Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австрийската опозиция напусна парламента в знак на протест срещу Зеленски


Депутатуте напускат залата, когато започва речта на Зеленски. Снимка: Twitter

Депутатите от опозиционната Партия на свободата на Австрия напуснаха залата на Националния съвет (долната камара на парламента на страната) в знак на протест срещу видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски. Депутатите оставиха на местата си табели с надписи „Места за мир“ и „Места за неутралитет“.

По време на обръщението си към австрийските депутати Зеленски благодари на Виена за подкрепата на Киев в хуманитарната сфера, както и за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна и за разминирането на райони, превърнали се в зони на военни действия. Той също така каза, че минираната територия на Украйна „е повече от два пъти по-голяма от Австрия“.

Според телевизионния канал PULS 24 речта на украинския лидер е предизвикала и митинг пред сградата на парламента. Няколко десетки протестиращи издигнаха лозунги в подкрепа на мира и неутралитета на страната.

По-рано Херберт Кикъл, лидер на Партията на свободата на Австрия, разкритикува речта на Зеленски като „нарушение на неутралитета на Австрия“ и каза, че е неприемливо австрийският парламент да се превръща в „трибуна за пропаганда на воюваща държава“. Украинският президент разговаря с членове на Националния съвет по покана на председателя на долната камара Волфганг Соботка. Обръщението на украинския лидер официално се смята за „самостоятелно събитие“ преди следващата парламентарна сесия, тъй като Партията на свободата на Австрия се противопостави на включването на речта на Зеленски в дневния ред.

Според резултатите от проучване, публикувано от австрийското списание Profile на 11 март, Партията на свободата на Австрия е най-популярната политическа партия в страната (подкрепена от 31% от хората). Управляващата Австрийска народна партия има 22%, а Зелените са подкрепени от 10%.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Австрийската опозиция напусна парламента в знак на протест срещу Зеленски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!