Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Сърбия масови болести, заради "обеднения уран", кога в България ще изследваме граничните райони? Кой ще потърси отговорност от САЩ? US посланикът в Белград: Сръбските деца умират от рак, защото пушат, а не заради бомбите с уран на НАТО!

В Сърбия се разрази скандал заради заявлението на дипломат. Местен вестник нарече американеца „скот“ заради циничното отричане, че тежките болести в страната се дължат на военното престъпление на НАТО – бомбардировките на страната с боеприпаси с обеднен уран.
Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви, че той и някакви експерти са достигнали до еднозначния извод, че в Сърбия, където авиацията на НАТО е използвала боеприпаси с обеднен уран, няма никаква опасност за здравето на хората и по-високото количество ракови заболявания (в това число и сред децата) има уж други причини.
Американецът цинично се опита да убеди сърбите, че има други обяснения за високия брой заболели от рак – това са многото на брой пушачи и хора, които водят нездравословен начин на живот. Също така, според него, хората получават тежки недъзи заради голямото количество опасни отпадъци и канцерогенните вещества в Сърбия.
„Учените не откриха доказателства, че обедненият уран предизвиква проблеми със здравето в Сърбия и подобни обвинения звучат единствено с политически цели, без да имат научни потвърждения“, заяви посланикът на САЩ.

Скот все пак призна, че не е лекар, но и че със сигурност знае, че макар и равнището на раковите заболявания в Сърбия да се  е увеличило значително след 1999 г., това не е свързано по никакъв начин с военните престъпления на НАТО срещу сръбския народ.
В днешния си брой сръбското издание „Телеграф“, близко до президента Александър Вучич, излезе с грубо заглавие „Sramota od Skota“ – „Позор за скота – сръбските деца ги убива пушенето, а не бомбите на НАТО – американският посланик безсрамно обвини сърбите, че се разболяват от канцерогени и подчерта, че обеднения удар не представлява заплаха за здравето“.
Твърдението обаче е доста смущаващо, защото сръбските деца не са променили навиците си спрямо преди 20-30 години. Т.е. няма повече пушене или пиене. Единствената разлика е обедненият уран. Той всъщност частично е засегнал и пограничните райони на България.
Това поставя въпроса кога български политик ще поръча изследване, за да знаем степента на замърсяване и да се погрижим за самите нас...
Интересно е, че под думата „скот“ не се разбира единствено фамилията на посланика, а „животно“.

Източник: pogled.info

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/05/us_20.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!