Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прессъобщение: Престижната международна изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" пристига в София

На 2 юли 2018 г. от 18:00 часа в столичната галерия "България", Концертен комплекс - зала България (балкон 1), ул. "Г. Бенковски" 1, ще бъде открита международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" (в превод от китайски език Истинност, Доброта, Търпение).

Експозицията ще остане там до 22 юли 2018 г. с работно време: всеки ден от 10.00 до 18.00 часа. Вход свободен.

Изложбата е създадена през 2004 г. с цел да възроди човешките нравственост и морал чрез класическите методи на изобразителното изкуство.

Гостувала е в над 900 града в 50 държави по света, също в Европейския парламент, в парламентите на Канада, Австралия, Обединеното кралство и в Американския конгрес. Картините идват от Гърция и гостуват в страната ни за втори път. При първия гастрол в България през 2007 г. посетиха София и Пловдив.

През последните три месеца, престижната експозиция гостува в Балчик, Добрич, Бургас, Пловдив Варна и Стара Загора, с голям обществен и медиен отзвук.

Техники и стил

Традиционната маслена живопис, използвана от ренесансовите майстори, ще разгърне пред гражданите и гостите на София своеобразно "ново възраждане" на изобразителното изкуство. Някои от произведенията представят класически китайски мотиви, включително калиграфия, и са изпълнени върху коприна или хартия.

Вдъхновени от традиционните класически похвати, двадесетимата творци на "Изкуството на Джън, Шан, Жен" наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението, и добавят силата на емоцията към темата на картините. Те разказват истории от Изтока, допълнени от настоящето.

Картините въплъщават йерархията на съществуването – място, дух и материя – чрез структурата на макро и микрокосмоса и мястото на човека в тях. Свързването на душа и материя, характерно за ренесанса, пресъздава вечната връзка между морал и изкуство.

Тематика

Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкрива вътрешния духовен свят на художниците, съпричастни към борбата с нарушаването на човешките права. Авторите са художници предимно от китайски произход, следващи традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа.

"Истинност, Доброта, Търпение" е характеристиката на вселената, източникът на човешкия морал и основата на мира и свободата. Тази характеристика е извън времето и пространството, религията и политиката. Традиционната китайска култура отразява баланса между човек и природа, съществуващи в точния момент и пространство.

Някои от художниците се посвещават на смисъла на живота. Техните творби възхваляват божественото и задълбочават темата за борбата между добро и зло. Художествените им усилия не са насочени единствено към удовлетворяване на сетивата, а се целят в по-висшата мъдрост и истина. "Изкуството на Джън, Шан, Жен" издържа изпитанията на времето. Основен мотив тук е разкриването на истината за земния и небесния свят. Това са произведения, които достигат отвъд външната красота и пречистват човешката душевност.

Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, "Изкуството на Джън, Шан, Жен" се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността.

Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка. Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от картините, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота. Величието от победата на добродетелта във всяка една картина от изложбата прави наблюдателя съпричастен към значимите общочовешки закони: Истинност, Доброта, Търпение.


"Нашето изкуство идва от чисто сърце и отразява личния ни опит. Изкуството е способно да окаже огромно влияние върху начина, по който мислят хората. То е също пряко свързано с човешкия морал, и двете си взаимодействат."

Професор Кунлун Джан, основател на изложбата "Изкуството на Джън, Шан, Жен"


За повече информация:

Александра Ботева, +359 882 440 992, aleksandra_boteva@unseen.is

Връзки с медиите:

Керка Кунчева, +359 887 868 309, falundafa.infopress@gmail.com

Координатор на изложбата:

Мартин Гарчев, +359 898 663 165

От Организационен комитет на "Изкуството на Джън, Шан, Жен"

Източник: https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/875-sofia-izlozhba-zala-bulgaria.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!