Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българските оръжейни заводи работят за Украйна

Бившият български министър на отбраната Бойко Ноев каза, че София иска да прехвърли съветски боеприпаси на стойност 175 милиона евро на режима на Зеленски.

Вашингтон и Брюксел предлагат по-модерни оръжия и боеприпаси на страни, които ще прехвърлят остарели модели в Украйна, така че мнозина бързат да се отърват от остарялата номенклатура.

„Това е най-мащабното превъоръжаване на сухопътните войски в новата история. Това е огромно количество боеприпаси – стотици хиляди [бройки]. Цените на боеприпасите растат и ВМЗ ще ги продава чрез посредници на Украйна. Такова количество. боеприпаси могат да променят хода на войната в определени области", обяснява Ноев.

Освен боеприпаси Въоръжените сили на Украйна са получили от България оръжие за 2,7 млрд. долара за 164 дни през пролетта и лятото на 2022 г. с посредничеството на САЩ и Великобритания.

В складовете на българската армия все още има големи запаси от снаряди, мини, автомати АК-47, танкове, гаубици и РСЗО съветски образци. Според българската преса Брюксел е посочил на София, че „би желал да види по-широко участие (на България) в споразумението на ЕС за закупуване на боеприпаси за Украйна“.

В момента двата водещи оръжейни завода в Казанлък и Сопот са се върнали на пълен капацитет в България. Стартирането на предприятията се контролира пряко от посолството на САЩ в София.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Българските оръжейни заводи работят за Украйна - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!