Следвайте "Буднаера" в Телеграм

13 500 лв. общинска заплата в Търново

Граждански договори, по които община Велико Търново плаща космически заплати, разкри общинският съветник инж. Стоян Витанов, съобщава пред Civi.bg. Той и колегите му от групата на БСП поискаха от кмета Даниел Панов да им предостави информация за всички контракти и външни услуги, за които местната хазна плаща с парите на данъкоплатците.
„Има доста фрапиращи факти, най-съмнителният е, че на строители и реставратори са давани  по над 13 хил.лв. месечно. При  22 работни дена излиза, че дневно майсторите изкарват по 614  лева“, коментира Витанов и като доказателство предостави справка за изплатените суми по граждански договори.
Според документите четирима са облагодетелстваните със щедри възнаграждения. Миглена Прашкова, Пламен Стефанов, Дияна Тотева и Петър Първанов са получили за месец между 13 335 и 13 541 лв. по Граждански договори, които са им изплатени преди близо година. 

За справка: средното месечно възнаграждение за Великотърновска област е 787лв., което я нарежда на 15-то място в страната.
Справка  показа, че между кметството и посочените лица е сключен контракт за ремонт на иконите и иконостаса на църквата Св. Богородица в с. Плаково. Храмът не е от най-ценните в региона и е правен сравнително късно – вероятно от ученик на Колю Фичето и е осветен през 1847-ма.
Поддръжката на Фейсбук страница та на общината също се оказа скъпо удоволствие за данъкоплатците. 663 лв. се дават ежемесечно, сочат документи. Въпреки цената страницата не може да бъде намерена в социалната мрежа. „Единствената страница Община Велико Търново не е създадена от представител на институцията, а от случаен гражданин, който не получава възнаграждение за това”, коментират още червените общински съветници, които възнамеряват да отправят и специални питания по темата.
Сумата от 6 900 лв. пък е отпусната за изготвянето на копия на документи за дължими ренти. „Копия на документ се правят с обикновен ксерокс и се заверяват безплатно. Общината има цял отдел, свързан с горското и селското стопанство и е нелогично да харчи такива пари за отделни услуги, които самите служители извършват“, недоумява Витанов.
Община Велико Търново е платила на външен експерт 2500 лв., за да даде мнение относно работата на отдел Вътрешен одит на кметството. Същата сума е платена и на археолога Хитко Вачев за „мнение“ относно разширяване на мултимедийния посетителски център със силиконовите фигури. „В момента анализираме всички граждански договори и външни услуги и ще запознаваме обществеността и съответните органи при нередности“, категорични са общинските съветници от опозицията.

Източник: http://19min.bg/news/8/100981.html#100981

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!