Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стотици посетиха изложбата "Изкуството на Джън, Шан, Жен" в Стара Загора – последната спирка от тазгодишното турне на изложбата е столичната галерия "България"

изложба откриване галерия библиотека Стара Загора

(ИЦФДБ)

Международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" гостува в Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора от 19 до 27 юни 2018 г.

Близо 30-те акварелни и маслени платна на китайски и западни художници в стил неоренесанс и изпълнени върху хартия или коприна, представиха пред жителите и гостите на града на липите вдъхновяващи сцени за битката между доброто и злото, за силата на човешкия дух и за постигането на духовно съвършенство.

Стотици посетиха изложбата и изразиха впечатленията си от нея в книгата за гости.

"Благодарности! Изложбата е вдъхновяваща, зареждаща и... поучителна. Долавя се енергията на художниците, болката на измъчваните практикуващи, както и тяхната светла вяра! Респект към саможертвата им! Респект към силата им! Респект към непреклонността им! Благодаря за възможността да се докосна до това. Нека бъде по-добро!", написа Жулиета Б.

Някои се заинтересуваха от значението на името на изложбата. В превод от китайски език "Джън, Шан, Жен" означава "Истинност, Доброта, Търпение". Това са трите духовни принципи на медитативната практика Фалун Дафа.

Като последовател на Фалун Дафа, китайският художник и скулптор, проф. Кунлун Джан, попада в репресивната машина на китайската комунистическа партия. За да се откаже от принципите си в Истинност, Доброта, Търпение, той е подлаган от партията на физически и психически мъчения: потъпкване на човешките права, на което милионите последователи на Фалун Дафа в Китай са жертва от близо 20 години насам.

След като е освободен от трудов лагер, проф. Кунлун Джан успява да възстанови своето здраве и да върне вярата си в живота, чрез практикуване на Фалун Дафа. Така през 2004 г. той създава концепцията за изложбата. Обединени от идеята да разкрият красотата на духовната практика Фалун Дафа и да разобличат незаконното преследване и репресии срещу нейните последователи в Китай, творецът заедно с още 23 художници от цял свят създават платната.

В своя завършен вид експозицията включва седем основни теми: Пристигане на Повелителя на Будите, Радостта от самоусъвършенстването, Преследването на хора заради техните принципи и убеждения, Нарушаването на човешките права, Кармичната взаимовръзка между доброто и злото, Моментът на избора и Коригирането на космоса.

От началото на турнето на изложбата в България в края на март 2018 г., платната посетиха Културен център "Двореца" и Градската художествена галерия в Балчик, Висше училище по мениджмънт в Добрич, галерия "Богориди" в Бургас, галерия "Пловдив в града под тепетата и галерия "Графит" във Варна.

Сега картините са разположени в столичната галерия "България", Концертен комплекс - зала България (балкон 1), ул. "Г. Бенковски" 1. Работно време: всеки ден от 10.00 до 18.00 часа. Вход свободен. Това е последната спирка от тазгодишното турне на изложбата в България.

Изложбата е обиколила над 900 града в над 50 държави по цял свят и е била изложена в Европейския парламент, Американския конгрес и в парламентите на Канада, Австралия и Великобритания.

Росица Йорданова, кореспондент на ИЦФДБ

https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/880-stara-zagora-izlozhba-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!