Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган предложи да приемем латиницата, както Турция го е направила, Бойко кима мълчаливо...

Малко преди срещата на ЕС и Турция, на съвместна пресконференция на Бойко Борисов и Реджеб Ердоган, бе пусната поредната бомба от страна на турския диктатор.
"България може спокойно да приеме латиницата. Ще ви върши перфектна работа, както върши на нас. Ние се отказахме от старите клинописи и приехме модерна европейска азбука. Виждате, че процъфтяваме..." - каза Ердоган.
При което Бойко Борисов не каза нищо, а само кимна с глава и се усмихна.
Ако България приеме латиницата, това по същество ще уеднакви буквите ни с тези на турците и ще направи по-лесна асимилацията ни.

Латиницата е въведена в Турция от Кемал Ататюрк. Това обаче се случва, защото Турция просто преди това не е имала собствена азбука изобщо. Тя е ползвала арабско-персийски знаци, които в много случаи изобщо не са съотвествали на турския език. Т.е. турците никога не са имали това, което имаме ние - собствено писмо, напълно пригодено за езика ни.
Преди време подобни идеи имаше и бившият президент Петър Стоянов, който се прочу и с това, че върна "История Славянобългарска" на Гърция.
Латиницата по принцип може да се ползва за славянопис. Правят го страни като Полша, Чехия, Хърватска и пр. Но специалистите са единодушни, че кирилицата е много по-подходяща за всяка една славянска реч, и в случая става дума за историческо наслагване на тези общества, поради приемането на католизизма.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/blog-post_485.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!