Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австралийската ЕйБиСи цензурира бивша кралица на красотата (видео)

кралица на красотата мис Канада

Австралийската информационна агенция ЕйБиСи отмени интервю с канадската правозащитничка от китайски произход Анастейша Лин, заради неизяснени "политически пристрастия".

Анастейша Лин посети Австралия през юни 2018 г., за да представи два документални филма: за неетичната търговия с органи в Китай и за подмолните опити на китайския комунистически режим да влияе на австралийското общество.

Лин трябваше да участва в предаването "Светът“ на ЕйБиСи, но непосредствено преди излъчването, продуцентът отменил интервюто с телефонно обаждане, в което обяснил, че решението идва "от горе".

"Единствените, които някога са ме обвинявали в "политически пристрастия", са контролираните от китайския режим медии в източната държава", заяви Лин. "Да чуя тази реплика от австралийската държавна медия, е голямо разочарование."

Лин разказа за медийните си изяви по цял свят, включително в "Ню Йорк Таймс", "Уолстрийт Джърнъл", БиБиСи и канадската национална СиБиСи, и заяви, че никога не се е сблъсквала с цензура.

"Това е първият път, когато съм цензурирана в свободния свят", каза Лин пред американската Интернет медия "Бизнес инсайдър"

От ЕйБиСи обясниха в изявление, че интервюто с Лин е било отменено по оперативни причини, и отрекоха продуцентът да е употребил думите "политически пристрастия".

"Планираните интервюта за предаването 'Светът' може да бъдат отменени по различни причини. В конкретния случай, не разполагахме с достатъчно програмно време, за да отразим по подобаващ начин темата, тъй като трябваше да наблегнем на протестите в Йордания и на обвиненията, че Фейсбук е позволил на 'Хуауей' да използва лични данни". Агенцията ЕйБиСи е направила повече от всеки друг медиен източник в отразяването на теми, свързани с всички аспекти на политиката, медиите и сигурността, както в Китай, така и между Китай и Австралия", се казва в изявлението.

Лин стана известна през 2015 г., когато спечели титлата Мис Канада и представи платформа за защита на човешките права в Китай. Но китайският комунистически режим ѝ забрани достъп до финала на Мис Свят, който се проведе същата година в град Хайнан, Китай.

Бившата кралица на красотата сподели, че китайската комунистическа партия (ККП) е правила опити да я заглуши, като тормози и сплашва роднините ѝ в Китай. По думите ѝ, полицаи редовно посещават баща ѝ и дядо ѝ, и ги притискат да я накарат да спре правозащитната си дейност.

Убийства за органи

По време на визитата си в Австралия, Лин свидетелства пред федералния парламент относно престъпленията с отнемане на човешки органи от живи затворници на съвестта в Китай. В резултат на предоставените данни, парламентарна комисия обсъжда възможни промени в австралийското законодателство с цел ограничаване достъпа на граждани на Австралия до неетични операции за трансплантация зад граница.

От много години, правозащитници поставят под въпрос източника на органите, използвани в китайската система за трансплантации и за които ККП твърди, че от 2015 г. насам идват от доброволни дарители, а преди това, от екзекутирани затворници.

Експертите са скептични към тези твърдения, предвид противоречащите изявления на ККП по повод забраната от 2015 г. за използване на органи от затворници. В публикация за изданието BMC Medical Ethics се казва, че "дори след януари 2015 г., отговорни за трансплантациите китайски служители многократно заявяват, че осъдени на смърт затворници имат същите права като обикновените граждани, 'доброволно да даряват органите си'".

Броят доброволни донори и екзекутирани затворници в Китай са в пъти по-малко от броя на органните трансплантации в страната, казват още разследващи. Според тях, тези органи са насилствено отнети от затворници на съвестта, предимно последователи на Фалун Гонг - духовна практика преследвана от ККП от 1999 г. насам.

На 7 юни 2018 г. Лин говори пред парламента на австралийския щат Нов Южен Уелс как под прикритието на езиково обучение, Институтите Конфуций упражняват скрит контрол и разпространяват пропаганда зад граница, включително в Канада. Именно това е темата на документалния филм "В името на Конфуций". Лентата проследява историята на бивша учителка в Институтите Конфуций – Соня Джао, чието бягство в Канада и жалба за дискриминация доведоха до затваряне на Института Конфуций в престижния Университет МакМастър в Хамилтън, Канада.

Понастоящем, властите в щата Нов Южен Уелс разглеждат учебната програма на Институтите Конфуций в 13 обществени училища, във връзка с опасения за неправомерна чуждестранна намеса.

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/879-australia-abc-cenzura-kralica-krasota.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!