Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Япония иска да забрани трансплантационния туризъм към Китай

Сградата на Националната диета (двукамарния японски парламент) в Токио, Япония, 21 ноември 2014 г. (Гети Имиджис)

Японски законодатели изразиха решителност да приемат закон забраняващ туризма за трансплантация на органи, по време на среща в сградата на Националната диета (двукамарния японски парламент) в столицата Токио на 23 януари 2018 г.

В срещата участваха Дейвид Матас, канадски правозащитен адвокат, Дейвид Килгор, бивш канадски държавен секретар за азиатско-тихоокенаския регион и д-р Якоб Лави, президент на Израелската общност за трансплантации.

От 2006 г. насам Матас и Килгор разследват случаи на насилствено отнемане на органи в Китай и потвърждават, че в Китай съществува одобрена от държавата система за отнемане на органи от затворници на съвестта. Техните органи са продавани с цел печалба на пациенти нуждаещи се от трансплантация. Разследванията показват, че повечето затворници убити в този процес са последователи на духовната практика Фалун Гонг – медитативно учение, жестоко преследвано от китайския режим от юли 1999 г. насам.

Все повече пациенти в отчаяна нужда от орган за присаждане пътуват до Китай за операция, тъй като знаят, че там могат да намерят съвместим орган в рамките на седмици или месеци - нечувано кратък период в собствените им държави, където органите за трансплантация се набавят от доброволни донори.

Матас и Килгор установяват, че т.нар. медицински туристи несъзнателно допринасят за черната търговия с насилствено отнети органи в Китай, където бързата възвръщаемост при планирането на трансплантационни операции се дължи на държавните поръчкови убийства.

Двамата експерти оценяват броя на трансплантациите в Китай на десетки хиляди годишно след 2000 г. Според тях, най-вероятният източник на болшинството от присадените органи са последователи на Фалун Гонг.

Медицински туризъм

Участниците в срещата обсъдиха опасностите от медицинския туризъм и повишаване осведомеността за доброволните дарения на органи, които исторически са ограничавани в Япония (както и в Китай) поради културни традиции за неприкосновеност на мъртвите.

Съгласно японската система за трансплантация на органи, към юни 2017 г. националният списък с нуждаещи се от трансплантация на орган включва 13 450 души.

Понастоящем Япония има закони, които забраняват покупката и продажбата на органи, но не и такива, които пречат на гражданите да пътуват в чужбина за трансплантация.

Тайван, Норвегия, Чили и Израел са приели закони, които ограничават възможността на свои граждани да получават орган в чужбина, заради риска от неидентифицирани донори и трафик на органи.

В Израел са забранени всякакви парични преводи за човешки органи - в и извън страната.

В Тайван лекарите все още могат да насочват пациенти към болници извън страната, които придобиват органите по законен начин. От лекарите се изисква да водят на отчет и да провеждат постоперативно лечение на всички пациенти с органи присадени в чужбина. Болници и лекари, които не водят такива отчети или за които се установи, че за завели фалшиви такива, са глобявани и наказвани. Пациентите, за които се установи, че са получили органи по незаконен начин, могат да бъдат осъдени на затвор до пет години и да им бъде наложена парична глоба.

Въпреки твърденията на Китай, че вече не приема пациенти от чужбина, много хора от Северна Америка, Европа и Азия продължават да пътуват до източната държава за присаждане на органи, заяви Д-р Лави, израелски хирург по сърдечни трансплантации, който също участва в срещата в Токио.

Според д-р Лави, както в Израел, така и в Япония даряването на органи е културно табу. Въпреки това, кампаниите за информиране на обществеността и стимулите към живите донори през последните години драматично са увеличили броя на даренията на органи в тези две държави.

Минори Киучи, японски депутат, каза, че насилственото отнемане на органи е "проблем на международните човешки права, за който всеки трябва да бъде загрижен".

"Като започнем от японците със съвест, трябва да работим с онези, които споделят същите ценности, да се обединим и заедно да попречим това да се случва", добави Киучи.

Ишибаши Ринтаро, депутат от Хирошима, обеща да разкаже на своя електорат за тази жестокост, случваща се в Китай.

Хироши Ямада, член на горната камара на парламента, каза, че не може японците да стават "съучастници" в престъпленията на Китай.

През декември 2017 г. Ямада съдейства за организиране на конференция в сградата на японския парламент, където Матас и Килгор представиха резултатите от своите разследвания пред медии, медицински експерти, държавни служители и граждани.

Конференцията беше провокирана и от статия във вестника "Санкей Шимбун" от юли 2017 г., която разкри информация за японски медицински туристи, пътували до Китай за трансплантация.

През октомври 2017 г. група японски журналисти основаха Асоциация за превенция на трансплантации на органи в Китай, чиято цел е да спре японския туризъм с цел трансплантации.

Срещата на 23 януари 2018 г. беше организирана именно от тази асоциация.

От ТheЕpochТimes.com

https://www.falun-bg.info/news/world/819-japonia-zakon-transplantacia-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!