Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко управлява повече от Стамболов, онзи построи 5343 км. шосета, без чужди пари, Баце - 100 км. магистрала с 10 млрд. евро-субсидии... онзи построи 1672 училища и 32 болници, Баце закри 800 училища и 70 болници...

Може и да е подигравка на историята, но най-големият абсурд в тази история, се оказа най-дълго управлявалия, при това с изглед още доста да се задържи.
Измежду премиерите, които са дошли на власт с избори, Бойко Борисов вече №1. Доскоро го изпреварваше единствено Стефан Стамболов. Повече са управлявали единствено лидери в недемократичен период - цар Борис III - от 1934 до 1944, Тодор Живков - 1956-1989 г.
За 7 години начело на България Стефан Стамболов е построил още 1672 училища, 32 болници, сградите на 12 банки. Тогава са довършени големи обществени сгради като тези на Народното събрание, Министерството на войната, Военното училище, Българската академия на науките, Държавната печатница, Централната гара, първата сграда на Българската народна банка, паметника на Левски, Пощенската палата с телефонна централа. Започнал е строежът на Народния театър, Духовната семинария, Синодалната палата, Военния клуб, Централните хали, Централната градска баня, Държавния музей, Държавното рисувално училище, Обсерваторията, прокарва 5343 километра шосета.

Дългото управление на Стамболов му позволява да се превърне в един от "строителите на съвременна България", описван така от Симеон Радев в книгата му.
Вече задминалият го Борисов не е ясно с какво ще влезе в историята. Той дострои около 100 км. от магистрала "Тракия". На думи вече е построил и "Хемус" и "Струма", както и скоростен път от Русе до турската граница, дето едни шейхове щяха да дадат пари.
По време на Борисов са закрити стотици училища (около 800), а всяка седмица някоя общинска болница фалира. Също Борисов създаде най-голямата банкова измама в историята - като наля милиарди държавни пари в КТБ, така че тя да стане 4-та по големи банка, преди да банкрутира и парите да изчезнат.
Интересна е и външнополитическата съпоставка. Стамболов се бори яростно за България и интересите ни, като за целта се скарва не само с Русия, но и със западните държави. Той принуждава и Фердинанд да кръсти сина си в православната вяра, което предизвиква скандал с царицата и със западните и роднини, управляващи по това време Стария континент.
В същото време, Борисов не се кара с никого, той е най-послушният изпълнител на нарежданията на всякакви "началници". Доскоро слушаше Меркел и Обама, а сега като видя на къде духа вятърът, започна и "русофил" да става, и да се кланя на Путин. Просто предателят смени водещия си офицер.
Единственото, по което си приличат Стамболов и Борисов, са отношенията с Турция. Но Стамболов е приятел със султана, за да получи в замяна хиляди църкви и училища за поробените българи в Македония и Одринско. Бойко е слуга на султана, който буквално му лиже "трибуквието"... По въпроса за компенсациите за българите в Одринска Тракия, не смее дори шепот да продума на Ердогана...
Историята определено ни се подиграва с този абсурд да стане най-дълго управлявалия страната...

Добри Божилов

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/05/5343-100-10.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!