Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия "по погрешка" изстреля ракета по US кораб, самоунищожи се на 200 метра от него...

Руска подводница "по погрешка" изстреля крилата ракета "Калибр-К" срещу американския крайцер "Доналд Кук", намиращ се близо до бреговете на Сирия.
Ракетата не достигна целта си, защото бе самовзривена със защитното устройство от самите руснаци. Това стана на около 200 м. от кораба като експлозията единствено напука няколко илюминатора.

От Адмиралтейството в Севастопол официално се извиниха за инцидента. Той се е случил, поради "прекомерно напрежение" на дежурния матрос в ракетното отделение. Той разбрал, че има американска атака, и от Москва са наредили да се унищожи вражеският кораб.

Изстрелването на ракетата обаче събудило капитана на подводницата и като разбрал какво става, незабавно я деактивирал. Матросът е наказан с лишаване от полагаемата се отпуска в следващите 3 месеца.

Руската подводница "Адмирал Васкевич" е от най-новия клас "супер-акула". Тя може да изстрелва не само торпеда по кораби, но и ракети по наземни и морски цели. Модификацията на "Калибр-К" идва именно от думата "кораб". Съкращението "К" е за това. Става дума за противокорабна ракета. Тъй като лети по въздух, тя може да развие десетки пъти по-висока скорост от торпедо, като в края на траекторията дори лети с над 4000 км/ч.

Същите ракети, но под името "Калибр-АК" се носят от стратегическите бомбардировачи. "А" означава "авио". Т.е. пуска се от самолет.

Според дипломати обаче, понякога "пробен изстрел" на оръжие се ползва като предупреждение към противника, което да го убеди в решимостта ти. В случая официално руското командване нарича това "грешка", но в напрегната ситуация, е нормално така да стане.

След като ракетата е стигнала на 200 метра от целта, това означава че защитните системи на крайцера са се провалили, коментира за нас бивш военен капитан от българските ВМС.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/04/us-200.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!