Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банки, политици и сделки изплуват по случая с агента на ДС и кредитен милионер „Ветко“, почва замитане

.

Ветко Арабаджиев бил агент на ДС и след 1989-а, кредитен милионер към банка "Хеброс

В края на 2013 година Комисията по досиетата на кредитните длъжници разсекретява агентите, кредитни милионери на банка "Хеброс"-Пловдив. Точно там попада името на Вълчо Кузмов Арабаджиев като агент Стефан към ОУ на МВР-Пловдив, отдел Държавна сигурност. Фирма, в която той е бил съдружник, е един от големите длъжници на фалиралата банка, съобщава Novini.bg. 

След 1989 година хотелиерът се прекръства от Вълчо на Ветко.

http://epicenter.bg/article/Vetko-Arabadzhiev-bil-agent-na-DS/162712/2/0

Пребиваващият във Франция Вълчо Арабаджиев-баща, известен като Ветко, е поискал споразумение с прокуратурата. Той обещал съдействие и имена, свързани с прането на пари, укриването на данъци и източването на ДДС. В замяна щял да запази от публичност политици, замесени в компрометиращи сюжети.

Имал достатъчно доказателства. Това съобщиха за Фрог нюз източници, близки до разследването, пожелали анонимност. Според тях най-вероятно прокуратурата ще намали натиска върху фирми и лица, които засягат пряко семейство Арабаджиеви. Самите босове ще останат в сянка. Като гаранция, че бизнесменът ще изпълни своята част от договорката, обвинението засега няма да иска сваляне на „червената бюлетина“ за издирването му от Интерпол. 

Засекретяването на делото от Специализирания съд е предизвикано от разкрития за връзките на бизнесмена с политици и банки, които са му отпускали щедри кредити. Става дума за две частни и една държавна финансова институция, която е гарантирала предоговаряне на дълговете към първите две преди два-три месеца. В схемата са имената на известни бизнес дами и скандален политик-мултимилионер. (За тях ще стане дума в следваща публикация.) В началото на сделката за купуване на хотел „Кемпински - Зографски“ Арабаджиев е преговарял с руската Внешторг банк (ВТБ) с посредничеството на братята Милен и Георги Велчеви, но условията на руснаците са се видели неподходящи на бизнесмена от Пловдив. 

След покупката в управлението на хотела са влезли съпругата на Ветко – Маринела, - като изпълнителен директор и дъщерите им Александра Стайкова и Златомира Арабаджиева, като членове на Съвета на директорите. Щерките днес не се споменават от прокуратурата.

Още преди няколко дена стана ясно, че ще има преговори между държавното обвинение и Ветко Арабаджиев. Издаде се зам.-главният прокурор Иван Гешев, който пред журналисти заяви, че „оперативна информация се събира по случая от януари месец“. Твърдението е абсурдно на фона на хвалбите на Гешев, че са намерени над 10 милиона в кашони, кутии от обувки и куфари. Ако за 7-8 месеца са „спастрени“ толкова милиони, колко ли са милионите натрупани през последните десетина години? 

Пеевските медии през това време са съобщавали за разследване срещу Арабаджиев за източване на ДДС за над 100 млн лева. Нито една институция обаче не си е мръднала пръста да провери за какво става дума. Нито за помпозните и скъпарски празненства в Сен Тропе и авто парка от луксозни и поръчкови автомобили за над 10 милиона, както обяви отново Гешев. 

Странно е и твърдението на Гешев, че нямало сигнал за злоупотреби със средства по време на европредседателството. Известно е, че министърът по домакинството на Съвета на Европа в София Лиляна Павлова избра именно хотел „Маринела“ на Арабаджиеви за настаняване и много от мероприятията с участие на гостите от Брюксел. Излиза че кешовите над 10 милиона са „придобити“ извън постъпленията на милиони от държавната хазна от януари до края на юни 2018 г. 

Стана ясно също, че синът му е пуснат от ареста срещу гаранция от 20 хил лева. Тя изглежда малка на фона на гръмките изявления на зам.-главния прокурор Иван Гешев отпреди дни за фантастични разкрития, далавери, злоупотреби и т.н. Дали Гешев си е правил ПР и е преувеличил силно вината на Арабаджиеви? 

