Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Яков Кедми към британците: „Ако руснаците бяха отровили Скрипал, нищо нямаше да намерите…“

Кедми напомни на британците как беше ликвидиран Степан Бандера – с газ, който не оставя следи…

Ексшефът на израелската служба „Натив“ Яков Кедми коментира обвиненията на Британия по адрес на Русия по делото Скрипал на руския канал „Россия 1“.

Британия обвинява Русия в отравянето на беглеца от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, но не представя факти и достъп во информацията по делото. Според Кедми има две версии: официалната – че разкриването на данните ще нанесе удар по сигурността на Британия: експертът смята тази версия за малко вероятна. Другата версия е, че просто британците няма какво да кажат.

Кедми напомни, че Скрипал вече е бил в ръцете на руските специални служби и „разказа всичко, което можеше да разкаже“. Следователно, няма никакъв практически смисъл да бъде ликвидиран. Що се отнася до веществото „Новичок“, с което според британската версия бил отровен Скрипал, Кедми посочи, че в съветската епоха Русия ликвидира криещите се в чужбина престъпници така, че никой не намираше никакви следи, и никакви причини няма и в този случай да ги оставя.

„Доколкото зная от историята на Русия и Съветския съюз, през 50-те години беше ликвидиран от човек от агентурата на КГБ Степан Бандера. Тогава беше използван газ и немците въобще не разбраха, че е използван. Те мислеха, че Бандера е починал от сърдечна недостатъчност. Зная и една не съвсем успешна операция на Израел в Оман; искаха да ликвидират един от ръководителите на Хамас. Там също беше използван газ, който не оставя следи. Нито Русия, нито Израел ликвидират с методи, които оставят следи…“ – посочи Кедми.

Той посочи още, че отравянето на Скрипал се случи „в най-неудобния за Русия момент“ – в навечерието на президентските избори и световното първенство по футбол. Ако Русия искаше наистина да се избави от Скрипал, тя не би го направила по такъв просташко-грубиянски начин. Следователно, единственият „заподозрян“ остава самата Британия, но нейните цели и мотиви също предизвикват въпроси, особено що се отнася до целесъобразността им.

„Британците имат високо ниво на технически и професионални качества, но не и за анализ. Ситуацията излиза от чисто професионалните рамки; това повече прилича на нещо специално подготвено, за да се получи мотив. Но какво искат те? Да изменят политиката на Русия? Те вече си счупиха зъбите за това. Да повлияят на изборите? Трябва да си пълен идиот, за да смяташ, че това ще им повлияе отрицателно и населението на Русия ще се възмути. Скъсване на дипломатическите отношения? Ще се случи и какво по-нататък? Британците имат ли въобще някаква политическа цел? Или те толкова с деградирали от времената на Чърчил, че имат само вътрешнополитически цели, а за политиката на държавата те не мислят. Накъде я водят, също не мислят…“ – резюмира Кедми.

Григорий Егоров, Издателство “Распер”

Източник: https://bultimes.com/%D0%AF%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%9A%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%90%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!