Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Във Варна отбелязаха 19 години преследване Фалун Гонг в Китай

събитие Варна Фалун Гонг Китай

Тълпи от хора от всякаква националност и възраст минаваха във вечерните часове на 14 юли 2018 г. през площад "Севастопол", пред хотел "Черно море" в морската ни столица.

Вниманието им веднага се насочваше към група доброволци носещи жълти фланелки, раздаващи листовки и медитиращи на фона на красиви плакати с надписи "Фалун Дафа" на български и китайски език, и на щанд богато украсен с пъстри лотосови цветя оригами.

Мнозина се спираха, за да прочетат и разберат каква е идеята на събитието. С любопитство вземаха листовка и научаваха, че Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг) е традиционна практика за самоусъвършенстване с три основни принципа: Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения.

Някои питаха къде могат да заучат медитацията и в отговор получаваха малка карта с информация за мястото и времето за изпълнение на упражненията: на тревните площи до Пантеона в Морската градина, всеки вторник и четвъртък от 18 часа и всяка събота и неделя от 10 часа. Нещо повече, всички занимания с Фалун Дафа са напълно безплатни.

Именно на мястото за упражнения, същата сутрин се проведе групово изпълнение на медитацията на Фалун Дафа. В медитацията се включиха последователи от цяла България.

19 години репресии

Преминаващите през пешеходната алея пред хотел "Черно море" жители на Варна и туристи от цял свят също научиха, че събитието е по повод 19 години от начало на преследването на Фалун Дафа в родния ѝ Китай.

По този повод те бяха призовани да се подпишат в подписка, която се обявява за прекратяване на преследването.

Хората не се нуждаеха от много обяснения, за да подкрепят инициативата. Щом чуеха, че голям брой хора, следващи традиционните китайски духовни ценности, са подложени на репресии от комунистическата партия в Китай, те с готовност поставяха подписа си и пожелаваха успех на кампанията.

По време на събитието бяха събрани около 170 подписа.

Подписката във Варна се провежда от 2015 г. насам в над 30 държави по цял свят. Тя представлява гражданска жалба до Върховния съд и Народната прокуратура на КНР, срещу бившия комунистически лидер Дзян Дзъмин.

На 20 юли 1999 г., Дзян инициира незаконно преследване на близо 100 милиона последователи на Фалун Дафа, воден от завист и страх, че такава голяма група хора може да завземе властта на партията. Безпочвен страх, предвид аполитичния характер на Фалун Дафа.

Последват хиляди арести, изтезания и убийства на последователи на Фалун Дафа. През 2016 г. излезе докладът "Кървава реколта/Клането: Актуализация", според който между 2000 и 2016 г. в държавни китайски болници може да са били убити 1-1,5 милиона затворници на съвестта.

Основни жертви на този геноцид са именно последователи на Фалун Дафа, посочва докладът. Този нов "бизнес" в Китай се оценява от експерти на стойност над 1 милиард щатски долара годишно.

Когато се стъмни, алеята до площад "Севастопол" бе озарена от свещи, с които бе изписано "Фалун Дафа". Светлинното зрелище допълнително привлече вниманието на минувачите.

Българските последователи на духовния метод медитираха на фона на свещите и на тиха музика, с което отдадоха почит на хилядите свои съмишленици в комунистически Китай убити в преследването, и призоваха още веднъж за спиране на кървавите репресии.

От Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/885-varna-podpiska-presledvane-falun-dafa.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!