Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кабинетът даде заден: Русия вече не е заплаха за националната сигурност в новия годишен доклад

Русия вече не фигурира като заплаха за сигурността на Европейския съюз и България – това става ясно от проекта на годишния доклад за състоянието на националната сигурност за 2017 година. Документът беше приет от правителството на последното му заседание в сряда и предстои да бъде внесен за разглеждане в парламента.

Докато в предходния доклад за 2016 г. беше посочено, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа, в настоящия няма подобни квалификации. Прави впечатление, че в него тонът е значително обран и името на Русия не се посочва директно, когато се говори за “дисбаланс на силите в Черно море” и кризата в Украйна.

Според авторите на доклада се наблюдават негативни промени в “геостратегическа среда на сигурност в непосредствена близост до нашата територия”, а в Черно море има “нарушен баланс на силите”, като не се посочва източникът на заплахата. Съвсем плахо обаче се загатва, че става въпрос за Русия:

Негативните промени в геостратегическа среда на сигурност в непосредствена близост до страната и нарушения баланс на силите в Черно море, вследствие на кризата в Украйна и милитаризирането на Крим, наложиха подготовката на щабовете и формированията да бъде насочена приоритетно към отработване на задачи по мисия „Отбрана“.

Съставители на доклада отбелязват и това, че има “криза на доверие в отношенията” България, ЕС, САЩ и Русия.
Става ясно също, че влошените отношения на Руската федерация с НАТО и ЕС вече не поставят пред изпитание европейската сигурност.

Вече отсъстват и констатациите за растяща заплаха предвид превъоръжаването на руската армия, доминирането на Русия в акваторията на Черно море, включително и разширения излаз на страната до енергийните залежи, което за 2016 година беше отчетено като “трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион”.

В заключенията от доклада се посочва, ча политиката на страната е насочена към баланс в отношенията със съюзниците и Русия:

Въпреки продължаващите конфликти в пост-съветското пространство и продължаването на санкционния режим, не бе допуснато допълнително влошаване на отношенията на Република България с Руската Федерация или внасяне на съмнения в готовността да изпълняваме съюзническите си задължения.

Отчетено е също, че продължава активната дейност на чуждестранни секретни служби, които имат траен интерес към региона на Югоизточна Европа и Черноморския регион. Тези служби работят срещу интересите на България и се ползват с подкрепата на политическите ръководства на съответните държави. Родните служби отчели “нарастващ интензитет” при прилагането хибридни подходи.

Отново без да се споменава името на съответната държава, докладът пояснява, че “различни държави” продължават да правят опити за насаждане на чужд национализъм сред определени маргинализирани групи и общности.

Специалните служби на различни държави от региона продължават активно да работят за реализация на собствените външнополитически доктрини и стратегически интереси, включително чрез опити за придобиване на чувствителна и класифицирана информация за процеси в социалната, политическата, икономическата, военната сфера у нас.

През 2017 година ДАНС е наложил “принудителни административни мерки” на четирима души, за които е установено, че работят за чужди служби. В същото време петима души са включени в списъка с “нежеланите чужденци”, които представляват заплаха за сигурността.

Без изненада в 163-те страници на доклада е отделено и място за проекта на АЕЦ “Белене”, който е отбелязан като “потенциален риск за националната сигурност”. “Белене” присъства и в актуализираната стратегия за национална сигурност. От обясненията в доклада става ясно, че всъщност нереализацията на проекта представлява заплаха, тъй като, ако не бъде намерено решение за рационално използване купените реактори и изградената инфраструктура, това означава, че те трябва да бъдат отписани от баланса на Националната електрическа компания (НЕК):

Имайки предвид значителния размер на вложените средства – приблизително 3 млрд. лв., отписването на активите ще доведе до декапитализиране на НЕК. Тези негативни последици ще имат пряко отражение и върху Българския енергиен холдинг на консолидирана база.

Проявлението на подобен риск ще се характеризира с висока степен на въздействие и би могло да доведе до дестабилизиране на електроенергийния сектор, отчитайки специфичната функция, която изпълнява НЕК, съгласно Закона за енергетиката, а именно обществен доставчик на електрическа енергия за регулирания пазар/битовите потребители и стопанските субекти присъединени към мрежи ниско напрежение.

Традиционно в документа е запазен духът, в който действията на правителството в различни секторни политики се отчитат като правилни. Ресорният на премиера Бойко Борисов сектор “Сигурност” оценява високо усилията на правителството и дори си позволява да констатира, че парламентарните избори през 2017 година са потвърдили желанието на избирателите за продължаване на предприетия курс в областта на сигурността:

През 2017 г. политиката за национална сигурност на Република България продължи да развива заложените през 2015-2016 г. цели и приоритети. Основание за това бяха резултатите от изборите в края на март 2017 г., на които българският избирател потвърди своето одобрение за тях и за начина на осъществяването им.

В текста е отделено значително по обем място за подготвяното през 2017 година председателство на Съвета на ЕС, като е направен и подробен отчет за работата на отделните министерства. Без да е ясно защо, в доклада е отделено място включително за отделените средства на Агенция “Пътна инфраструктура” за пътни ремонти и за строителството на магистрали.

Без изненада докладът отчита лошото състояние на Въоръжените сили, което беше констатирано в Доклада за състоянието на въоръжените сили. Въпреки че поредното отлагане на модернизационните проекти е отбелязано като негативна тенденция, в заключенията на доклада е посочено, че правителството и парламентът са успели отстранят съмненията в правилността и прозрачността на взети не от това правителство решения.

ОФНЮЗ 

https://offnews.bg/politika/pravitelstvoto-veche-diplomatichno-ne-posochva-rusia-kato-zaplaha-za-s-684891.html

Източник: http://onovini.com/2018/07/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!