускат „кръвопролития“ в Идлиб, последната част на Сирия, която все още не е освободена от въоръжените групировки. При това САЩ още сега са подготвили предварителен списък на обектите в Сирия за нанасяне на удара. Всичко това ясно свидетелства, че новият удар се готви и може да бъде нанесен в близко време, за което предупреждава и руският генерален щаб.

Разбираемо е, че командването на ВС на РФ не е осъзнало това едва сега. Затова също така се е погрижило да приближи до бреговете на Сирия колкото се може повече кораби. Работата не е само в прикриването на операцията в Идлиб. Особено показателно в това отношение е присъствието в руската ескадра на един малък, но принципно важен кораб.

Преди дни в Средиземно море влезе неголемият руски кораб за връзка „Юрий Иванов“. Това е разузнавателен кораб, построен на северния док в Санкт Петербург съвсем наскоро – през 2014 г. Това е първият представител на новия проект 18280. Задачата на тези кораби не е само осигуряването на връзка и управление на флота, водене на радиоразузнаване и радио-електронна борба, но и следенето за частите на американските системи за ПРО и подчертаваме, за американските зенитно-ракетни комплекси и ударни комплекси. Освен това „Юри Иванов“ е способен да осигурява целенасочване според разузнаваните цели за други средства за нанасяне на удар – въздушни, надводни и дори подводни. 

По разбираеми причини точният състав на апаратурата на „Юрий Иванов“ е засекретен. Но има предположение, че в него влизат и системи за многодиапазонно радиоразузнаване и целенасочване.

Важността на това събитие явно добре се разбира в щабовете на САЩ и на техните партньори по НАТО. Така в Ла Манша руският разузнавателен кораб съпровождаше (тоест, по-просто казано, следи) британският минен тралчик „Харсуърт“. Същият „Харсуърт“, който по-рано съпровожда фрегатата „Адмирал Макаров“ по пътя ѝ към Средиземно море. Също така „Юрий Иванов“ бе наблюдаван от френския кораб „Тетис“.

С какво толкова е значим този кораб? Бившият заместник главнокомандващ на ВВС генерал-лейтенант в оставка Айтеч Бижев в коментара си пред „Взгляд“ отбелязва: „Разузнавателният кораб анализира прехванатите данни от радиоелектронното разузнаване и т.н. На основание на това аналитичната група може да изясни откъде и кога може да бъде нанесен удар с високопрецизно оръжие“.

А нали именно такъв удар сега, както се съобщава, готвят САЩ.

„Мисля, че „Юрий Иванов“ е напълно способен да регистрира пусковете на американските ракети в Средиземно море. Този кораб е сериозно снабден. Може би там са концентрирани най-съвременните разработки и технологии, които имаме“, заяви пред „Взгляд“ военният експерти капитан първи ранг Василий Дандикин.

Логично е да се предположи, че функцията на разузнаване и целенасочване в състава на тази групировка, която е концентрирал в Средиземно море руският флот, може да се изпълнява и от другите руски кораби, както и да водят наблюдение за ракетните изстрелвания на САЩ. Така например и се случва през април тази година, когато няма подобен кораб-разузнавач в близките води до американската групировка, осъществяваща изстрелвания на крилати ракети. „Настоящата групировка е най-мощната за цялото постсъветско време“, отбелязва Дандикин. „Там и така има възможност да се наблюдава обстановката с тези кораби, нали този мощен военноморски юмрук има не само десетки крилати ракети тип „Калибър“, но и „очи“, допълни той.

„Но „Юрий Иванов“ е специален кораб, който позволява да се вижда далеч, в това число и отвъд пределите на Средиземно море“, обяснява събеседникът. Предполага се, че в случай на пуска на „Томахоук“ по територията на Сирия корабът-разузнавач може оперативно да „свали телеметрията“ на ракетите и да предаде необходимото целенасочване на системите на сирийското ПВО. Освен това такъв кораб е способен да фиксира целият процес на подготовка за удар и неговото нанасяне – линиите на връзка, детайлите на преговорите, командните вериги, техническите детайли и т.н.

Трудно може да се надцени важността на разузнавателните данни за пуска на крилатите ракети на САЩ. Получаването на такива сведения е извънредно сложно, още повече, че става дума не за учебен, а за боен пуск. А анализът им дава възможности за усъвършенстване на възможностите по отразяване на такива удари, а също развитието на собствените технологии.

А „Юрий Иванов“ притежава уникални разузнавателни възможности именно за такъв случай. И съдейки по всичко, те не стигаха на руските въоръжени по време на последния американски удар.

Вероятно затова и Министерството на отбраната на Русия е достигнало до извода, че този път подобен кораб във въпросния район и въпросното време – в навечерието на поредния удар на САЩ по Сирия е просто необходим.

Официално ученията на ВМФ на Русия край бреговете на Сирия трябва да приключат в близките почивни дни. Значителна част от ескадрата, съответно, ще се върне по базите си. Но някои кораби ще останат – и ако сред тях бъде „Юрий Иванов“ (а така навярно ще се случи), може да не се съмняваме, че възможният ракетен удар на САЩ по Сирия ще може да бъде наблюдаван, следен и анализиран в пълна мярка от руските военни.

Превод: Поглед.инфо

Източник: http://pogled.info/svetoven/spetsialen-korab-na-ruskiya-flot-shte-razkrie-tainite-na-udara-na-sasht-po-siriya.97390

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!