Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В ​ГЕРБ са изненадани от идеята на Марешки за референдум за излизане от НАТО. Цветанов: трябва да бъдем категорични и много ясни - България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО!

ГЕРБ са изненадани от идеята на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Тази тема никога не е чувана като позиция от страна на "Воля", посочи той, съобщава БНТ.

Цветан Цветанов добави, че ще разговаря с Веселин Марешки след завръщането му в България и с председателя на ПГ на "Воля". Тук трябва да бъдем категорични и много ясни - България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, защото НАТО е част от националната сигурност, заяви Цветанов. Според него подобни анонси, като този на Марешки, могат само да водят до спекулации и внушения в публичното пространство.

Цветанов отбеляза, че демократичните управления на страната винаги са били много ясни и категорични по темата. "И аз съм убеден, че няма да направим абсолютно никакво отклонение от членството си в НАТО и тази тема не стои на дневен ред за дебат, както в българското правителство, така също и в голяма част от демократичната общност в страната", добави той.

В отговор на въпрос Цветанов каза, че не е запознат с мотивите на Марешки, но предположи, че има нещо общо с политическия форум, на който присъства лидерът на "Воля", и търсенето на съмишленици в Европа. По думите му обаче това е избор, който прави съответната парламентарна група или политическа формация.

Веселин Марешки участва в лидерската среща на Движението за Европа на нациите и свободите в Ница заедно с Марин Льо Пен, лидер на френския Национален фронт, и Матео Салвини, лидер на италианската "Лига".

Предстоят ни много интересни европейски избори, които ще бъдат лакмус за настроенията в обществото, смята Цветанов. Според него преобладаващите нагласи ще бъдат за силна и обединена Европа и за членство в НАТО.

Относно тезата на Марешки, че Европа е ограбила българския народ, Цветанов коментира, че в подобни блокове има и солидарност. Той припомни, че в момента в НАТО България и европейските държави не изпълняват ангажимента си за достигане на 2 процента от БВП за отбрана.

Източник: http://www.glasove.com/categories/novini/news/gerb-sa-iznenadani-ot-ideyata-na-mareshki-za-referendum-za-izlizane-ot-nato

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!