Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Александър Дугин: Питах Бжежински "Нали обещахте на Горбачов, че няма да приемате ГДР и страните от Източна Европа в НАТО?". Гледайки ме в очите, той спокойно отговори: "Ние го измамихме" (ВИДЕО)

В САЩ витае идеята Русия да бъде обявена за "империя на злото", обвинявайки я в спонсориране на тероризма. И по-рано от страна на американските лидери са звучали такива обвинения по адрес на президента на Русия. Впрочем Путин търпеливо обясняваше пред журналисти, че е свикнал с подобно лепене на етикете. 

За причините за старите-нови нападки срещу Русия, руския свят и руснаците разказва пред военния кореспондент на Федералната информационна агенция (ФАН) Юрий Котенко разказва философът и геополитик Александър Дугин. Мнозина го считат за идеолога на Кремъл. Той е сигурен: нападките срещу Русия не са нови, те идват от дълбините на вековете и продължават и до днес, тъй като Русия традиционно противостои и се конкурира със западноевропейската цивиризация. 

Хилядолетно противостояние 

"Потивостоянието идва още от IX век, когато Карл Велики узурпира императорската титла. От този момент, ако не и от по-рано, продължава взаимната демонизация на двете цивилизации, на двете култури — източната и западната — в рамките на един, някога единен християнски романо-германски свят", казва Дугин. 

За изостряне на конфликта помага разкола на църквите на западно-християнска и православна. Двете части на християнския свят встъпват в жестоко противостояние. 

"Католиците са били по-агресивни, те са ни наричали източни схизматици, по същество еретици, а с еретиците не се церемониш много. Ако ги нямаше нашите сила и мощ, способността ни да осттояваме своята истина, те просто биха ни подчинили", казва философът. 

В модерната епоха, когато религиозният фактор вече не е толкова важен, моделите на противостояние са приели светски характер и са се превърнали в своеобразна форма на конкуренция между няколко европейски държави и Русия като крепост на консерватизма и духа на Изтока. 

"Противостоянието между Британската и Руската империи е протичало в същия тон - нас са ни наричали "Тъмни, мрачни, страшни убийци, корупционери, рабовладелци, неразвити, диви руски народи, които сами по себе си са заплаха за човечеството. Тази риторика доминира в течение на епохата на "Голямата игра" разказва Александър Дугин. 

"Голямата игра" бе заменена от борбата между комунистическия и капиталистическия лагер, а Студената война стана един от епизодите на това противостояние на Изтока и Запада. 

"Ние въплъщаваме в себе източния, византийски, славянски елемент и съответно сме подложени на демонизация на всеки етап от над хиладолетния дуел между Изтока и Запада. Всъщност днес няма нищо ново — "Империя на злото" ни нарече Рейгън още в комунистическата епоха", припомня геополитикът. 

Днес комунистическата идеология е сменена от либералната, но нищо не се е променило, твърди Дугин. 

Опитите Русия да се хареса на Запада са безполезни 

Архетипите на русофобията: от "източни схизматици" и "диви крепостници" до "врагове на свободата и прогреса", с които на Запад описват владетелите от епохата на Романови или кървавите комунисти, а днес и "корумпираните олигарси" — това е една и съща риторика", смята философът. 

"Нас са ни обвинявали, обвиняват и ще ни обвиняват голословно за всичко", уверен е Дугин. 

Но, може би, Русия действително в нещо не е права? 

"Работата не е в това дали сме прави или не, да сме извършили някакви действия, престъпления или подвизи, или не. Ако не сме извършили, а ни обвиняват, как тогава да докажем, че не сме извършили нещо? Още повече че никой не иска да ни слуша", пита философът. 

При това стремежът да се харесаме на Запада, според него, е безплоден и не води но абсолютно нищо. 

"В елцинската епоха, когато се отворихме, разложихме се и бяхме на път да изчезнем, нас продължиха да ни демонизират дори в това робско състояние. Тогавашното руско ръководство лижеше обувките на Запада, не не станахме по-добри в техните очи, въпреки всички ни обвиняваха в същите престъпления и грехове. Затова смятам, че когато Владимир Путин казва, че няма нищо ново в демонизацията, той е абсолютно прав", отбелязва Дугин. 

Демонизацията е "нормално действие от страна на демоните", от тях не трябва да се очаква друго, обяснява философът. 

Най-добре от всичко го обяснява геополитиката, която говори за вечния дуел, за великата война на континентите. Именно тази концепция предлага да не забравяме един от нейните автори — геополитикът Александър Дугин. 

"Ние сме цивилизация на сушата, континентална. Срещу нас е морската цивилизация. Между двете върви безкрайна война. Днешният конфликт е само един кратък епизод. Каквото и да направят Путин и Русия, то ще бъде оценено на Запад негативно. Дори да паднем на колене и да помолим за пощада, ще получим ботуш в лицето. Точно така ще стане!", обяснява геополитикът. 

Нито крачка назад! 

Нашите "западни партньори", а всъщност класически противници на глобалната шахматна дъска признават, че тази дълга и многоходова битка на живот и смърт са позволени всички методи и прийоми, твърди Дугин. 

"Никой няма да ни похвали за капитулацията, нито ще изпълнява някакви договори. Разговарях с Бжежински във Вашингтон през 2005 г. и го попитах: "Нали обещахте на Горбачов, че няма да включвате ГДР и държавите от Източна Европа в НАТО?". Гледайки ме в очите, той спокойно отговори: "Ние го измамихме" ("We tricked him")", разказва Александър Дугин. 

Нашето миролюбие и человеколюбие от другата страна се приемат като демонстрация на слабост и израз на желание да се върви към компромиси, а всъщност — като отстъпление и предаване на позициите. Това означава, че просто не трябва да се отстъпва пред Запада, смята геополитикът. 

"Ако направим крачка назад, ще поискат от нас две, ако направим две, ще поискат три. А след като направим всички поискани от нас стъпки, ще плюят на нас, ще ни смачкат и ще ни размажат. Отстъпките са безполезни! Смятам, че всеки управник на Русия разбира това дори само от практически съображения", обобщава идеологът на Кремъл Александър Дугин. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ 

Източник: http://epicenter.bg/article/Aleksandar-Dugin--Iskat-da-demonizirat-Rusiya--nikakvi-otstapki-pred-Zapada---VIDEO-/162297/11/33

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!