Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Масов бунт в Странджа! Хората бранят стоката си, положението излиза извън контрол, оплака се Порожанов

768x432

В Болярово хората спирали действията на властта, това било недопустимо….

Напрежение в странджанския град Болярово. Стопаните не допускали ветеринарите, изпратени от властта, да влязат при животните им и да вземат проби, предаде Флагман.

Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов, който бе днес в парламента, за да докладва пред депутатите за обстановката с чумата по животните в страната.

Вече бе взета една проба. Оказало се, че една ферма има положителна проба – с 200 овце и тя вече е отделена.

„Все още няма клиника на заболелите животни и затова основният вирусолог на Европейската комисия Крис Даклер даде възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо“, обясни той.

Това обаче не можело да стане и властта спряла всички свои действие заради напрежението.

„Смятам, че да не ни допускат излиза извън рамките на правилата“, коментира още Румен Порожанов, според когото положението може да излезе извън контрол. 

Той обясни къде са огнищата на чума в страната – в 5 населени места – Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково.

В стадото на станалата известна леля Дора няма положителна проба, но в самото населено място пробите са 22.

Баба Дора от Шарково била нахъсана от хората около нея и не искала да чуе властите.

Поведението на хората спирало ефективното прилагане на мерките срещу заразата, по мнението на Румен Порожанов. 

И днес ще продължи заседанието на щаба. Мерките не трябва да спират, по думите му.

Над 6 000 проби са взети до момента. На всеки 20 дни се вземат проби. При най-малко съмнение се правят повторни изследвания. 

И днес се изплащат обезщетения. В понеделник ще бъдат изплатени парите на стопаните в Шарково, чиито стада бяха евтаназирани. 

Започва дезинфекцирането на местата с убити животни, каза още Порожанов.

„Сигурно няма да разрешим да бъдат взети втори проби от животните, защото още не ми е представен документ с марката на животното, което е с положителна проба. Искам този документ да ми се представи, да вляза в стадото и да открия това животно, защото съм сигурна, че то е живо и здраво, тъй като до момента нямам никакви симптоми на заболяването”, заяви за „Здравей, България” Ана, собственици на една от фермите, чиито животни са заразени с чума. В стопанството на Ана и Тошко в село Болярово има 200 овце.

Не вярвам, че съм пренесла заболяването, като съм била на гости в Крайнево при майка ми, каза още Ани Петрова. Тя се обоснова с думите, че нямало никакви симптоми на болестта, без да бъде питана разбира ли разликата между инфекция т.е. преносител на болест и разболял се. Никой не ми дава документи, обяснение. Д-р Колев каза при първата проба в Шарково, че е отрицателна, уточни Ани пред bTV. 

От Българската агенция за храните (БАБХ) обявиха за открито шесто огнище на чумата в тяхното стадо. От агенцията обявиха, че огнището е вторично, тъй като е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където вече беше засечена заразата. Вероятно е пренесена от собственика. В стопанството има 200 овце.

Ани Петрова каза още вчера, че се съмнява в тези твърдения, защото проба от нейното стадо е взета на 23 юни и после е обявено, че сред нейните животни няма болни. 

Заедно с нея други стопани се усъмниха в лабораторните резултати, а Ани попита защо трябвало да дава нова проба. Аз вчера най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция. Искам да ми се представи тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя за какво става въпрос. Тогава ще си помисля дали да допусна господата да вземат проби, понеже изгубих доверие в тях, смени леко версията Петрова в ефира на БНТ. Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, защото съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни. Аз нямам никакви симпоми на това заболяване при животните, нямам умряло животно, каза още тя.

От датата на взимане на пробите, животните ми здрави, обясни Петрова, чието стопанство наброява около 200 глави добитък. 

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обаче обясни, че се е взело решение да бъде взета втора проба – до обяд днес (20 юли) и след като станат ясни резултатите, тя да бъде предоставена със съответния протокол. 

Попитан защо не се забелязват засилените мерки за сигурност, които имаше вчера (19 юли) при посещението на земеделския министър Румен Порожанов, Иванов отвърна, че е говорил с жандармерията и Гранична полиция да бъдат внимателни.

Междувременно България вече взема извънредни мерки заради разпространението на африканска чума по свинете. Болестта тръгна от Словакия и Полша, като заради това беше променен Законът за лова и опазване на дивеча, които позволяват отстрел на диви свине през цялата година. А на граничните пунктове, включително с Гърция, вече има предупреждения към влизащите в България – да изхвърлят в специални контейнери хранителни продукти, съдържащи свинско месо. 

От БАБХ казаха, че досега няма случай, който да предизвиква безпокойство. Мерките са в сила още от юни.

Имиджът на Ани Петрова беше засилен неимоверно във Facebook раздут във Facebook, тъй като тя се опълчи на изпратените да установят карантинен кордон полицаи. Заради това в социалната мрежа излязоха предположения, че сега Петрова и стопанството ѝ са нарочени. Същият потребител разпространи и видео на ветеринарите в района, с намеци относно етническия им произход.

Епицентър, Нюз БГ, Петел, Флагман

Източник: http://onovini.com/2018/07/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%82/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!