Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пазъръшкият килим – най-старият оцелял килим в света

Най-старият тъкан килим е открит в планината Алтай, в Сибир, през 1949 г. Той е открит в царска гробница, в долината Пазърък, на повече от 1600 м надморска височина. Пазъръшкият килим е доказателство за сръчността и прецизността на древните, а съдейки по дизайна на килима, можем да установим, че модата не се е променила чак толкова много.

Радиовъглеродното датиране разкрива, че Пазъръшкият килим е изтъкан през 5-ти век пр.Хр., тоест е на около 2500 години. Напредналите техники за тъкане и изтънченият дизайн и конструкция, използвани в този килим, предполагат, че изкуството на тъкане на килими е поне на 4000 години.

Когато принцът на Алтай (на когото се смята, че е гробницата) умира, той бива погребан в гробница, пълна с най-ценните му притежания, включително Пазъръшкият килим. За съжаление, гробницата бива осквернена и почти всички ценности вътре биват откраднати. Крадците са решили, че килимът не е ценност и са го оставили на открито, без да затворят гробницата.

Последствията от това са много дъждове и ниски температури, в следствие на което килимът замръзва в дебел слой лед, който го запазва до неговото преоткриване преди 69 години. Тази иронична история е причината, поради която днес можем да се насладим и да изследваме изкуството на древните.

Най-старият оцелял килим, обаче идва от земите, населявани от скитите. Долината Пазърък е известна с гробниците на скитите, в една от които е намерен и въпросният килим.

Символите, които откриваме в този килим, говорят за дълбоката връзка на скитите с метафизичното, небесното и животинското царства. Централният мотив се смята, че има магически символизъм: двойките лотосови цветове около слънчевият символ се смята, че представляват тяхната връзка със слънцето.

Крилатите грифони, същества с тяло на лъв и глава и криле на орел, са пазители на пътя на спасението. А, заобикалящи центъра, виждаме 24 елена, които представляват дървото на живота. От най-ранните истории знаем, че еленът е символ на дълголетие и мъдрост.

Друго, което можем да видим са 28 коне с конници, които пътуват в обратна посока – те представляват сила, благородство и храброст. Всяко седло има различни дървесни мотиви, вплетени в дизайна, което говори за надеждата, че този текстил ще носи дълголетие и непрекъснатост на племето.

Килимът е толкова добре запазен, че дори цветовете, за които са използвани растения и насекоми, са все още ярки и почти неизбледнели.

Изследователите са открили, че килимът е изтъкан с техника, известна като „симетричен двоен възел“, т.нар. „турски възел“, и че килимът съдържа над 1,250,000 възела. Възможно е скитите да са изтъкали килима по персийски прототип, но все още не е напълно ясно. Съществуват и теории, че килимът е персийски, или че идва от Централна Азия, от област, където се срещат скити и перси.

Днес килимът се пази в музеят Ермитаж, в Санкт Петербург.

Сетланс, https://setlans.wordpress.com/2018/03/31/pazarashkiyat-kilim-nay-stariyat-otselyal-kilim-v-sveta/

Източник: Източници:
https://www.mattcamron.com/blog/the-worlds-oldest-rug-the-pazyryk-rug
http://www.themagiccarpet.biz/oriental-rugs-d2/pazyryk-rug-c54/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!