Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш служител на БАБХ: Няма доказателства за чумата, Дамян Илиев обслужва политиците, няма подкрепа на ветеринарите

purvan-dangov

Няма нито едно умряло от чума животно, няма клиника на заболяването, няма аутопсия, доказала това заболяване. Факт – въпреки убитите над 4000 глави дречен преживен добитък в Ямболско.

Това заяви пред RNS д-р Първан Дангов – бивш кмет на Дупница, по образование ветеринарен лекар, екс-служител на скандалната БАБХ.

Ето какво още сподели специалиста за безобразното избиване на племенни животни в Странджа:

„Първото, което бих искал да кажа е:

„Да се успокоят политиците и да оставят работата на ветеринарите.

Когато последните се водят от политици – бъркат.

Никой до момента не обясни защо, след като още на 4ти миналия месец е имало съмнение за заболяване, първата реакция по темата е чак на 25-26 този месец.

Не знаем и защо не се следва задължителната в такива случаи методика. Категоричен съм, че

нито МВР, нито шефове на партийни групи имат основание да разясняват заповеди.

Това трябва да се прави от хора, които разбират. В случая – шефа на агенцията по храните.

Искам да припомня, че България е била водеща при овладяването на такива зарази, които стават проблем и за здравето на хората, още в началото на миналия век. Днес ветеринарните лекари сбъркаха. Те не направиха епизоотологично проучване, за да стане ясно откъде влезе тази инфекция, кога и по какъв начин, как се предава, за да бъдат набелязани адекватни мерки.

Вместо това, държавните лекари изпълниха волята на политиците.

Никой не се допита до светила в науката като проф. Георги Георгиев – бивш шеф на лабораторията по особено опасните инфекции, до проф. Бойко Ликов и всички от Тракийския университет.

Когато политици, неразбиращи нищо от професионални решения вземат връх, резултатите са като днешните – масово избити животни без ясна обосновка. Защото нито Цветан Цветанов, нито МВР-министъра, нито Порожанов, са експерти по темата. По-скоро те се интересуват само от субсидии.

За мен действията на шефа на БАБХ Дамян Илиев са следствие от желанието му да чува само политиците, които го подкрепят. Неслучайно той няма подкрепата на ветеринари.

Категоричен съм, че виновният е директора на БАБХ – нищо лично!

Учудвам се, че никой не свика Висшия ветеринарен консултативен съвет. Той е специализиран орган към МС и членовете му са специалисти.

Всички бяхме свидетели на една унизителна методика. Първо – изрично е разписано, че в заразно огнище влизат само обучени специалисти.„

Те имат ангажимент да се пазят – собственото си здраве и живот, след това да не разнасят заразата.

Чудя се какво правят там роми, които не са никакви спациалисти? Какво правят там полицаите – разнасят зарази!

Това е цинизъм!

Истината е, че няма нито едно животно умряло от чума, няма клиника на заболяването, няма и от аутопсия доказване на това заболяване.

На читателите Ви искам да кажа, че в Турция такива животни се потребяват на вътрешния пазар. Там има такова заболяване. То е в азиатската част. Заради него животните се ваксинират. Никой не провери дали вирусът е внесен с незаконно преведени животни, които са вирусоносители. Дори и да е така, най-вероятно нашите са проявили някаква клиника на заболяването, а не самото заболяване.

Пълни измислици са великите санкции, които биха ни чакали, ако не избием всички животни. Ние не изнасяме нито агнета, нито сирене и кашкавал за ЕС.

Мога да Ви дам пример с бруцелозата в Рила.

Случи се при втория мандат на ГЕРБ при настоящото ръководство на БАБХ. Имаше болни животни и 51 заболели души. Двама от тях вече са покойници. Тогава аз и колегите ми трябваше да убием 300 животни. Никой не се поинтересува добре ли се справяме и какво става с болните хора.

Това, което в момента се случва в Ямболско, е много подозрително. Не само заради честотата на случване, за това, че заболяването не е опасно за хората, ако се локализира, нито за договорените бежански лагери, а защото всичко това е част от националната сигурност.

Приказките с обезщетенията могат да звучат добре само на хора, които нямат представа от животновъдство!

Унищожаването на поминъка на местните и племенните животни няма да се реши със 150-190 лв. Всички тези животни имат в пъти по-висока стойност за собствениците си – емоционална. Тези стопани са имали договори, перспективата на бизнеса им е заличена.

Смятам, че Президентът Румен Радев зададе много правилни въпроси,  на които все още няма отговор. Което също е показателно!

В края искам да подчертая, че една власт, която не служи на хората, която служи само на себе си, е вредна и трябва да бъде сменена

В управлението трябва да бъдат просто добри хора! Със семейства, с приятели, обичащи близките си, животните и уважаващи всички! Сега ни управляват хора, които се оплакват, че на нова година са „сами вкъщи като кучета!“ 

http://www.alarmanews.com/

Източник: http://onovini.com/2018/07/%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D1%85-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!