Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великобритания, САЩ, Франция и Германия с обща декларация против Русия

Великобритания, Съединените щати, Франция и Германия направиха днес обща декларация, в което осъждат химическото нападение срещу бивш руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, и обвиняват за нея Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания, на 4 март 2018 г.", се казва в декларацията. В нея се подчертава, че това е първото нападателно използване на нервнопаралитично вещество от военен клас в Европа след Втората световна война.

"Това е атака срещу суверенитета на Великобритания и всяка такава употреба от държава е явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и на международното право. Това е заплаха за всички нас", подчертават лидерите на четирите западни сили.

Те призовават Русия да разкрие напълно пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) своята програма за производство на нервнопаралитичния агент "Новичок".

"Това засяга сигурността на всички ни", се казва в декларацията, публикувана дни след като Лондон обяви, че е "много вероятно" Русия да стои зад атаката, и даде на Москва време, за да обясни инцидента, но Кремъл не се съобрази с ултиматума. 

"Споделяме оценката на Великобритания, че няма разумно алтернативни обяснение (освен ролята на Русия), и отбелязваме, че неуспехът на Русия в това да уважи основателната молба на британското правителство също подчертава отговорността ѝ... Притесненията ни нарастват и заради случаите на безотговорно руско поведение." 

Четирите страни - три от които постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - настояват Русия да разкрие напълно програмата си за химически оръжия "Новичок", произвеждала едноименната група вещества, от която е и нервнопаралитичната отрова, използвана според Лондон срещу Скрипал. 

Великобритания не е поискала задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор след отравянето на разузнавача Сергей Скрипал, съобщи на пресконференция по случая генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

НАТО изрази силна политическа подкрепа към Великобритания - това нападение засяга общата сигурност, посочи Столтенберг за отравянето на Скрипал. Той отново отбеляза, че за първи път от създаването на пакта на територията на държава от военнополитическия съюз бива използвано бойно отровно вещество. Столтенберг добави, че това е ярко нарушение на международните правила и че НАТО вярва в оценките на Лондон за ролята на Москва. Този случай се вписва в поредицата от действия на Русия в последните години - събитията в Крим, подкрепа за отцепниците в Източна Украйна, военно присъствие в Молдова и Грузия против волята на тези страни, намесата в Черна гора, намеса в демократични избори и институции, военно присъствие в Северна Европа и Близкия изток, поясни Столтенберг. 

Великобритания ще инвестира 48 милиона лири (67 милиона долара) в нов център за защита от химически оръжия, заяви днес министърът на отбраната Гавин Уилямсън в реч, цитирана от Ройтерс и БТА.

Центърът ще се помещава във военната изследователска лаборатория в Портън Даун, Южна Англия, която определи състава на нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Великобритания вече обвини за атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Русия, която отрече да е замесена. Великобритания изгони 23 руски дипломати и се очаква Русия да отговори с аналогична мярка.

Източник: http://epicenter.bg/article/Velikobritaniya--SASht--Frantsiya-i-Germaniya-s-obshta-deklaratsiya-protiv-Rusiya/149474/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!