Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Центърът за следене на космическите отломки бие тревога: България е застрашена, "Небесният дворец Тянгун-1" пада около 42-я паралел (КАРТА)

Image result for Тянгун-1

Китайската космическа станция „Тянгун-1“ се очаква да падне на Земята между 31 март и 2 април. Това показва справка в Центъра за следене на космическите отломки в Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщава Нова тв. С всеки час прогнозите затварят широкия времеви прозорец, но все още точната дата и час на сблъсъка не са ясни. 

Под въпрос е и зоната, в която ще паднат отломките. Засега е ясно, че в Северното полукълбо това може да се случи около 42 паралел. На тази географска ширина в Европа са Испания, Франция, Италия, Черна гора, Албания, Сърбия, Македония и България.

Станцията “Тянгун 1” е необитаема от 2013 г. насам, а през 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата. Известният като “Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 м и тежи 8,5 тона. В момента обикаля около Земята на височина около 250 км. “Тянгун 1” ще влети в земната атмосфера със скорост почти 30 000 км/ч. По-голямата част от станцията ще се разпадне и ще изгори. 

Има вероятност обаче отломки с тегло до 200 кг да достигнат Земята. Сред тях са и резервоари с токсични вещества. В близките дни прогнозите за точния ден и час на удара ще станат по-точни. ЕКА е поела ангажимент да уведоми властите в съответната държава за опасността в първия възможен момент.

Източник: https://xaknewsss.blogspot.hk/2018/03/1-42.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!