Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Главболгарстрой“ – милиарди левове от обществени поръчки в джоба на Пешови

Само до края на тази година се очаква ГБС да усвои близо 1 милиард лева

Строителната фирма „Главболгарстрой“ е прибрала няколко милиарда лева през последните десетина години от обществени поръчки, показва журналистическа проверка.

След като в началото на тази година само в рамките на 15 дни ГБС успя тихомълком да усвои 7 обществени поръчки от държавната фирма „Булгартрансгаз“ на обща стойност 63 880 394.00 лева, сега пък стана ясно, че в рамките на 20 дни през юли и август, компанията на Симеон Пешов и синове е грабнала нови 2 супер поръчки от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Тяхната обща стойност е 151 497 757.09 лева.
Според експерти в бранша няма друг случай в който частна фирма в продължение на години да усвоява милиарди левове от държавата, като мнозина специалисти дори задават въпроса, източва ли ГБС държавата? Според бившия шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов, Симеон Пешов и ГБС са опасни за държавата. В интервю дадено миналата седмица пред електронна медия той заяви следното:
„Във властта има посредствени хора, които ще ги запомним с щетите и с упадъка на България. Това, което направи Борисов и се хвана с Пешов, беше отврат. Нищо не направиха в Булгартрансгаз, а само видяхме далавери. Досега няма нищо построено. Където са пипнали малко да построят, е в пъти по-скъпо.“
От своя страна преди време бившият президент Росен Плевнелиев, докато заемаше длъжността министър на регионалното развитие и благоустройството, коментира поредната спечелена поръчка от Симеон Пешов и синове по следния начин:

„Невероятно, фантастично, отново имаме рекорд!“

Всъщност за последното десетилетие фирмата „Главболгарстрой“ се наложи като „вечен абонат“ за пари усвоявани от държавата. Само преди месец например, докато широката публиката се криеше на сянка от летните жеги, Пешов отново се оказа пръв на опашката за държавен кеш, като тихичко прибра 2 нови поръчки от АПИ. Компанията му е основен и редовен играч щом става дума за строежа на автомагистрала „Струма“ и „Южната дъга“ на Околовръстното шосе на София. С решение номер 108/06.08.2018 г Агенция „Пътна инфраструктура“ даде на сдружението на „Главболгарстрой – ДЗЗД „Железница – Север“ с участници „ГБС Инфраструктурно строителство“, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой интернешънъл“ ЕАД сумата от 34 137 398.77 лева.
Само 20 дни преди това пък „ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД бе класирана на първо място по друга поръчка с колосалната цена от 117 360 358.32 лева. Става дума за решение номер 298/17.07.2018 г. за „Изготвяне на технически проект и строителство на обект; Модернизация на път I – 8 „Калотина – п.в. Храбърско“.
Логично възниква въпросът, наистина ли семейство Пешови са най-добрите в бранша, че са вечен абонат за подобни проекти? Както и въпросът, как стана така, че ГБС се превърна в основния разпределител на „порции“ в енергийното и пътно строителство?

В същото време, както в поръчките, така и в живота Симеон Пешов не е скромен мъж. Той не се посвени в ролята си на шеф на Камарата на строителите в България да даде сам на себе си две награди през 2009 година. Освен той е услужлив към всички властимащи. Той например беше основен спонсор на фондацията на Елена Костова.
Всъщност отговорът на въпроса, как в началото ГБС печелише поръчките си се съдържа в така наречения евтин, а по-късно оказващ се „златен“ подход при сключване на договори. Първоначално ГБС предлага ниска, дори дъмпингова цена по определен проект, а по-късно чрез анекси съдържащи аргументи от типа „лоши метерологични условия“ или „нужда от допълнителни съоражения“, получава допълнителни средства от държавата, като така често първоначалната цена нараства няколко пъти.
Такъв пример е строежа на „Южната дъга“ на Околовръстното шосе на София, когато ГБС спечели търга на цена от 32.74 милиона лева, а държавата реално плати 97 милиона лева. И до днес остава пълна мистерия, как цената скочи три пъти. Не стана ясно и как втората част на „Южната дъга“ от Симеоново до Младост, отново строена от ГБС, отново поскъпна макар и този път с „нищожните“ 3 милиона лева, като поръчката беше само за рехабилитация и реконструкция на пътния възел.