Прокурор Пейчинов от спецобвинението пък заяви, че има и данъчни престъпления, свързани с фирма “Виктория груп ВМ”. Тя е управлявана от дъщерите на бизнесмена. 

Именно тяхната фирма реализира сделката по закупуване на „Кемпински хотел Зографски“ през 2014 г. Пейчинов обаче не споменава нищо за разпити или задържане на дъщерите. Споменава обаче престъпления с извършване на саниране от фирми. Именно санирането бе голяма гордост на Лиляна Павлова през последните две години. Името й обаче не се споменава. Магистрати се шегували, че Павлова ще бъде само „коментатор“, както и по разследването на катастрофата с автобус край Своге, където спорният участък е построен именно при нейното ръководство на регионалното министерство. 

Из бизнес и политическите среди продължава да се коментира версията, че Ветко Арабаджиев е ударен от прокуратурата, за да се прикрие нещо друго, много по-голямо. Свързано с обществените поръчки за строеж на пътища и някои участници в процеса, например.

https://frognews.bg/novini/banki-polititsi-sdelki-izpluvat-sluchaia-vetko-pochva-zamitane.html

Кой е Ветко Арабаджиев

Роден е  на 9 януари 1956 година в Асеновград. 
Промените през 1989 г. го заварват като финансист в месокомбината в Пловдив. Туристическият му бизнес стартира с фирмата "Виктория - 89". 

Арабаджиеви започват да развиват първите си хотели през 1996 г. Началото е хотел “Марица” в Пловдив.

Днес управляват хотелите “Маринела” в София, “Пампорово” в едноименния курорт, летните хотели в комплекс “Елените”, “Виктория палас”, “Чайка бийч”, “Метропол” и “Аркадия” в Слънчев бряг и комплекс “Хасиенда бийч” в Созопол. 

В два от тези хотели - столичният "Маринела" и пловдивският "Марица", започна акцията на разследващите за укриване на данъци и пране на пари. 

Съпругата му Маринела Арабаджиева е родена в Пловдив, завършила е педагогика, международен туризъм и пространствен дизайн. 

Двамата имат 4 деца - най-малкият Вълчо, който бе задържан при акцията и освободен срещу 20 000 лв., отговаря за ресторант Bulgar в хотел "Маринела", големият син Владимир се занимава със захарните заводи, двете дъщери също са ангажирани в туристическия бизнес. 

Ветко Арабаджиев, който се е наричал Вълчо (а според други Вътко), преди да промени името си, е регистриран като агент Стефан през юли 1989 г., съобщи през 2014 г. Комисията по досиетата. Решението ѝ бе публикувано през септември.

Арабаджиев бе осветлен като член на управителен орган и съдружник във фирма "Шугар енд Моласес" ООД и като кредитен милионер към банка "Хеброс". 

С решението си от 10 септември 2014 г. Комисията по досиетата съобщи, че разполага с данни, удостоверяващи принадлежност на Вълчо Кузмов Арабаджиев към службите и след 10 ноември 1989 г. 

Арабаджиев се сочи като първия български бизнесмен, който притежава два частни самолета,известен е със страстта си към луксозни коли. 

През 2016-а около фамилията се заговори усилено заради текст за лошото стопанисване на един от емблематичните комплекси по Черноморието - Елените. Тогава разказ за злополучна почивка в комплекса бе публикуван в блога "Мама Нинджа" и събра стотици хиляди преглеждания. 

Още по-голям скандал избухна година по-рано, когато новите стопани на Японския хотел (Кемпински) в София решиха да изкоренят емблематичните японски вишни пред входа му и да ги заменят със светещи палми. Тогава хотелът бе прекръстен на съпругата на Ветко Арабаджиев - Маринела, и до ден-днешен носи нейното име. Той бе и един от основните хотели за настаняване на делегатите по време на българското европредседателство.

http://epicenter.bg/article/Vetko-Arabadzhiev-bil-agent-na-DS/162712/2/0

Източник:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!