Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Интелектуалци: Издигането на паметник на емблематичен комунистически функционер е национален срам!

Група от 24-ма български интелектуалци - писатели, журналисти, преподаватели, поискаха да не се открива паметникът на Пенчо Кубадински в Лозница, става известно от отворено писмо до премиера, президента, главния прокурор и областния управител на Разград.

"Заявяваме своето възмущение от този планиран незаконен акт. Недоумяваме как при действащ от 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен някой в България се опитва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери до 1989 г.", пишат те.

Те припомнят за подобен казус с откриването на паметника на Тодор Живков в Правец. "Ако той се състоя само година след приемането на закона и още стои там по силата на уж "завареното положение" и на обществената инертност, то днес за бездействието на демократичните институции няма нито обяснение, нито извинение", смятат интелектуалците.

Авторите на писмото призовават да бъде проверена законосъобразността на всички действия и документи при подготовката на издигането на въпросния паметник. "Обръщаме се както към държавните институции, така и към гражданите на Лудогорието – да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица", пишат още интелектуалците.

"Призоваваме да бъде проверена законосъобразността на всички действия и документи при подготовката на издигането и откриването на паметника на Пенчо Кубадински в Лозница.
Обръщаме се както към държавните институции, така и към гражданите на Лудогорието - да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица.

Вероятно за някои бъдещият паметник на Пенчо Кубадински е повод за регионална гордост, но у всички свободни български граждани той предизвиква национален срам.

Нека не позволяваме да бъде осквернена българската памет!", завършва писмото.

Оцеляла от лагерите на смъртта в Китай: "Говоря от името на тези, които завинаги останаха безмълвни жертви"

Подписали писмото:

проф. Ивайло Знеполски
проф. Амелия Личева
Иван Теофилов
Иван Цанев
Михаил Вешим
Захари Карабашлиев
Теодора Димова
Димитър Бочев
Алек Попов
Тони Николов
проф. Михаил Неделчев
доц. Бойко Пенчев
доц. Йордан Ефтимов
проф. Миглена Николчина
проф. Борис Сергинов
проф. Иван Еленков
доц. Даниела Колева
доц. Лъчезар Стоянов
проф. Димитър Михайлов
проф. Иван Станков
Митко Новков
Зелма Алмалех
Стефан Джамбазов
доц. Пламен Дойнов

Източник: https://www.faktor.bg/bg/articles/intelektualtsi-izdiganeto-na-pametnik-na-emblematichen-komunisticheski-funktsioner-e-natsionalen-sram

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!