Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин заплашва роднини у дома, за да контролира и заглушава китайци в чужбина

(Ройтерс)

От Бизнес Инсайдър Нордик

Анастейша Лин може никога повече да не види семейството си в Китай.

Скоро след като печели титлата Мис Канада през 2015 г., Пекин определя родената в Китай Лин като "персона нон грата" и ефективно ѝ забранява достъп до страната. Причината: непокорната кралица на красотата си позволява да говори открито за проблемите с човешките права в Китай, включително за насилственото отнемане на органи от последователи на духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа).

Но по-проблемни от забраната да се върне в родината си са трудностите, с които нейното семейство се сблъсква при опитите да напусне страната. Именно чрез тях властите оказват натиск над китайско-канадската актриса и активистка.

В Австралия по-рано тази година, Лин разказа пред "Бизнес Инсайдър" как на нейните чичо, дядо и баба ѝ са отнети визи за Хонконг през 2016 г., в опит да накарат Лин да мълчи, и за наказание на семейството ѝ.

"Майка ми ми каза, че полицаи са нахлули в дома на дядо и баба и са им конфискували визите за Хонконг. Те са около 70-годишни и все пак са им ги взели. Чичо ми бил причакан на летището преди полета му за Макао и Хонконг", каза Лин.

"Дядо и баба ми споделиха, че са им взели визите за Хонконг, като им казали изрично, че причината е моята дейност и влияние в чужбина", заяви Лин. "От тогава, дядо и баба редовно са посещавани от полицията."

Лин разказа още, че прадядо ѝ е бил екзекутиран публично по време на Културната революция "за назидание", и така страхът от онова време отново се загнездил у нейните дядо и баба, които често са навестявани от властите.

"По-късно баба ми каза, че понякога посещенията са с цветя и плодове, но това отново бил начин да ги убедят да ми повлияят така, че да бъда по-малко активна и изобщо да спра всякаква дейност и да мина на отсрещната страна", припомня младата канадка от китайски произход.

Това не са първите заплахи и полицейски посещения у семейството на Лин. В рамките на няколко седмици след като печели короната, агенти по сигурността започват да заплашват баща ѝ, казвайки му, че дъщеря му "не може да говори" за проблемите с човешките права в Китай.

"Баща ми ми изпрати текстово съобщение, в който ми съобщи, че са се свързали с него и са му казали, че ако продължа да говоря, семейството ми ще бъде преследвано както по време на Културната революция. Поколението на баща ми израстна по средата на Културната революция, така че за него това е най-страшната заплаха. Тя означава смърт след публично линчуване", сподели Лин и добави, че баща ѝ я "молил" да намери начин семейството им да оцелее в Китай.

Лин каза още, че отдавна не е разговаряла с баща си, тъй като разговорите ѝ са подслушвани. Неотдавна обаче научила, че властите са отказали да подновят паспорта му.

Лин е само една от многото, китайци в изгнание или живеещи в чужбина, чиито роднини в Китай са използвани като средство за запазване на репутацията на източната държава пред света.

Преди време "Бизнес Инсайдър" писа как властите в Пекин се свързват с роднини, с цел да научат и контролират какво публикуват в социалните мрежи техните деца, понастоящем учащи в чужди университети. Представители на етнически малцинства като уйгури и тибетци, и други активисти за човешки права, които са преследвани, също разказват как техни роднини са използвани за събиране на информация и контролиране на техните действия и думи извън Китай. Някои дори са изнудвани и вербувани като шпиони.

Близки на пет журналисти от Радио "Свободна Азия", включително двама граждани на САЩ, неотдавна бяха задържани с цел да не могат да отразяват нарушенията на човешките права на уйгури в автономния регион Синдзян. Един от журналистите е Гюлчехра Ходжа. В рамките на само един ден по-рано тази година, изчезнаха двадесет нейни роднини.

"Когато чух, че брат ми е задържан, първоначално реших да не говоря за това, защото майки ми ми каза, 'Моля те, вече загубих теб, не искам да губя и сина си", разказва Ходжа по време на неотдавнашно заседание на Конгреса на САЩ. "Не искаме да ги излагаме на допълнителна опасност заради нашите действия или думи срещу Китай."

"Семейството ми не се е събирало вече 17 години", добавя тя.

Страхът е достатъчно ефективно оръжие за налагане на самоцензура, дори и членове на семейството да не са пряко заплашвани.

Джаки Луо, инженер, обяснява в Туитър как преди няколко седмици китайското правителството е затворило WeChat група, в които майка ѝ и стотици хора от Китай и чужбина обсъждат социални проблеми.

"Потребители помолиха администратора на тази WeChat групата да я създаде отново. Той живее в САЩ, но въпреки това отказа, страх го е. Има роднини в Китай и ако правителството го следи, може да не е безопасно", разказва Луо.

Но когато хората изберат да говорят открито, за роднините в Китай е дори още по-трудно да разберат.

"Дядо ми каза, 'Защо просто не се откажеш, така ще можеш да се прибереш", каза Анастейша Лин. "Мислят, че е лесно, защото китайската комунистическа партия им обещава, че ако замълча, ще мога да се върна в Китай. Но аз знам, че не е така. Знам, че ако мълчиш, губиш всякакво въздействие. Просто ще убият гласа ти напълно."

Източник: https://nordic.businessinsider.com/china-uses-family-members-to-silence-criticism-2018-7?utm_source=facebook&utm_content=top-bar&utm_term=desktop&r=US&IR=T

https://www.falun-bg.info/news/world/901-pekin-zaplaha-rodnini-kitaici-chuzhbina.html

Фалун Гонг е древна китайска духовна дисциплина в будистката традиция. Фалун Гонг се състои от морални учения, медитация и четири леки упражнения, които са наистина уникален и много ефективен начин за подобряване на вашето здраве и енергийно ниво.

В основата на Фалун Гонг са ценностите на Истината, Състраданието и Толерантността (или на китайски език, Жен 真 Шан 善 Рен 忍). Фалун Дафа учи, че това са най-фундаменталните качества на Вселената и ги взема за ръководство в ежедневието и практиката.

Според думите на основателя на Фалун Гонг г-н Ли Хонгджъ, "асимилация към най-висшите качества на Вселената - Жен 真 Шан 善 Рен 忍 - е основата на практиката. Практиката се ръководи от тези върхови качества и се основава на самите закони, които са в основата на развитието на космоса ".

Фалун Гонг също е известен като "Фалун Дафа".

До 1999 г. Фалун Гонг се е превърнал в най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в Китай, ако не и в световна история. Само за седем години след въвеждането й през 1992 г., около 100 милиона души практикуват Фалун Гонг.

За да научите повече, посетете: http://www.FalunDafa.org

https://www.youtube.com/watch?v=aJ-A6xY47jc

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!