Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Иво Христов: Дните ни са преброени

Проф. Иво Христов: Живеем в страна на два стандарта – европредседателски и за вътрешна употреба


Има тежка невроза на нацията, хората усещат, че дните ниса преброени, изтъква социологът


За 10 години в последното управление има главоломно сриване на всички нива. Ние се върнахме на нивото от началото на българския преход, казва авторът на книгата „Пред пепелището на нестаналото българско общество“


Проф. Иво Христов представи във Велико Търново своята книга „Пред пепелището на нестаналото българско общество“. Той гостува в Старата столица за един откровен разговор за ситуацията в България.

„Книгата на проф. Христов е учебник по социална хирургия. Авторът с прецизен скалпел и много познания, диагностицира нашето общество. В неговата дисекция могат да се намерят отговори на редица социално значими проблеми – за кризата на нашата цивилизация от мигрантския поток до стесняването и изчезването на средната класа в развитите държави, за политическата непредставителност, пълзящия авторитаризъм и гражданската апатия“, въведе в темата народният представител Весела Лечева. Според думите й, проф. Иво Христов показва генезиса на процесите след 1989 г. и историческите причини за прехода ни.

„Във верните му констатации за срива на всички основни системи у нас се крие и упрекът му към управляващите – за 10 години на власт те не са направили нито една реформа в чувствителните обществени сфери и сектори“, каза депутатът от „БСП за България“.

Да се дефинира ясно и достоверно каква е „болестта“ на обществото ни е най-важният политически въпрос на днешното време. Той е свързан и с дефинирането на отговорността – кой ни вкара в тази ситуация?“, каза проф. Христов. Той задълбочено изследва историческите, икономическите, политическите и социалните фактори, постепенно лишили днешното общество от надеждата за развитие.

Има тежка невроза на нацията. Хората на инстинктивно ниво усещат, че дните ни са преброени; че „комай ни лъжат тия синковци“, въпреки приказките за блестящото ни настояще и бъдеще. Хората инстинктивно знаят, че развитието няма да се случи в рамките на техния живот и си задават въпроса „Аз защо живях?“ Най-голямата драма за възрастните хора е, че те създадоха една държава-образец. България беше 28-ма страна по индекс на човешко развитие в света, с развити индустриални отрасли. Ние изпуснахме една страна, която беше в епицентъра на висшите световни постижения“, каза политологът.

Той се спря върху постиженията на социалистическа България, която бе влязла в четвъртата технологична фаза на развитие на света. Само за 25 години държавата изградила всички основи на индустрията и създала образователната канава. „От една примитивна и изостанала страна, България изгради своите енергийна и комуникационна системи, масовизира образованието и създаде своята научно-техническа интелигенция, създаде всички основни отрасли на модерната индустрия и стана градска страна; бяха отворени лифтовете за социално движение на огромни маси от хора“, изтъкна социалният анализатор.

Три неща са необходими за преодоляването на кризата, според проф. Иво Христов – да има субект на стратегическо действие, който разбира драматизма на проблема; да е наясно и да изработи алтернативи, които да реализира.

За 10 години в последното управление има главоломно сриване на всички нива. Ние се върнахме на нивото от началото на българския преход. Когато едно малцинство е взело шансовете за социална реализация на едно мнозинство, тогава приказките за демокрация стават смешни. Затова живеем в страна на два стандарта – европредседателски и за вътрешна употреба“, обощи проф.Христов.

Пред публиката той очерта възможните геополитически сценарии за България, като един от тях е да станем страна, лишена от властнически структури, зона между Турция и Европа. Да бъдем страна с подменено население, чиято територия е важна, защото се намира на геостратегическо място, е вторият сценарий, който проф. Иво Христов очерта.

Източник: Епицентър.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!