Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Либералният свят – измислица, прикриваща тотална диктатура

Във френския вестник Atlantico излезе статия, в която авторът представя аргументи в подкрепа на тезата, че либералният световен ред всъщност е измислица. Така ли е всъщност и как се променя глобалната система?

Френското издание Atlantic публикува интервю с експерта по международните отношения Бенжамен Адад. В него той твърди, че либералният световен ред, за който говорят в последно време, всъщност е фикция, която произтича изключително от външнополитическите амбиции на САЩ. Съответстват ли думите на Адад с действителността и как се случи промяната в световната система на управление?

Раждането на реда

Въпреки разпространената заблуда, че глобализмът е обективен процес на развитието на света, фактите говорят за обратното.

Глобализмът и системата на наднационалните институции са създадени от хора, които виждат в подобна система свое лично благо. Действайки чрез манипулации им се отдаде да създадат илюзията, че глобализацията е исторически обоснована. Но така ли е всъщност?

Можем да се съгласим с твърдението, че подобна система е изградена с цел да се увеличи обогатяването на елита, който стои зад кулисите в САЩ. Известният политолог Имануил Валерстайн говори за това така:

САЩ, както всички знаят, са един от стълбовете за развитие на икономиката и политиката след Втората световна война. И те са, в крайна сметка от 1945 до 70-те години, на практика хегемон. Хегемонът като функция има възможността да създава световен ред, при който капитализмът набира обороти, печалби.

И наистина, Америка всъщност поражда Бретън-уудската система за организация на паричните отношения, която унищожава системата на „златния стандарт“, осигурява суверенността на националните държави и не дама на разрушителните сили на глобализма да унищожат традиционните идентичности. В резултат на тази конференция са създадени такива организации като МВФ и МБРР. Те действат, а и досега действат, изключително според логиката на глобалисткия неолиберализъм, в ядрото на който е заложена идеята на универсализацията на света с цел създаване на идеалния потребител. Унищожаването на идентичността трябва да служи на една цел – вечно обогатяващ се елит. Но в момента ние можем да говорим за това, че либералният световен ред, който ако и да можем да го смятаме единствено за мит, изхождайки от теориите, че е работил в интересите на една-единствена държава , а по-точно за хората, стоящи зад нея, започна да се видоизменя и да придобива черти на истински нов феномен, който ние едва ли можем да наречем мит.

Пренастройване на системата

Сега можем да наблюдаваме трансформация на системата на световния ред. Тя влиза в постамериканския стадий на своето развитие, именно в този стадий, когато носителят вече не е нужен на вируса, епохата на внедряване на глобализма вече е преминала. В момента той е съсредоточен повсеместно по такъв начин, че националната държава повече не се нуждае като проводник на системата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп извърши редица заявления, как му е противен глобализмът и че свободната търговия не е абсолютно благо. Но всъщност реалните промени, дори въпреки различните търговски мита, не ги виждаме. Всъщност това е следствие от трансформацията на световната система.

Философите Негри и Хард в своя съвместен труд, наричан „Империя“ пишат за тази смята на полюсите на периферията и центъра по следния начин:

Пространственото разделяне на света на три свята става толкова объркано, че ние непрекъснато откриваме третия свят в първия, а първия в третия, докато вторият свят на практика престана да съществува.

И днес се е случило видоизменяне на световната система, тоест такава система на капиталистическия строй, която провъзгласява разграничението на света на центъра, полупериферия и периферия (терминът е въведен от известния политолог Иманюел Валерстайн). Епохата на контролираното заразяване се сменя с епохата на контролирания глобален хаос, основната цел на който се състои в ускоряването на процесите на унификация.

Новият свят и „Империята“.

Както е очевидно, глобалната система се състои в създаването на изключително удобни условия за свободното движение на капитали, които по свой начин заличават всички бариери, независимо дали става дума за национални държави (формирането на Европейския съюз), хора, които не са готови да играят според определените правила на подчинение на империализма (Кадафи, Кенеди) или традиционните форми на колективна идентичност (нацията – възраждането на космополитизма, унищожаването на институцията на семейството и т.н.).

По този начин глобализмът създава изцяло нова култура или по-скоро антикултура. Изтриването на националната и всяка друга традиционна форма на идентичност създава атмосфера, в която капиталът, който в този случай може да се използва като синоним на глобализма, стана абсолютно тотален. Има система от контролиран хаос, която ускорява унищожението на човечеството. В същото време се променят и методите за управление на общността.

Вместо да действат по обичайните методи за диктуване на волята си чрез държавните глави, те започнаха да използват методите на политическа технологична манипулация, съзнателно полагайки система на нагласи на психическо ниво чрез пропагандиране на идеи и ценности чрез масова култура, реклама и т.н.

Създава се съвършено уникално състояние на самоунищожение. Хората сами отричат своята традиция и забравят родството, те сами разрушават привичните йерархии, които са неизгодни за глобалните елити. Контролът на „Империята“, именно така наричат тази система, става всеобхващащ и не спиран от пространството за свободно действие.

Обобщение

Наблюдаваме процес на промяна на тактиката на глобализацията. Нейната тоталност започна да се изразява в нови форми. Така се осъществява престрояване на реда под нова система на политически контрол, в който всички класически форми и институционални разработки започват да губят смисъл, защото се провъзгласява ускоряване на темповете на разрушения. Такава е диагнозата на съвременния свят. Въпросът се заключва в това дали е възможно да се унищожи болестта, преди тя окончателно не унищожи организма.

Превод: Поглед.инфо

Източник: http://pogled.info/svetoven/liberalniyat-mir-izmislitsa-prikrivashta-totalna-diktatura.97169

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!