Въпреки обещанията от страна на важни държавни фактори, че порочната практика с анексирането на договори ще спре, „Главболгарстрой“ приложи схемата и при строежа на АМ „Струма“ и по конкретно на ЛОТ 1, участък „Долна Диканя – Дупница“ с обща дължина 16 780 км и първоначална стойност 70 240 800 лева. Първото „обосновано“ анексиране дойде след аргумента от появата на „форсмажорни обстоятелства“, като всъщност ставаше дума за закономерни сноговалежи през януари и февруари 2012 година. Оказа се, че снегът бил наводнил 4 от общо 17 км.
Вторият подход, който ГБС използва за да взима допълнителни средства от държавата, е да участва и печели конкурси и търгове, в ролята на изпълнител за допълнителни строителни работи по даден обект. Става дума за присъдружителни съоражения пуснати като по-малки обществени поръчки към големият проект – виадукти, мостове и т.н. Така за същия този ЛОТ 1 например за да избегне анексиране, ГСБ използва именно този метод. Чрез него в конкретния случай компанията прибра още 5 милиона лева.

Тук трябва да се добави и факта, че Симеон Пешов ползва още една хватка за да добави допълнителни средства към и без това огромните суми, които редовно прибира от държавата. АПИ превъзлага поръчки на държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, а от там те най-често отново попадат в ГБС, като до момента частната фирма е прибрала от държавната над сто милиона лева за ремонти на различни съоръжения.
Не по различно стои и ситуацията с ЛОТ 2 на АМ „Струма“. Става дума за отсечката Дупница – Благоевград, където основен играч отнов бе ГБС. Участъкът бе с дължина 37.484 км, а търга бе спечелен на цена 358 722 000 лева. В този случай „Главболгарстрой“ спечели поръчката за инжинеринг на обекта (сам проектираш, сам строиш). Факт, който докара цената до колосалната сума от 9 570 000 за един километър магистрала! За сравнение при ЛОТ 1 цената без анексите бе наполовина – 4 185 983.31 лева за един километър.

В абсолютно същия стил продължават нещата и при ЛОТ 3.3. Тази отсечка бе с дължина 23.6 км, а стойността и бе 280 947 614.40 лева. Това прави рекордната сума от 11 904 559.93 за един километър магистрала.
Ако трябва обаче да обобщим горните цифри и факти в няколко изречения, то трябва да се каже, че Симеон Пешов и синовете му чрез фирмите им „Главболгарстрой“ АД, „ГБС Инфраструктурно строителство“ и „Главболгарстрой интернешънъл“ ЕАД за последните десетина години са прибрали над 2 милиарда лева от държавни обществени поръчки. Строителство, пътища, газопроводи, пречиствателни и компресорни станции – Пешов е навсякъде. Парите пък, които семейство Пешови прибират най-редовно, могат да респектират дори някои от най-могъщите европейски строителни фирми.

Бележка: Използваната в текста информация е официално достъпна на сайта на АОП, а посовените цени са с включено ДДС

Ето какво най-вероятно може би предстои да прибере, като поръчки „Главболгарстрой“ до края на тази година. Или поне една от тях:
– Само преди дни на 28.08.2018 Агенция „Пътна инфраструктура“ откри процедура за два ЛОТ-а, част от любимата магистрала на семейство Пешови. Става дума за ЛОТ 3.2.2. с дължина 10.4 км с индикативна стойност 516 630 250.80 лева с ДДС и ЛОТ 3.2.1. с дължина 13.2 км и индикативна стойност 533 755 566 лева.
– Държавата е предвидила 147 600 000 лева с ДДС за доиграждане на „Южната дъга“ на Околовръстното шосе на София. „ГБС“ и „ГБС Инфраструктурно строителство“ са основни изпълнители на този обект и вечен печеливш, що се касае до строителство там.
Така че, спете спокойно, най-вероятно Калин, Камен и Симеон Пешови отново ще приберат над 1 милиард лева.

Източник: вестник „Галерия“

Източник: http://www.informiran.net/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B2/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!