Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим разпуска подобното на Гестапо Управление 6-10

Управление 6-10 Китай Гестапо

Китайската комунистическа партия (ККП) значително отслаби и почти отне властта на една от най-смъртоносните агенции в Китай: Управление 6-10, надзаконова партийна организация, подобна на нацисткото Гестапо.

На 21 март 2018 г., ККП публикува документ, в който обяви реформирането на Управление 6-10, включително обединяването и поставянето на три агенции, натоварени с потискането на дисиденти, под ръководството на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ).

Една от тези организации е Централната служба за защита срещу и справяне с въпроси свързани с еретични религии, известна още като Управление 6-10. Другите две са Комисията за цялостно управление на обществената сигурност и Службата за поддържане на централната стабилност.

В новата структура, задълженията на Управление 6-10 са прехвърлят на КПЗВ и министерството за обществена сигурност. Макар документът да не посочва пряко, че Управление 6-10 е разпуснато (както другите две организации), много наблюдатели смятат, че реформата означава именно това. Според анонимен източник в Китай, КПЗВ и министерството на обществената сигурност вероятно ще продължат да преследват последователи на Фалун Гонг.

Новата политика продължава усилията на настоящия партиен лидер Си Дзинпин да отслабва КПЗВ и Управление 6-10. През 2012 г., когато пое властта, Си премахна партийния секретар на КПЗВ от Постоянния комитет на Политбюро – най-влиятелната институция за вземане на решения в Китай, като по този начин значително намали влиянието ѝ.

Бивши лидери на Управление 6-10, включително бившият секретар на КПЗВ, Джоу Юнкан, дясната му ръка Джоу Бъншун и директорът на Управление 6-10, Ли Дуншън, бяха изключени от партията и осъдени на затвор.

Кампанията срещу корупцията на Си доведе от осъждането на много партийни служители, лоялни на бившия лидер Дзян Дзъмин и участвали в преследването на Фалун Гонг.

Управление 6-10 и Фалун Гонг

Управление 6-10 е основано от Дзян Дзъмин, бившия лидер на ККП, на 10 юни 1999 г. (от където идва и името му) с единствена цел да прилага политиката на репресии срещу Фалун Гонг – медитативна практика с морални учения, основани на принципите Истинност, Доброта, Търпение.

Воден от убеждението, че огромната популярност на Фалун Гонг (последователи са 6-8% от населението на Китай към 1999 г.) ще подкопае властта на ККП, Дзян мобилизира държавния апарат за сигурност и пропаганда, с цел да арестува и задържа последователи на Фалун Гонг, и успоредно с това да настрои общественото мнение срещу духовния метод.

Тъй като Управление 6-10 функционира без необходимост от координация със съдебната система, Националния народен съвет или Политбюро на ЦК на ККП, то е извън- и надзаконова институция, следователно за неговото съществуване липсва законова база.

Въпреки това, под ръководството на Управление 6-10, последователи на Фалун Гонг са произволно задържани и осъждани на затвор, трудов лагер и престой в центрове за промиване на съзнанието. От 1999 г. насам, хиляди са измъчвани до смърт или инвалидност, сочат разследвания на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (СОРПФГ). Управление 6-10 също участва в организираното от държавата насилствено отнемане на органи, довело до голям брой неизяснени смъртни случаи. Според разследващи, повечето жертви на насилственото отнемане на органи за именно последователи на Фалун Гонг.

В близкото минало, регионалните директори на Управление 6-10 бяха също секретари или помощник-секретари на провинциалните и общински клонове на КПЗВ. По този начин Управление 6-10 можеше да мобилизира - за преследването на Фалун Гонг - всички елементи на китайския апарат за сигурност: органите за обществена и държавна сигурност, и съдебната и прокурорски системи.

Неотдавна бивш служител на Управление 6-10 разкри, че повечето му служители - наброяващи близо 15 000 души - са членове и на КПЗВ.

Политическа чистка

Към август 2016 г., 15% от служителите на Управление 6-10 са разследвани, уволнени, осъдени или подложени на наказателни дисциплинарни процедури, разкри Minghui.org, базиран в САЩ уебсайт, който събира информация за преследването на Фалун Гонг в Китай.

Син Дзилин, бивш президент на държавната Китайска военна академична преса, разкри, че Си Дзинпин и неговите приближени отдавна се опитват да премахнат Управление 6-10.

"Управление 6-10 е нещо странно", каза Син пред китайскоезичната телевизия Ню Тан Дайнъсти Телевижън. "Нито е правителствена организация, нито има каквито и да било законови функции. Когато Дзян Дзъмин не успя да прокара пред централните власти идеята за преследване на Фалун Гонг, той свика среща на високо равнище, събра всичките си поддръжници и така създаде тази организация."

Прочутият китайски правозащитен адвокат Гао Джишън отбеляза в отворено писмо до партийните лидери на Китай през 2005 г.: "Управление 6-10 е престъпна организация, която превишава по власт дори самия режим. Може да манипулира и контролира всички политически ресурси на режима, упражнявайки такава власт, която нито конституцията, нито нацията могат да му дадат."

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/869-kitai-rezhim-razpuska-upravlenie-gestapo.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!